Nattsvart dag för hbtq-personers rättigheter i Uganda

Publicerad 2013-12-20 | Uppdaterad 2014-01-07

Ugandas parlament har röstat igenom en av världens mest hbtq-fientliga lagstiftningar som träder i kraft när det godkänts av landets president.

Kommentera | 2 kommentarer
Demonstration i New York 2009 mot Ugandas anti-gay-lagar.

Alldeles nyss antog parlamentet i Uganda en av världens strängaste lagstiftningar som bland annat innebär livstids fängelse för homosexuella. Formellt träder lagen i kraft först när den godkänts av presidenten och inget tyder på att presidenten kommer gå emot parlamentets beslut. 

Uganda är ett av världens värsta länder för hbtq-personer och mänskliga rättigheter. 

Homosexualitet är redan olagligt i Uganda, men den nya lagen kriminaliserar även offentligt främjande av homosexualitet - inklusive diskussioner med människorättsgrupper.

David Bahati, parlamentarikern i Uganda, som ligger bakom den nu antagna lagförslaget har själv uttryckt önskan om ”att döda varenda homosexuell” och han förespråkar bland annat dödsstraff för homosexuella. 

– RFSU fördömer det som nu sker i Uganda och ser det som ett mycket stort bakslag för hbtq-personers rättigheter och för mänskliga rättigheter. Vi har arbetat i Uganda och följt utvecklingen på nära håll under lång tid, säger Maria Andersson RFSU:s generalsekreterare.

För mer information och kontakt:
Josefin Morge, pressansvarig på RFSU
josefin.morge@rfsu.se

Tel: 070-552 00 81

Kommentarer

Visar alla 2.  Per sida 

HBT frågor dominerar RFSU numera.
Jag förstår att det ser illa ut på många håll men 9 av 10 är heterosexuella. Minst. Men det speglar sig inte i RFSU:s verksamhet.

Sagt av: Fredrik 2014-01-07 18:19:00

Nya hemska vindar eller?
Är det nya hårda vindar som blåser i världen nu, eller har jag bara varit blåögd fram till nu?

Först Ryssland och nu Uganda, där det inte ens går att vara sig själv utan att vara aktiv, och ändå blir kriminell. Att bara finnas till räcker för att jag ska anses främja någon att bli som jag.

Det känns hemskt. Ett omöjliggörande till ett liv. Vad är nästa steg i dessa länder?
En utrensning av oss tydligen oönskade konstiga människor.

Jag är själv transsexuell, och undrar i vilket fall anser de här länderna att jag är homosexuell? Fast det är klart. Jag har inget existensberättigande där i vilket fall som helst.

Erika, mer och mer kriminell i land efter land.

Sagt av: Erika Wennerström 2013-12-22 09:58:33

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt