Trumps senaste dråpslag mot kvinnors hälsa och rättigheter

Publicerad 2017-04-06 | Uppdaterad 2017-04-11

USA drar sig ur FN:s befolkningsfond och låter varje delstat besluta om finansiella medel till mödravårdskliniker som utför aborter. Det är två åtgärder som kommer att slå hårt mot kvinnors hälsa och rättigheter i USA och internationellt.

Kommentera | 0 kommentarer

USA har bestämt sig för att dra tillbaka sin del av finansieringen av FN:s befolkningsfond, UNFPA, ett beslut som kommer att få förödande konsekvenser. Fonden arbetar i de mest utsatta regionerna i världens fattigaste länder. Kvinnor och flickor som lever där är mycket utsatta och USA:s beslut kommer att drabba dem hårt.

USA påstår att de drar tillbaka finansieringen på grund av Kemp-Kasten amendment. Det är en regel som säger att amerikanska skattemedel inte ska gå till ”tvångsaborter och tvångssterilisering”, men det finns inte någon sådan verksamhet inom UNFPA.

- USA får det att låta som att man drar tillbaka bistånd till abortvård men så är inte fallet, säger Maria Andersson, generalsekreterare RFSU. Stödet till UNFPA har gått till information om preventivmedel, mödravård, säker förlossningsvård och program för att motverka könsrelaterat våld. USA nekar hälsovård till de människor i världen som behöver det mest. Tiotusentals kvinnor kommer att dö på grund av beslutet.

I torsdags beslutade dessutom den amerikanska senaten att tillåta USA:s delstater att dra ner på federala medel till RFSU:s systerorganisation Planned Parenthood och andra mödravårdskliniker som utför aborter. Det var en dramatisk omröstning som slutade 50-50, men den mycket konservative vicepresidenten Mike Pence la sin utslagsröst och därmed vann det kvinnofientliga förslaget.

- Det slår mot de mest utsatta kvinnorna eftersom de mer bemedlade kan resa till delstater där abortvård är tillgängligt, säger Maria Andersson.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt