RFSU i öppet brev till Trump: Make Abortions Safe Again

Publicerad 2018-01-23 | Uppdaterad 2018-04-09

Den 23 januari är det ett år sedan Trump återinförde “Global Gag Rule” - ett beslut som äventyrar tusentals liv och riskerar miljoner osäkra aborter. Det stryper allt amerikanskt bistånd till organisationer i världen som arbetar med abort. För att uppmärksamma de förödande konsekvenserna har RFSU tagit fram en annorlunda jubileumsgåva och ett öppet publicerat brev till president Trump.

Kommentera | 0 kommentarer

– Vi må vara en liten organisation i Trumps ögon men den här frågan är alldeles för stor, och för viktig, för att inte mobilisera alla goda krafter som kan stå upp för människors rätt att bestämma över sin egen kropp, säger Maria Andersson, generalsekreterare för RFSU.

Trump är på krigsstigen mot aborträtten. I fredags, på den årliga ”March for Life” i Washington, blev Trump den första sittande presidenten som talade till skarorna av abortmotståndare, via en video-länk. Presidenten sa bland annat att USA har ”some of the most permissive laws anywhere in the world” och att ”it has to change”. Trump passade även på att skryta om sina bedrifter sedan han tillträdde som president.

Och även om det är ett år sedan Donald Trump svors in som president, tog det bara några timmar i Vita huset innan han hade återinfört Mexico City Policy - som beräknas bidra till över 15 000 dödsfall och fler än tre miljoner osäkra aborter. I folkmun kallas denna policy ofta för Global Gag Rule eftersom den stryper organisationers ekonomiska möjligheter att skapa förutsättningar för säkra aborter i världen.

Policyn innebär att en organisation som tar emot amerikanskt bistånd inte får arbeta med abortfrågan ens med egna medel, eller med stöd från andra länder (till exempel Sverige). Den har tidigare införts av republikanska presidenter sedan Ronald Reagan, men aldrig varit lika inskränkande som i Trumps utförande. Nu omfattar den inte bara stöd till organisationer som arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa (ca 600 miljoner dollar) utan hela USA:s biståndsbudget för global hälsa (ca 9 miljarder dollar). Detta innebär att även organisationer som till exempel arbetar med barnsjukvård eller preventivmedelsrådgivning riskerar att förlora pengar om de ens nämner ordet abort.

– Det absurda med Global Gag Rule är att den inte minskar antalet aborter, historiskt har de istället blivit både fler och farligare. Människor tvingas göra aborterna under osäkra och ofta livshotande former. Detta slår hårdast mot de mest utsatta som lever i fattigdom, säger Maria Andersson.

I september 2017 skapade RFSU modemärket ELISE, som lyfter fram budskap om Body Rights och alla människors rätt att bestämma över sin egen kropp, sexualitet och identitet. Tidigare har plaggen bland annat burits av Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke och artister som Zara Larsson och Icona Pop.

Som jubileumsgåva till president Trump har RFSU tagit fram ett nytt plagg för ELISE-kollektionen med budskapet ”Make Abortions Safe Again”. Gåvan översänds till Trump inför årsdagen tillsammans med ett brev som också publiceras öppet på vår hemsida. I brevet ber RFSU presidenten att dra tillbaka Global Gage Rule och påminner Trump om att han tidigare uttalat sig positivt kring aborträtten och kvinnors rätt att själv fatta detta beslut.

Kort film när brevet och paketet skickas till President Trump

För mer information vänligen kontakta: Matilda Ström, pressansvarig, +46 72 599 21 72

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt