Aborträttsfestival attackerades​

Publicerad 2014-12-08 | Uppdaterad 2014-12-08

Den 5-7 december bjöd RFSU och tidskriften Ottar in till aborträttsfestival på konstnärskollektivet Pannrummet i Stockholm för att i dagarna tre uppmärksamma att det är 40 år sedan Sveriges lagstiftning om fri abort antogs.

Kommentera | 1 kommentar

Bild: Polis och räddningstjänst undersöker rökbomben. Foto: Patriez Van Der Wens

– Festivalen syftade till att hylla den svenska ​rättighetsbaserade abortlagen med konst, film och samtal, men samtidigt lyfta frågor om vad bristande aborträtt har haft och har för konsekvenser i Sverige och globalt. Evenemanget har varit välbesökt och uppskattat, säger RFSU:s generalsekreterare Maria Andersson.

Sent söndag eftermiddag utsattes RFSU:s och tidskriften Ottar:s aborträttsfestival för ett attentat som polisen beskriver som ett politiskt motiverat attentat. Maskerade personer slängde in en rökbomb som exploderade och fyllde lokalen med orange stickande rök. Ett 30-tal personer var på plats. Ingen blev skadad, men många chockades av händelsen. Polis, brandkår och ambulans var snabbt på plats.

– Den här typen av attentat är avskyvärda kränkningar av demokratin​ som vi vanligen är förskonade från, ​avslutar Maria Andersson.

RFSU hänvisar frågor gällande händelsen till den information som uppdateras löpande på RFSU:s hemsida, samt alla frågor om motivbild​ och ​frågor om polisens utredning till Stockholmspolisen.

Kontakt

Pressansvarig för RFSU
Tel: 070-552 00 81
E-post: josefin.morge@rfsu.se

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Avskyvärt angrepp
Attentatet mot RFSUs festival måste fördömas kraftfullt! Det är mycket oroväckande om det abortmotstånd vi ser ökar i andra länder också söker sig hit. Tecken finns att abortmotståndet ökar, men det får aldrig tillåtas växa utan att vi som står upp för allas mänskliga rättigheter reagerar och agerar. Polisen måste arbeta förebyggande och utredande för att minimera risken för upprepningar av angrepp mot såväl festivaler som kliniker. Förslag om s.k. samvetsklausuler är också något som oroar. Vi som är förtroendevalda måste stå upp för kvinnors rättigheter, inkl sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Sagt av: Hillevi Engström 2014-12-10 11:43:15

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt