Nej till Estrela är nej till SRHR!

Publicerad 2013-12-11 | Uppdaterad 2013-12-12

Idag, på FN-dagen för mänskliga rättigheter, togs Estrelarapporten upp på nytt för omröstning i Europaparlamentet. Med 334 röster för och 327 röster emot röstades rapporten ner.

Kommentera | 0 kommentarer

Idag, på FN-dagen för mänskliga rättigheter, togs Estrelarapporten upp på nytt för omröstning i Europaparlamentet. Det är en rapportskriven av EU-parlamentarikern Edite Estrela som handlar om sexuell reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Med 334 röster för och 327 röster emot röstades rapporten ner. Istället antogs ett yttrande som säger att SRHR inte är EU:s sak att bestämma över, utan varje enskilt medlemslands ensak.

RFSU beklagar detta då rapporten hade kunnat fungera som en stark vägvisare för EU:s medlemsländer i arbetet med kvinnors rättigheter mot diskriminering av hbtq-personer, för rätten till fria och säkra aborter samt rätten till sexualundervisning för att nämna några exempel.

– Detta visar på det ökade motstånd som idag finns inom EU mot att stärka SRHR-arbetet bland dess medlemsländer. RFSU är även oroliga för att dagens omröstning kommer att få negativa konsekvenser för det fortsatta gemensamma arbetet inom EU kring arbetet med de nya hållbarhetsmålen som ska ersätta FN:s Millenniemål - och där just sexuella och reproduktiva rättigheter måste prioriteras högre säger RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros.

För mer information och kontakt:
Josefin Morge, pressansvarig på RFSU
josefin.morge@rfsu.se
Tel: 070-552 00 81

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt