Blommor & Bin-butiker

Publicerad 2009-12-25 | Uppdaterad 2010-09-13

1969 när Flower Power eran var som störst bildade RFSU butikskedjan Blommor och Bin.

Fram till år 1937 var det strängt förbjudet att importera kondomer till Sverige. Man fick inte ens tala om att sådana preventivmedel existerade eller informera om hur de användes. 1937 togs importförbudet mot kondomer bort och då öppnade RFSU AB sin första butik, en sjukvårdsaffär där man bl a sålde maggördlar, bråckband, uringlas, plåster, värmedynor, solkrämer, stödstrumpor, kamelhårsulstrar, hålfotsinlägg och givetvis kondomer, men mycket diskret under namnet ”kontrollerade varor”. 

Fram till slutet av 60-talet hade RFSU 36 sjukvårdsaffärer från Malmö i söder till Umeå i norr. Kunderna blev dock äldre och ungdomarna svek affärerna som oftast låg på tråkiga bakgator. Tanken på en ny typ av butik som radikalt skilde sig från en vanlig RFSU butik föddes och målgruppen var framförallt unga mellan 15-30 år av båda könen.

1969 när Flower Power eran var som störst bildade RFSU butikskedjan Blommor och Bin bland annat utifrån dessa sjukvårdsaffärer, och flyttades till mer välbesökta affärstråk. En 70-tals klassiker var född. Kamelullen ersattes med jeans och t-shirts och butikens atmosfär skulle skapa ett andningshål för unga människor som behövde någonstans att gå utan att känna köptvång. Dessutom fick man information genom litteratur och broschyrer. RFSU hade egna kläddesigners som t ex Nina Wahlgren och Barbro Grytnäs Ersdotter. De diskreta kondomförpackningarna förnyades och blev färgsprakande, humoristiska och väl synliga. Blommor och Bin butikerna blev en enorm succé och som mest drev RFSU 38 butiker runt om i landet. Den allra första Blommor och Bin butiken låg vid Hötorget i Stockholm.

1968 hade RFSU endast 8 procent av kondommarknaden och behövde därför stärka positionen som kondomleverantör. Butikerna bidrog starkt till att bygga upp vårt varumärke och tillsammans med flera lyckade och uppmärksammade kampanjer har vi fram till nu ökat vår marknadsandel till cirka 90 procent.

1984 såldes alla butiker. Butikerna gjorde stora avtryck i folks medvetande och än idag får RFSU samtal från konsumenter som frågar efter Blommor och Bin butikerna.

"Det är stake i RFSU"

Bild på en födelsedagstårta

2008 fyllde RFSU 75 år, läs reportage och se bilder från födelsedagskalaset.

RFSU-profilen Vera har lämnat oss

Läkaren och sexualupplysaren Vera Starck Romanus har gått bort, 98 år gammal. I mitten på 1940-talet började Vera föreläsa på RFSU:s sommarkurser vilket ledde till ett långt engagemang inom RFSU, både i Göteborg och Stockholm, skriver RFSU:s förbundsordförande Lena Lennerhed i en runa på tidningen Fokus webbplats den 27e januari 2010.

Skjuta myggor med elefantbössa

P-pillerkartor

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Internationell solidaritet

Att arbeta för sexuella rättigheter över nationella gränser är nödvändigt för världens överlevnad. RFSU har jobbat internationellt ända sen 1933.

Hitta rätt