Skriver rakt ur hjärtat

Publicerad 2008-04-21 | Uppdaterad 2010-01-01

I lördags mottog den folkkära författaren Birgitta Stenberg RFSU-priset, som delas ut varje år till någon ”som i sin gärning verkat för en fördomsfri och bejakande syn på sexualitet”.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på Birgitta Stenberg

Birgitta Stenberg är författaren som så fort Europas gränser öppnades upp på 1950-talet stack från Sverige. Ut i världen för att söka kärleken, konsten och livet. Och för att skriva.

Birgitta Stenberg får RFSU:s pris för att hon ”med sina texter har hetsat upp, skrämt och inspirerat. Som få andra tar hon sexualiteten och lusten på allvar. En kosmopolit som placerar sig själv och sexualiteten i såväl Europa som Åstol. En författare att följa och förundras av.”

Hur känns det?

– Det känns som att det här priset fallit från ovan, jag är oerhört glad och hedrad. Och jag menar det verkligen, säger Birgitta Stenberg där hon sitter i en brun plyschsoffa i hotellets ljusa matsal. RFSU har kongress och om ett par timmar ska Stenberg få ta emot en symbolisk kondomhållare samt en check om 25 000 kronor.

Göteborg visar sig för ovanlighetens skull från den soliga sidan, varmt ljus flödar in genom de stora fönstren.

”Underbart att se kvinnor ta plats”

Birgitta Stenberg debuterade 1956 med romanen Mikael och poeten, och har sedan dess gett ut ett trettiotal romaner. Med böcker som Kärlek i Europa, Apelsinmannen, Alla Vilda och nu senast Erotiska noveller är sexualiteten ett återkommande motiv, och med ett vågat språk och många skildringar av sexuell utlevelse har hon varit med och sprängt gränserna för hur kvinnors sexualitet får och kan skildras. I hennes första bok, som nekades av förlag på 1950-talet och gavs ut för första gången förra året på Normal förlag, står ”Redan här finns den brokiga skara bohemer som befolkar hennes självbiografiska svit: bögar, flator, alkisar, transor – och alla andra som vägrar normalitet”. Idag är Birgitta Stenberg läst och älskad av många, och ses som en förebild de som vill bryta normer och verka för en friare syn på sexualitet.

– Jag vill skriva om hur det är att vara kvinna i det här patriarkatet vi lever i. Men det har gått framåt, det är underbart att se idag hur kvinnor tar för sig och tar plats i kulturen och konsten, säger hon.

– Det är fantastiskt att få pris för det jag skrivit. Det har inte alltid varit så, det fanns en tid då jag till exempel fått brev med använt dasspapper skickat till mig.

Nuförtiden är dock beundrarbreven många, en del läsare skickar till och med egenhändigt tillverkade hantverk för att visa sin uppskattning.

Jag frågar hur det har påverkat hennes författarskap, att det som förr ansågs provocerande, hyllas idag. Ifall det som radikal författare är bättre att jobba i medvind eller motvind. Hon tänker lite.

– Det är roligare att vara i motvind, säger hon och skrattar med glimten i ögat.

– Men jag bryr mig inte om vad tidningarna skriver, det är inte verkligheten.

”Vi måste slåss hela tiden”

Birgitta Stenberg brinner för kvinnors rättigheter och sexuell frigörelse. Hon tycker att det RFSU gör är viktigt:

– Utan hårt arbete skulle vi stå platt. Vi måste fortsätta jobba hela tiden för att behålla de rättigheter vi uppnått.

Vilken är den viktigaste sexualpolitiska frågan idag?

– Det viktigaste är öppenheten, att vi talar om sexualitet. Tystnad kring dessa frågor skapar skam och tabun.

Birgitta Stenberg säger att många unga tjejer idag tror att vi är ”klara” nu, och tar kvinnors rättigheter och friheter för givna.

– Men det är de inte, vi måste slåss hela tiden, menar hon.

Vad vill du säga till de unga som inspireras av dina böcker och din öppenhet?

– Var vaksamma, manar Birgitta Stenberg i en allvarligare ton, och fortsätter:

– Det ser så bra ut nu men jag tror att en backlash väntar runt hörnet, som kan bli värre än någonting vi sett hittills.

Hon syftar på att nationalsocialistiska, religiösa och konservativa grupper får större inflytande i Europa och Sverige. I tacktalet vid prisutdelningen förklarade hon med orden:

– När konservativa krafter agerar slår de mot sexualiteten, för att det är ett effektivt sätt att få kvinnor att hålla käft. Det måste vi kämpa mot.

Text och foto: Carolina Hemlin

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Om RFSU

rfsu logor
 

Förbundskansliet

På Medborgarplatsen 3 i Stockholm finns förbundskansliet. Här jobbar sexualupplysare, sakkunniga, jurister och kommunikatörer centralt med våra...

Kondomer
 

RFSU AB

RFSU:s hela affärsidé är unik i världen och är ett mycket bra exempel på hur CSR verkligen kan och ska fungera i verkligheten.

 

Påverka världen

Vi tycker det är självklart att preventivmedel ska finnas för alla. Vi tycker att kvinnor i andra länder ska kunna få abort i Sverige om det är...

 

Kontakt

För frågor kring vårt ideella och sexualpolitiska arbete i Sverige och internationellt kontakta RFSU-förbundet. För pressfrågor om våra produkter, försäljning och kampanjer kontakta RFSU AB.

banner för att bli medlem
 

Hitta rätt