Sverigebarometern: Under sommaren håller två av tre ungdomsmottagningar stängt

Publicerad 2013-07-05 | Uppdaterad 2013-07-05

Återigen tvingas RFSU konstatera att ungdomsmottagningarna begränsar sina öppettider under sommarmånaderna. Det betyder att tillgången till sexuell och reproduktiv hälsa inte är tillräckligt prioriterad och är olika beroende på bostadsort. De begränsade öppettiderna får stora konsekvenser för landets unga.

Kommentera | 4 kommentarer
Bild av omslaget för Sverigebarometern

För fjärde året i rad visar RFSU:s Sverigebarometer hur bra de olika länen är på frågor om sex, hälsa och vård. Skillnaderna i tillgänglighet för unga till ungdomsmottagningarnas breda vård och service är stor i landet. De mindre orterna klarar uppdraget sämst och hänvisar till andra ungdomsmottagningar eller barnmorskemottagningar. Sverigebarometern släpps i sin helhet efter sommaren.

Ungdomsmottagningarna har ett mycket viktigt uppdrag när det gäller att förebygga oönskade graviditeter, sexuellt överförbara infektioner samt föra samtal om viktiga saker i livet som problem i relationer och hemma, sexualitet och hälsa. Det behovet minskar inte under sommaren utan snarare ökar.

– Unga har samma behov av ungdomsmottagningarna under sommaren som under resten av året. Det är inte acceptabelt att unga på mindre orter ska behöva resa långa sträckor, eller hålla tillgodo med andra slags mottagningar.  Om du bor i Arvidsjaur så har du mer än 21 mil till närmaste ungdomsmottagning i Piteå och i Kronobergslän är det endast Växjö som håller öppet som vanligt. Ingen politiker skulle acceptera att vårdcentralen stänger i en månad, säger Kristina Ljungros, RFSU:s förbundsordförande.

– Förra året såg vi rejäla förbättringar, men utvecklingen verkar ha avstannat utifrån ett nationellt perspektiv. Enligt våra uppgifter är det en tredjedel av ungdomsmottagningarna som har öppet som vanligt. Tyvärr kan vi inte tolka det på annat sätt än att ungdomars hälsa inte prioriteras lika högt som vuxnas, konstaterar Kristina Ljungros.

Av de 197 ungdomsmottagningar som RFSU granskat i Sverigebarometern håller 69 öppet som vanligt och 73 är stängda minst en vecka under sommaren. Ungas rättigheter och deras sexuella och reproduktiva hälsa är lika viktigt under hela året och måste värnas på ett jämlikt sätt, oavsett bostadsort. RFSU hoppas att det pågående arbetet med en nationell strategi för sexuell och reproduktiv hälsa bland annat ska leda till att ungdomar och unga vuxna prioriteras. En nationell reglering av ungdomsmottagningarnas uppdrag behövs för att säkra en god vård på lika villkor för unga i Sverige.

– I Stockholm har man bestämt att alla ungdomsmottagningar ska vara öppna som vanligt. Vi hoppas att andra län känner sig utmanade och följer Stockholms exempel till nästa år, säger Kristina Ljungros.

För kontakt och mer information:

Josefin Morge, pressansvarig för RFSU
Tel 070-552 00 81
E-post: josefin.morge@rfsu.se

Ingrid Frisk, sakkunnig på RFSU

Tel: 0722-30 62 62

E-post: ingrid.frisk@rfsu.se

Kommentarer

Visar 1-3 av 4.  Per sida 

Semestertider
Hej Patrik, Nu under semestertider har vi tyvärr inte möjlighet att moderera alla kommentarer dagligen, men vi tar hand om dem och publicerar så fort vi kan. Efter den 1 aug är webbredaktionen bemannad dagligen igen. /hälsn emma på RFSU

Sagt av: Emma, webbredaktör 2013-07-17 23:51:36

trist
Hej! Trist att kommentarerna inte publiceras samma dag som "nyheten" släpps. Detta är ju en jätteintressant redovisning...

Sagt av: Patrik 2013-07-05 14:58:55

Vilka?
I rapporten står det "Många mottagningar försöker också på alla sätt hålla öppet
– men det är inte alltid de får resurser till vikarier. I stället
anser många politiker att behoven kan tillfredsställas på andra
sätt. Ofta handlar det om att man hänvisar unga kvinnor till
mödravårdscentralen och hävdar att man på så sätt tillfredsställer
de behov som finns." Vilka politiker har sagt så, undrar jag?

Sagt av: Patrik 2013-07-05 11:15:22

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt