2017 Kristina Gemzell Danielsson

Publicerad 2017-06-03 | Uppdaterad 2017-06-03

Kommentera | 0 kommentarer

Motiveringen lyder:

Med sin forskning har Kristina Gemzell Danielsson fört en framgångsrik kamp mot mödradödligheten i världen. När Donald Trump och andra världsledare försöker stoppa kvinnors makt över sina kroppar har Kristina Gemzell Danielsson gjort vetenskap och forskningen till sina redskap för att skapa möjligheter som räddar otaliga människoliv världen över. Med hjälp av sitt forskningsteam har hon utvecklat förenklade abortmetoder som globalt ökat tillgången till abortvård och som innebär att en abort kan utföras av den abortsökande själv. Något som närmast kan beskrivas som en revolution. Tack vare Kristina är Sverige idag ledande inom forskningen kring medicinsk abort. RFSU-priset 2017 tilldelas en enastående läkare och aktivist som med sitt engagemang förbättrat människors, och särskilt kvinnors, livsvillkor och sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter.

Hur reagerade du när du fick beskedet?

– Jag blev jätteglad och jätteförvånad! Och jättestolt! Det hade jag aldrig kunnat ana.

Hur började ditt engagemang för just säkra aborter, preventivmedel och ofrivillig barnlöshet?

”Det går nog inte att jobba med de här frågorna utan att bli aktivist.”

– Jag ville bli läkare och insåg ganska tidigt att det var just gynekolog jag ville bli. Sen växte intresset för just reproduktion, infertilitet och framför allt aborter. Och så vaknade ettrigheten i mig. Det går nog inte att jobba med de här frågorna utan att bli aktivist. Abortvård har så låg status jämfört med till exempel vård av ofrivilligt barnlösa. Det är ju så behjärtansvärt att sätta bäbisar till världen, att forska kring graviditet och förlossningar. Och det är klart att de kvinnor som vill fullfölja sin graviditet ska få bästa möjliga vård. Men det finns ingen jämlik vård för dem som vill avsluta graviditeten. Abort är fortfarande en lågstatusfråga som det satsas och forskas för lite på. Allt handlar ju om empowerment av kvinnor, att kvinnors liv ska vara värda någonting. Det är också spännande frågor rent biologistiskt. Det är ju så centralt, det berör allt!

Vilken är din största utmaning just nu?

– Att det finns så mycket evidens som bara ignoreras. Till exempel att forskningen tydligt visar att det inte går att minska antalet aborter genom att minska tillgången genom skärpta lagar. Det funkar inte! Ändå används det som ett verktyg för att få ner aborttalen.

”Få känner till att medicinska aborter är ett resultatet av svensk forskning. ”

– Jag önskar också att vi i Sverige skulle utnyttja mer att vi faktiskt kan prata om de här frågorna hör och arbeta smartare utåt. Använda vår röst. Vi är faktiskt världsledande och det borde vi ta tillvara. Få känner till att medicinska aborter är ett resultatet av svensk forskning. Vi måste våga tro på att vi är bäst och står för det vi gör här.

– En annan utmaning är att det inte finns bra behandling för kvinnor som genomgått sena, osäkra aborter. Där finns det mycket att göra och vi får inte sluta forska. Men tyvärr satsas det inte på sådan forskning eftersom det är så ovanligt med inkompletta, sena aborter här hemma i Sverige och i andra höginkomstländer. Konsekvensen blir att kvinnor dör av de farliga metoder som används idag.

Hur ser framtidens preventivmedel ut?

– Jag hoppas att det forskas fram nya preventivmedel för kvinnor som inte är ytterligare en variant på p-pillret. Och så hoppas jag såklart att det kommer ett preventivmedel för män någon gång. Men det går inte att forska utan pengar och preventivmedelsforskning är dyrt och krångligt, vi måste satsa!

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Om RFSU

rfsu logor
 

Förbundskansliet

På Medborgarplatsen 3 i Stockholm finns förbundskansliet. Här jobbar sexualupplysare, sakkunniga, jurister och kommunikatörer centralt med våra...

Kondomer
 

RFSU AB

RFSU:s hela affärsidé är unik i världen och är ett mycket bra exempel på hur CSR verkligen kan och ska fungera i verkligheten.

 

Påverka världen

Vi tycker det är självklart att preventivmedel ska finnas för alla. Vi tycker att kvinnor i andra länder ska kunna få abort i Sverige om det är...

 

Kontakt

För frågor kring vårt ideella och sexualpolitiska arbete i Sverige och internationellt kontakta RFSU-förbundet. För pressfrågor om våra produkter, försäljning och kampanjer kontakta RFSU AB.

banner för att bli medlem
 

Hitta rätt