”Det är stake i RFSU”

Publicerad 2008-02-25 | Uppdaterad 2010-09-13

För 75 år sedan bildade sexualupplysaren och debattören Elise Ottesen-Jensen RFSU vid ett möte i Stockholm. Under hela 2008 kommer RFSU att uppmärksamma och fira jubilaren under parollen ”Länge leve lusten”. Tisdagen 12 februari ställde vi därför till med fest, med flera namnkunniga gäster som passade på att tala till RFSU:s ära. Av socialdemokratiska partiet mottog RFSU tre ljusstakar, och Mona Sahlin avslutade med att säga att "RFSU har mycket stake i sig".

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på Mona Sahlin.

Festkvällen inleddes med mingel, och RFSU:s ordförande Lena Lennerhed öppnade firandet med att hälsa välkomna och att säga att RFSU:s arbete bär en historia om kontinuitet och förändring, men hon påminde om att det finns mycket kvar att göra inom det sexualpolitiska området, och att det går långsamt ibland.

– På 1950-talet krävde vi att sex och samlevnadsundervisning skulle finnas för alla i skolan – och det har vi inte uppnått än, sa Lennerhed.

Åsa Regnér, RFSU:s generalsekreterare, uppmärksammade att sexualpolitik idag står högt på den nationella politiska agendan. Hiv-prevention, utländska kvinnors rätt till abort, homoäktenskap och insemination för ensamstående, de är alla ”heta potatisar” i den politiska debatten.

”RFSU och jag är jämnåriga”

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (fp) föddes 1933, samma år som RFSU bildades. Hon gjorde en historisk tillbakablick över de framsteg som gjorts på det sexualpolitiska området sedan hon och RFSU var unga. 1958 – när de fyllde 25 - var p-piller förbjudet, och abortlagen orensonligt hård, barn skulle skaffas inom äktenskapet. Att bli gravid utan att vara gift kunde leda till problem och social utstötning.

– Vi ungdomar hade lusten, men den kopplades till en väldig rädsla, sade Westerholm.

25 år senare fyllde de 50 år.

– 1983 fanns RFSU med i Nationalencyklopedin för första gången. Och RFSU blev känt för allmänheten för ett uttalande mot pornografi.

Barbro Westerholm konstaterade att mycket har hänt på 75 år, men att vissa frågor som var aktuella redan när RFSU startade, hänger med även idag. Sex- och samlevnadsundervisning och abortfrågan är två exempel. Hon slog också ett slag för att lusten lever länge, att RFSU inte ska glömma att även 75-åringar håller på med ”sånt”, och kanske behöver utomstående stöd och hjälp ibland.

”RFSU gör avtryck i världen”

Sveriges biståndsministern Gunilla Carlsson (m) talade om att SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter) är en ”gemensam global utmaning” som handlar om mänskliga rättigheter. Över hela världen utsätts människor för systematiska kränkningar när de nekas abort, tvingas in i äktenskap eller får sina kön stympade. Hon nämnde särskilt kvinnors utsatthet i konfliktområden:

– Slagfälten har flyttat till kvinnor och barns kroppar.

Kvinnor och barns ohälsa är ett av de främsta hindren för att nå milleniemålen (FN.s mål om att halvera fattigdomen till 2015), sade Carlsson. Hon menade att regeringen har ett särskilt ansvar att driva frågor om sexuell hälsa och rättigheter i världen.

– Vi ska kraftfullt bekämpa förtryck och diskriminering när det gäller alla människors kroppsliga integritet. Tack vare en tradition av öppenhet och demokrati i Sverige när det gäller sexualitet, samliv och barnafödande har vi kunskap och erfarenheter som är viktiga.

Hon tackade RFSU för att de finns som resurs:

– Styrkan, engagemanget och kunskapen som finns hos er hjälper mig i mitt arbete att föra fram dessa frågor på den globala utvecklingsagendan, sa Gunilla Carlsson.

Hon passade också på att gratulera RFSU:

– Jag vill gratulera en vital och pigg 75-åring som gör avtryck i världen, avslutade Carlsson.

Hans Linde (v) höll ett kort hyllningstal till RFSU, och pratade om det viktiga internationella arbete som RFSU gör, i en tid när sexualrepressiva krafter är på frammarsch i världen.

– RFSU behövs både i det stora och det lilla, ni behövs i Nicaragua och Polen likaväl som i den svenska politiken.

Linde talade om RFSU:s roll som politiska påtryckare, och passade på att tacka för RFSU gjort honom till en ”bättre och kunnigare riksdagsledamot”:

– Jag är en av de som fått förmånen att bli påtryckt av RFSU, sa Hans Linde.

”RFSU har mycket stake i sig”

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin fanns på plats och passade på att säga några ord, och hyllade RFSU:s arbete och insatser under åren, och sa att RFSU var de som öppnade ögonen för hennes mamma, i en tid då sexualupplysning inte fanns i skolan och kondomer inte såldes på apoteken. Hon lyfte särskilt abortfrågan:

– Där har RFSU betytt allt, sa Sahlin.

