Nytt skolmaterial ska förebygga övergrepp

Publicerad 2015-03-17 | Uppdaterad 2015-03-17

RFSU har skapat nytt material för skolundervisning för att förebygga kränkningar, övergrepp och sexuellt våld. Materialet heter Vill du? och består av filmer som ska ligga till grund för diskussion om var gränserna går och hur kommunikation kan göra sex bättre.

Kommentera | 2 kommentarer

De senaste åren har samtycke och sexuella gråzoner diskuterats flitigt, bland annat i samband med twitterkampanjen #prataomdet. Men hur funkar samtycke i praktiken. Hur kan man främja ömsesidigt sex i skolans sex och samlevnadsundervisning?

RFSU har tagit fram ett nytt skolmaterial, Vill du?, som handlar om ömsesidig sexualitet och kommunikation för att hjälpa lärare att skapa diskussion om gränser och sexuella övergrepp. I en webbenkät som RFSU har gjort tillsammans med ungdomar.se svarade 80 procent att de inte hade pratat om hur man kan visa vad man vill i skolans sex- och samlevnadsundervisning. Samtidigt visade enkäten att det här var något man ville prata mer om.

– Vi vet sedan tidigare att 99 procent av alla unga tar avstånd från att tvinga eller försöka tvinga någon till sex, säger Hedvig Nathorst-Böös, projektledare och sakkunnig inom sexualupplysning på RFSU. Det visar att ungdomar generellt sett har bra värderingar kring sexualitet. Däremot behöver vi prata mer om det som ligger mellan ömsesidighet och tvång, och hur ömsesidighet egentligen funkar i praktiken. I det arbetet är det också viktigt att problematisera normer kring maskulinitet.

Skolmaterialet är framtaget med stöd av Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor och finns gratis tillgängligt för lärare.

Presskontakt

Hedvig Nathorst-Böös
Sakkunnig sexualupplysning
hedvig.nathorstboos@rfsu.se
070-3444612

Kommentarer

Visar alla 2.  Per sida 

Svar till Anna
Hej! Det är lite svårt för mig att svara på din fråga. Du har alltså beställt RFSU-material från Gratis i skolan? Jag tror det är bäst att du kontaktar dem och frågar vad som kan ha hänt.

Sagt av: Frida, webbredaktör 2015-03-17 16:39:17

När kommer det beställda materialet?
Hej!
Jag har beställt material från er hos gratisiskolan.se för flera månader sedan. När kommer det?

Sagt av: Anna 2015-03-17 16:34:46

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt