Bloggens header

Massivt folkligt stöd för aborträtten på Madrids gator

Publicerad 2014-02-01 | Uppdaterad 2014-02-02

Kommentera | 0 kommentarer


Idag samlades tusentals aborträttsaktivister på Madrids gator i en massiv protest mot det abortförbud som det konservativa regeringspartiet vill införa. Folkhavet sträckte sig ett par kilometer från Atocha till strax nedanför parlamentsbyggnaden där polisen blockerat avenyn med kravallstaket. Efter högljudda protester släpptes representanter fram för att överlämna deklarationen om krav på aborträtt.

I solskenet marscherade vi sida vid sida med Spaniens främsta aborträttsaktivister, politiker, kulturpersonligheter, kvinnorättsorganisationer och madridbor. Stämningen var fantastisk. Enligt en journalist från Spaniens största dagstidning El Pais är detta en av de största demonstrationerna i Spanien. Och uppslutningen lämnade ingen oberörd. Enligt vissa uppgifter kan så många som 100 000 personer slutit upp i demonstrationståget.
– Det känns mycket hoppfullt att så många deltog i manifestationen för aborträtten i Spanien. Stämningen var helt fantastisk och det betyder mycket att så många samlas för att visa regeringen att en överväldigande majoriteten av den spanska befolkningen står upp för rätten till abort, säger Kristina Ljungros, RFSU:s förbundsordförande.
Samtidigt har liknande protester i flera europeiska storstäder ägt rum. I Stockholm samlades RFSU:s aborträttsnätverk utanför spanska ambassaden där samma deklaration som i Madrid lämnades över.
Du kan också följa vår resa i Spanien på Twitter. 
Tidningen och nyhetssajten El Pais, som vi träffade under manifestationen, har publicerat ett fint fotogalleri här.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Om RFSU-bloggen

RFSU-bloggen skrivs av olika personer inom RFSU när det händer något särskilt. Det kan vara Musikhjälpen, Almedalsveckan, Stockholm Pride, Bok&Bibliotek eller kanske RFSU:s kongress.

 

© RFSU text och bild

Hitta rätt