Mona Sahlin uppmärksammade att RFSU driver så många viktiga frågor, inte minst sex och samlevnadsundervisningen, och hon lyfte fram materialet som RFSU producerar:

– Ni ger ut fantastiska skrifter och böcker som är en källa att ösa ur, jag har en favoritbok som heter Jag visste när jag var tio (lärarhandledning för skolan om hbt-personer, reds anm.), sa Sahlin, och uppmärksammade frågan om lagen om könsneutrala äktenskap:

– Idag är jag äktenskapsförättare och partnerskapsförättare. Om ett år – när RFSU fyller 76 – hoppas jag att jag ska stå här och bara vara endast det ena.

Av socialdemokratiska partiet mottog RFSU tre ljusstakar, och Mona Sahlin avslutade med att säga att:

– RFSU har mycket stake i sig.

Carolina Hemlin

Bilder från RFSU:s 75-årsmingel!

 

Bild från 75-årsmingelRiksdagsledamoten Barbro Westerholm (fp) höll ett tal till RFSU:s ära.

Bild från 75-årsmingel
Ottars ena chefredaktör Carolina Hemlin (mitten) och fotograferna Moa Karlberg (vänster) och Sofia Runarsdotter.

Bild från 75-årsmingel
George Svéd, HomO, och Olle Waller, sexualupplysare på Lafa och känd från tv:s Fråga Olle.

Bild från 75-årsmingel
Biståndsminister Gunilla Carlsson (m) talade om RFSU:s roll i den globala politiken.


Bild från 75-årsmingel
Veronica Hejdelind, intendent på Nationalmuseum och Hans Olsson, RFSU:s skolexpert.

Bild från 75-årsmingel
Gunilla Wahlén (v), Josefin Brink (v), RFSU:s föreningsutvecklare Jimmy Mannung och Hans Linde (v).

Bild från 75-årsmingel
Riksdagsledamoten Hans Linde (v) höll ett hyllningtal till RFSU.

Bild från 75-årsmingel
Jonas Tillberg från RFSU och Peter Frejhagen, RFSL.

Bild från 75-årsmingel
Ewa Winther från RFSU Katrineholm bredvid Inger Forsgren, ordförande för Hiv-Sverige och Sofia Skoog-Eriksson från RFSU Örebro.

Bild från 75-årsmingel
RFSU:s ordförande Lena Lennerhed höll tal.

Bild från 75-årsmingel
RFSU:s systerorganisation i Indien, MAMTA, var på besök i Sverige och deltog i festligheterna. På bilden syns också RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér, ordförande Lena Lennerhed samt Olof Berggren, Maria Hellvig, Anastasia Lundqvist och Jonas Tillberg.

Bild från 75-årsmingel
Margareta Winberg, tidigare jämställdhetsminister och ambassadör i Brasilien, numera företagare.

Bild från 75-årsmingel
Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin talade varmt om RFSU som folkbildare.

Bild från 75-årsmingel
Rådgivaren och terapeuten Ulf Calvert, Manscentrum, passade på att läsa i senaste numret av Ottar.

Bild från 75-årsmingel
Pia Engstrand från Sidas hiv/aids-sekreteriat.

Bild från 75-årsmingel
RFSL:s förbundsordförande Sören Juvas och Elisabeth Qvarford, projektledare på TCO.

Bild från 75-årsmingel
Margareta Nordeman, psykoterapeut, Maria Ahlsdotter och Marie Carlsson, ansvarig för RFSL:s Egalia-projekt.

Bild från 75-årsmingel
Ulrika Dahl, lektor i genusvetenskap, journalisten Anna-Maria Sörberg samt Ulrika Westerlund, vice ordförande i RFSL och ledamot i RFSU:s förbundsstyrelse.

Bild från 75-årsmingel
Åsa Regnér, RFSU:s generalsekreterare, höll tal.

Foto: Maria Gullmark och Karin Lenke

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Om RFSU

rfsu logor
 

Förbundskansliet

På Medborgarplatsen 3 i Stockholm finns förbundskansliet. Här jobbar sexualupplysare, sakkunniga, jurister och kommunikatörer centralt med våra...

Kondomer
 

RFSU AB

RFSU:s hela affärsidé är unik i världen och är ett mycket bra exempel på hur CSR verkligen kan och ska fungera i verkligheten.

 

Påverka världen

Vi tycker det är självklart att preventivmedel ska finnas för alla. Vi tycker att kvinnor i andra länder ska kunna få abort i Sverige om det är...

 

Kontakt

För frågor kring vårt ideella och sexualpolitiska arbete i Sverige och internationellt kontakta RFSU-förbundet. För pressfrågor om våra produkter, försäljning och kampanjer kontakta RFSU AB.

banner för att bli medlem
 

"Det är stake i RFSU"

Bild på en födelsedagstårta

2008 fyllde RFSU 75 år, läs reportage och se bilder från födelsedagskalaset.

RFSU-profilen Vera har lämnat oss

Läkaren och sexualupplysaren Vera Starck Romanus har gått bort, 98 år gammal. I mitten på 1940-talet började Vera föreläsa på RFSU:s sommarkurser vilket ledde till ett långt engagemang inom RFSU, både i Göteborg och Stockholm, skriver RFSU:s förbundsordförande Lena Lennerhed i en runa på tidningen Fokus webbplats den 27e januari 2010.

Skjuta myggor med elefantbössa

P-pillerkartor

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Internationell solidaritet

Att arbeta för sexuella rättigheter över nationella gränser är nödvändigt för världens överlevnad. RFSU har jobbat internationellt ända sen 1933.

Hitta rätt