Lätt att snacka sex med RFSU-spelet Snabbis

Publicerad 2015-04-20 | Uppdaterad 2015-04-20

Kommentera | 0 kommentarer

Nu är Snabbis här - ordspelet från RFSU där du tillsammans med andra förklarar ord som har med sex, kroppen och relationer och göra.

– När man spelar Snabbis kollar man både kunskapsnivån och vilka värderingar som knyts till vissa ord och begrepp, men det är också ett sätt att ta reda på vilka ord man kan. Spelet gör det lättare att öppna för samtal och frågor. Efterfrågan är stor och nu finns det äntligen att köpa, berättar Jessica Hansson sexualupplysare på RFSU.

För att kunna prata om sex behöver man ha ord. Utan ord är det svårt att säga vad man vill och inte vill. Att snacka sex i oladdade situationer kan bidra till att man får ett språk i de sexuella sammanhangen också.

– Något som är centralt för bra sexualupplysning är 
att stärka unga att kunna göra egna genomtänkta val. Kunskap om sexualitet och ömsesidighet stärker unga i att respektera sina egna och andras gränser, ståndpunkter och rätt till sin sexualitet, säger Jonas Lemon sexualupplysare RFSU Stockholm.

Fakta om Snabbis och metodmaterialet ” När ska vi snacka sex och relationer?”

Snabbis är ett sällskaps- och kunskapsspel framtaget genom ett projekt riktat till fridsgårdar under arbetsnamnet ”När ska vi snacka sex och relationer” tillsammans med RFSU Stockholms fritidsprojekt.

Sedan april 2014 har det spelats Snabbis på olika fritidsarenor ute i landet.

Metodmaterialet ”När ska vi snacka sex och relationer?” är riktat till fritidsgårdar i samarbete med ledare och unga och möjliggör samtal om kroppen, sex och relationer utifrån ett lustfyllt och normkritiskt perspektiv. Det är riktat till ledare och unga inom fritids- verksamheter samt övriga yrkesverksamma som möter unga, men funkar lika bra att spela med politiker i Almedalen som med ungdomar på Fryshuset.

Materialet utgår ifrån en bred och allsidig sexualupplysning som inkluderar olika teman och metoder som rör kroppen, sexualitet och relationer. Det syftar till att stärka unga i att fatta egna beslut som påverkar deras hälsa på ett positivt sätt.

Övningarna handlar om pubertet, relationer, säkrare sex, ömsesidighet, samtycke och anatomi. Spelet kan användas på ett lekfullt sätt, på fem minuter eller en halvtimme, med en ungdom eller med femton, eller vuxna - enkelt att anpassa efter grupp och sammanhang.

Så här gick det till när de politiska ungdomsförbunden utmanade varandra i RFSU-spelet Snabbis i Almedalen förra året:

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt