Seger för aborträtten - Så kallad samvetsfrihet är ingen rättighet i abortvården

Publicerad 2015-06-18 | Uppdaterad 2015-06-25

Idag kom beslutet från den Europeiska kommittén för sociala rättigheter som inte rekommenderar Sverige att införa så kallade samvetsklausuler i svensk vård. Det är inte en rättighet att få arbeta som barnmorska och fritt välja arbetsuppgifter, men det är en rättighet att få snabb och god tillgång till abortvård om man behöver det.

Kommentera | 0 kommentarer

– Vi är självklart nöjda att vi återigen får bekräftat att aborträtten står före personals enskilda intresse att få välja arbete. Samvetsfrihet inom abortvård är inget annat än en öppning för vårdvägran. Det är inte en rättighet att få arbeta som barnmorska och fritt välja arbetsuppgifter, men det är en rättighet att få snabb och god tillgång till abortvård om man behöver det och det är mycket glädjande att den Europeiska Kommittén för sociala rättigheter är tydlig i detta, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU.

För två år sedan blev Sverige anmält till den Europeiska kommittén för sociala rättigheter som ligger under Europarådet och ser till att Sverige efterlever den Europeiska sociala stadgan. Anmälan gjordes av Federation of Catholic Falimy Associations in Europé (FAFCE) som är en organisation som bland annat vill inskränka aborträtten och är emot samkönade äktenskap. Anmälan stöds av de svenska organisationerna Pro Vita och Kristna Läkare och Medicinstudenter. Anmälan avsåg bland annat frågan om så kallade samvetsklausuler inom abortvården i Sverige. FAFCE menade att bristen på rätt till så kallad samvetsfrihet innebar att Sverige kränkte den sociala stadgan. Kommittén fattade sitt beslut tidigare i år och som idag blivit offentliggjort.

Kommittén har inte funnit anledning att kritisera Sverige och fastslår att så kallad samvetsfrihet inte är en rättighet som skyddas av den Europeiska sociala stadgan, frågan om att införa samvetsklausuler är upp till Sverige själv att avgöra.

– Det vi ser nu är ett mer strategiskt abortmotstånd som söker nya vägar, idag använder man sig av juridiska vägar och arbetsrättsliga argument, men det har samma syfte ­– det handlar om att inskränka aborträtten och det handlar om abortmotstånd, säger Kristina Ljungros. 

Presskontakt: Josefin Morge, tel: 070-5520081

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt