2016 Johan Holmström

Publicerad 2016-11-28 | Uppdaterad 2017-06-03

Kommentera | 0 kommentarer

Motiveringen lyder:

Med rytm och lekfullhet galopperade snippan och snoppen med full fart in i våra vardagsrum och gjorde oss sällskap lagom till middagen. Med hjälp av en sång med glimten i ögat fick vi vuxna möjlighet att på ett självklart sätt prata med barn om kroppen och könsorganen. Bacillakutens sång om snippan och snoppen gjorde inte bara succé i Sverige utan spreds snabbt genom sociala medier över hela världen. 2015 var året då barns rätt till kunskap om kroppen sattes i fokus. RFSU-priset 2016 tilldelas Johan Holmström för låten som fick både barn och vuxna att digga loss till våra kära snippor och snoppar.

Hej Johan! Du är lite av en dold kändis. Vem är du?

–Jag är en 44-årig tvåbarnspappa som jobbar som kompositör och ljuddesigner på spelföretaget King.

Hur känns det att ha fått RFSU-priset?

–Jättekul! Det var väldigt oväntat! Jag hade inte en aning om att priset fanns ens. När jag nu ser vilka dom tidigare pristagarna är så känns det oerhört smickrande.

Varför skrev du låten Snoppen & Snippan?

– Jag komponerade låtar under tre säsonger för Bacillakuten som gick på Barnkanalen. Totalt var det 34 låtar, om kroppen och dess funktioner. Jag kände förstås redan från början att den här låten stack ut. Och när jag presenterade den för SVT gick dom i taket av tyckte att den var fantastisk.

Hur känner du idag inför hur den togs emot?

– Den har helt klart sina kvaliteter och den är väldigt catchy. Men det är ju för att den handlar om könsorganen som den väckte så stor uppståndelse. Ett tag ringde det säkert tio journalister om dagen från olika delar av världen.

Vilken betydelse tror du att låten har haft?

”Personligen tycker inte jag att det finns någon dramatik om det här med snopp och snippa”Johan Holmström

– Personligen tycker inte jag att det finns någon dramatik om det här med snopp och snippa. Men tack vare låten kan varenda unge sjunga orden och många föräldrar också. Det blev en humoristisk mötespunkt för barn och vuxna i ett ämne som kanske kan vara svårt för vissa att spontant ta upp. Men med det sagt så är det inte ens säkert att det behövdes. De flesta såg det bara som en rolig låt och tänkte inte mer på det.

Har du kunnat följa upp succén?

– Efter att jag släppte snoppen och snippan så släppte jag skivor med låtar som Vad händer om tomten bajsar på sig? Och Vem har fisit på dansgolvet? Men någonstans vet man att Snoppen & Snippan-låten var ett unikum. Jag skulle aldrig försöka jämföra något annat jag gör med den, för då blir jag bara besviken.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Om RFSU

rfsu logor
 

Förbundskansliet

På Medborgarplatsen 3 i Stockholm finns förbundskansliet. Här jobbar sexualupplysare, sakkunniga, jurister och kommunikatörer centralt med våra...

Kondomer
 

RFSU AB

RFSU:s hela affärsidé är unik i världen och är ett mycket bra exempel på hur CSR verkligen kan och ska fungera i verkligheten.

 

Påverka världen

Vi tycker det är självklart att preventivmedel ska finnas för alla. Vi tycker att kvinnor i andra länder ska kunna få abort i Sverige om det är...

 

Kontakt

För frågor kring vårt ideella och sexualpolitiska arbete i Sverige och internationellt kontakta RFSU-förbundet. För pressfrågor om våra produkter, försäljning och kampanjer kontakta RFSU AB.

banner för att bli medlem
 

Hitta rätt