Hej Johanna Koljonen, vinnare av RFSU-priset 2011!

Publicerad 2011-05-21 | Uppdaterad 2011-05-23

Kommentera | 0 kommentarer
Bild av Johanna KoljonenJohanna Koljonen är journalist, författare och programledare. I sommar leder hon ”Jättestora frågor med Johanna Koljonen” på P3, och är fast krönikör i Dagens Nyheter och Fokus.

Hur känns det att få ta emot RFSU-priset?

– Det känns fantastiskt men också överraskande, jag ser ju inte mig själv som en sexualpolitisk debattör. #prataomdet kom från en rätt utilitaristisk plats i mitt hjärta, en enkel insikt att man kan göra sex bättre och roligare genom att ändra spelreglerna för vad man får prata om. Samtalet fick ju hela sin kraft på grund av andra människors mod och mångas enorma frivilliga arbetsinsats.

Allt började med ett twitterinlägg. Var det spontant eller hade du tänkt länge kring gråzoner och sex?

– Det hade jag nog, indirekt. Jag hade ett bokprojekt som heter "Saker som vi tänker på när vi ligger med varandra" och i den vevan hade jag funderat på att det ofta finns ett ganska stort avstånd mellan handlingarna i rummet och tankarna i hjärnan när man har sex.

Hur ser du på den respons du har fått på #prataomdet?

– Min idé var att man skulle kunna "sänka skamtröskeln", det vill säga göra den individuella risken med öppenhet mindre, genom att många talade samtidigt om sina erfarenheter. Responsen visar att det stämmer, och det kan man kanske använda som inspiration i annat kulturförändrande arbete.

– Dessutom visade ju responsen att mina privata pinsamma funderingar var ganska vanliga. Det är alltid skönt att inse. Det är som att Kamratposten-frågan fortfarande sitter i ryggraden: Är jag normal? Är det normalt att ha upplevelser av sex som blev fel eller konstigt? JA. Och inget att skämmas för. Och om vi kan använda våra egna erfarenheter till att själva bli mer lyhörda och respektfulla i sexuella situationer, då har de till och med blivit något att vara stolt över.

Hur ser du på att du är den person i Sverige som satt hashtaggen på kartan?

– Alltså tecknet #? Det är kul, det är så himla användbart. Masskommunikation på internet är ju liksom beroende av sökbarhet på ämne eftersom kronologin och geografin i samtalen är upphackade.

"Det är som att Kamratposten-frågan fortfarande sitter i ryggraden: Är jag normal? Är det normalt att ha upplevelser av sex som blev fel eller konstigt? JA."

Tidigare pristagare är bland andra Birgitta Stenberg, Pija Lindenbaum och Tiina Rosenberg. I år är det du. Vem tycker du borde få 2012 års RFSU-pris?

– Kanske de många manliga atleter som under året stigit fram och berättat om sina liv och därmed ändrat reglerna för vad maskulinitet i idrottssammanhang får inkludera.

Text och bild: Carolina Hemlin

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Om RFSU

rfsu logor
 

Förbundskansliet

På Medborgarplatsen 3 i Stockholm finns förbundskansliet. Här jobbar sexualupplysare, sakkunniga, jurister och kommunikatörer centralt med våra...

Kondomer
 

RFSU AB

RFSU:s hela affärsidé är unik i världen och är ett mycket bra exempel på hur CSR verkligen kan och ska fungera i verkligheten.

 

Påverka världen

Vi tycker det är självklart att preventivmedel ska finnas för alla. Vi tycker att kvinnor i andra länder ska kunna få abort i Sverige om det är...

 

Kontakt

För frågor kring vårt ideella och sexualpolitiska arbete i Sverige och internationellt kontakta RFSU-förbundet. För pressfrågor om våra produkter, försäljning och kampanjer kontakta RFSU AB.

banner för att bli medlem
 

Hitta rätt