RFSU kommenterar #MeToo och diskussionerna som kampanjen har startat

Publicerad 2017-10-20 | Uppdaterad 2017-11-06

RFSU har liksom många andra sett och uppmärksammat flodvågen av #metoo-uppdateringar i sociala medier. Kampanjen sätter inte bara sexuella övergrepp och trakasserier i ljuset utan visar med sin enorma spridning också hur vanligt det är. Det är inte bara enstaka kvinnor som upplevt sexuella trakasserier utan i princip alla.

Kommentera | 1 kommentar
Under hashtaggen #MeToo har många kvinnor delat vittnesmål

– Det är starkt med alla dessa vittnesmål från kvinnor som med hjälp av kampanjen orkar och vågar visa att bakom varje siffra i statistiken finns en person med sin unika berättelse. Det är människor i din närhet som bär på dessa upplevelser, säger Maria Andersson, RFSU:s generalsekreterare.

Hundratusentals statusuppdateringarna har fått svenska medier att vakna och kampanjen har trängt in på de flesta nyhetsredaktioner. Frågan om sexuella trakasserier och övergrepp diskuteras just nu överallt på ledar- och debattsidor och diskussionstrådarna på sociala medier är kilometerlånga. Kvinnornas vittnesmål har brutit tystnaden och fått män och kvinnor att reflektera över mäns ansvar och skuld och har fött nya hashtags som till exempel #Ihave.

– En positiv effekt av kampanjen är att frågan inte har stannat vid hur det ser ut, utan utvecklats till att handla om vad vi måste göra åt detta allvarliga samhällsproblem. Makthavare såväl som var och en av oss måste göra vad vi kan. Vi har alla ett ansvar - som förälder, lärare, arbetskollega, tränare eller vän - att reagera när något sker, säger Maria Andersson.

Diskussionerna om skuld och ansvar som kommit i kölvattnet av #MeToo-vågen visar också hur stort behovet är av samtal (och upplysning) om ömsesidighet, könsroller och hur maktobalansen och strukturer i samhället påverkas oss.

– Det har funnits en tystnadskultur som nu brutits. Kampanjen har visat oss med oönskad tydlighet hur viktigt arbetet för allas rätt till sin egen kropp, identitet och sexualitet är. RFSU är stärkta i sin uppfattning om hur viktigt arbetet för allas rätt till sexualupplysning och tillgång till forum för diskussion är. Kampanjen har nått brett men vi får inte heller glömma de flickor som den inte når. Många röster saknas i #MeToo-vrålet, rösterna från flickorna i världen som till exempel inte kan slutföra sin skolgång på grund av rädsla för att utsättas för övergrepp. Jag hoppas dock att hoppas att kampanjen har satt igång en rörelse och en stark skjuts i rätt riktning mot ett samhälle där sexuella trakasserier inte längre är en del av kvinnors vardag - oavsett var du bor, avslutar Maria Andersson.

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Det är inte bara kvinnliga offer.
Bodde hos en familj i Italien. En kväll kom en kvinna in och kröp ned i min säng. Hon tvingade till sig ett samlag och jag vågade inte slå larm för hennes man sov i ett annat rum. Det har varit ett trauma sen dess. Att inte kunna göra nåt.
Vid ett annat tillfälle låg jag på sjukhus och på natten kom en kvinna in och vek undan täcket och började med oralsex. Jag var så sjuk att jag inte kunde gå ur sängen. En tredje gång våldtogs jag av en homosexuell man på en firmafest som hölls i en sportanläggning.

Sagt av: Krister 2017-10-20 20:12:05

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt