2015 Elsie Johansson

Publicerad 2015-06-12 | Uppdaterad 2017-06-03

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på Elsie Johansson

Motiveringen lyder:

Elsie Johansson är modig. Vid 84 års ålder har hon aldrig har varit så lycklig till kropp och själ som nu, i sitt nytillkomna, sena kärleksförhållande. Hennes ansikte utstrålar en underbar blandning av erfarenhet och sensualitet. I böcker, föredrag och intervjuer bejakar hon äldre människors behov av närhet, ömhet och sex. Genom att ge 2015 års RFSU-pris till Elsie Johansson vill vi lyfta fram ett författarskap och en röst som inspirerat kvinnor av alla åldrar att stå upp för sin rätt att på samma självklara villkor njuta av sin sexualitet.

Hur känns det att få RFSU-priset?

”Man kan ha ett sexliv med hängbröst och putmage och åderbråck och hela köret, hah!”Elsie Johansson

– Det är väldigt överraskande! Jag hajade till först och tyckte sen att det känns väldigt roligt. Jag har aldrig tänkt att jag skulle ha uträttat något som är angeläget för RFSU, men förstår nu att jag gör ju ändå det, genom att öppna upp kring möjligheterna till kärlek och sexualitet som något som aldrig är försent i livet.

Vad tänkte du om motiveringen?

– Det stod först att jag aldrig varit så nöjd med min kropp som nu, och det stämde för tre-fyra år sedan men inte längre eftersom jag fått en del besvär med mina leder, så det bad jag att få ändra.

RFSU grundades 1933, bara två år efter att du föddes. Vad är din relation till RFSU?

– Ingen, annat än att jag har hört Elise Ottesen-Jensen tala, jag har sett henne. Jag är en människa som har väldigt svårt för att falla i beundran för folk, men där föll jag pladask, hon var helt fantastisk. Jag minns att hennes ansikte strålade, hennes minspel och gester, hennes direkta tilltal. Det fanns inget fördömande över henne och ingen rädsla, jag tyckte mycket om henne. Någon sade en gång att jag påminner om Elise Ottesen-Jensen, och det blev jag så himla lycklig över.

Var har du hämtat din egen kunskap kring sexualitet?

– När man bor så trångt och eländigt som jag har gjort under uppväxten så finns det ju ingenting som kan vara fördolt. Och jag har aldrig fått med mig en positiv syn på sexualitet, den har alltid varit negativ för mig.

2009 kom din roman ”Sin ensamma kropp” där en äldre kvinnas sexuella lust, begär och längtan efter kärlek står i centrum. Hur kom den till?

– Att skriva Sin ensamma kropp var att ta ett stort kliv för mig. Jag var nyskild och kände en frihet att våga vara som jag är, och tog fram en längtan efter närhet, efter kropp och kärlek.

Hur kan samhället bli bättre på att prata om och uppmärksamma äldres sexualitet och lust?

– Sexualitet förknippas med ungdom och unga kroppar, men vi fortsätter ju vara sexuella varelser oavsett om vi är ute efter att skaffa barn eller efter att njuta, så den kan ju fortsätta hur länge som helst. Sexualiteten är ju könens glädje i varandra. Men titta på hur kroppar ska se ut idag i medierna för att duga, många tycker det är äckligt med äldres kroppar. En naturlig följd av det blir att en åldrad kropp med alla sina ”förfulningar” i förhållande till idealbilden, anses motbjudande. Att man kan ha ett sexliv med hängbröst och putmage och åderbråck och hela köret, hah! Och det är ju väldigt tråkigt att den uppfattningen finns. Det behöver berättas och skrivas och göras fler filmer om äldre sexualitet.

Sedan knappt tio år tillbaka har Elsie Johansson hittat kärleken i mannen Thore, de är båda 84 år.

– Med Thore upplever jag vad kärlek ska vara. Att känna sig älskad och omhuldad precis som den man är.  Vi kan knappast passera varandra i lägenheten utan ömhetsbetygelser!

Text Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist
Foto: Carolina Hemlin

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Om RFSU

rfsu logor
 

Förbundskansliet

På Medborgarplatsen 3 i Stockholm finns förbundskansliet. Här jobbar sexualupplysare, sakkunniga, jurister och kommunikatörer centralt med våra...

Kondomer
 

RFSU AB

RFSU:s hela affärsidé är unik i världen och är ett mycket bra exempel på hur CSR verkligen kan och ska fungera i verkligheten.

 

Påverka världen

Vi tycker det är självklart att preventivmedel ska finnas för alla. Vi tycker att kvinnor i andra länder ska kunna få abort i Sverige om det är...

 

Kontakt

För frågor kring vårt ideella och sexualpolitiska arbete i Sverige och internationellt kontakta RFSU-förbundet. För pressfrågor om våra produkter, försäljning och kampanjer kontakta RFSU AB.

banner för att bli medlem
 

Hitta rätt