Kampanjer från förr

Publicerad 2009-12-25 | Uppdaterad 2010-09-13

Ikväll får 107 svenskar gonorré, var namnet på en kultförklarad kampanj som inleddes i början på 70-talet.

Inte förrän 1970 togs restriktionen av kondomförsäljning bort. Då hade RFSU redan startat sin butikskedja Blommor och Bin, lanserat kondomen Profil som redan betraktades som en klassiker och skämtsamt kallades ”kondomernas Volvo”. Vi hade också genomfört en hel del kampanjer på stortavlor över hela Stockholm, vilket chockerade en del på den tiden.

Det var vid den här tiden som marknadsföringen av kondomen ändrade karaktär. Tidigare hade man fått nöja sig med små enspaltare längst bak i tidningen där man gjorde diskret reklam för ”kontrollerade varor”. Nu blev annonserna större och mer rakt på sak, undan för undan förvandlades de till helsides fyrfärgsannonser som inte bara talar om säkerheten i sexuallivet utan också om njutningen och glädjen.

Men helt problemfritt var det inte. I början på 70-talet censurerades en tecknad Profil-kondom i en helsidesannons i tidningen Expressen av tidningsredaktionen, som tyckte att en penisformad kondom i en annons var minst sagt anstötligt. Trettio år senare infördes den dock i Expressen med tillägget ”För trettio somrar sedan vägrade Expressen att föra in den”. Numera är kondom accepterad av alla.

RFSU var envisa i sin strävan att ta bort allt hysch-hysch kring kondomer. Saken hade också en annan sida, förutom barnbegränsningen. De sexuellt överförbara infektionerna, i synnerhet gonorré, ökade under 60-talet. Kondom var faktiskt - och är fortfarande det enda preventivmedel som skyddar både mot sexuellt överförda sjukdomar och oönskad graviditet. Det är också mannens enda preventivmedel.

”Tillverkning och kontroll av kondomer” och ”Vid livets början” var två RFSU-ljudfilmer med saklig information dels om preventivmedel, dels om fosterutvecklingen som producerades redan 1960. Dessutom gjordes ett flertal stillfilmer om ungdomars situation i det moderna samhället, befolkningsexplosionen, internationella samarbetet i världen samt om erotiken i filmen. Sedan tidigare fanns redan en stillfilm om pessarinprovning.

Var uppriktig nu – kan hon lita på dig?
Redan 1962 presenterade RFSU en ny annons som väckte debatt och orsakade mycket skriverier. Annonsen hade en ung flicka som blickfång och bakgrunden till annonskampanjen var de höga gonorrésiffrorna samt att fler yngre flickor blev gravida.

Barn? Javisst – men när vi själva vill!
En av RFSU:s första informationskampanjer som 1965 medverkade till en väsentlig mer positiv attityd till preventivmedel. RFSU ville med denna typ av annonsering understryka att barn är något positivt och inte en risk. I anslutning till annonskampanjen framställs en broschyr med namnet Trygga tillsammans som redogjorde för olika preventivmetoder.

Ikväll får 107 svenskar gonorré, var namnet på en kultförklarad kampanj som inleddes i början på 70-talet. Den fick ett fantastiskt gensvar. Som första land i världen lyckas Sverige minska smittspridningen. Under de två år som kampanjen pågick minskade gonorréfallen dramatiskt – och siffrorna höll i sig. De är fortfarande låga i Sverige men har tyvärr börjat stiga uppåt igen.

Sveriges känsligaste penis finns i Jakobsberg.
1968 kunde man se denna annons där RFSU som ett inlägg över Socialstyrelsens förslag till nya regler för införsel och handel med preventivmedel. RFSU ansåg att förslaget saknade bestämmelser om kontroll av preventivmedel. RFSU krävde bättre kontroll och bättre testmetoder av preventivmedel, främst då kondomer. RFSU hade redan 1946 startat egen testverksamhet av kondomer.

Klamydia – lömskare än gonorré hette en kampanj som genomfördes 1984. Fram till nu hade klamydia varit en nästintill okänd sjukdom. Men i och med kampanjen började fick både läkare och allmänheten upp ögonen för den. Tyvärr hade sjukdomen redan hunnit orsaka sterilitet hos många män och kvinnor. Klamydia är fortfarande den mest vanliga sexuellt överförda infektionen, framförallt bland ungdomar.

"Det är stake i RFSU"

Bild på en födelsedagstårta

2008 fyllde RFSU 75 år, läs reportage och se bilder från födelsedagskalaset.

RFSU-profilen Vera har lämnat oss

Läkaren och sexualupplysaren Vera Starck Romanus har gått bort, 98 år gammal. I mitten på 1940-talet började Vera föreläsa på RFSU:s sommarkurser vilket ledde till ett långt engagemang inom RFSU, både i Göteborg och Stockholm, skriver RFSU:s förbundsordförande Lena Lennerhed i en runa på tidningen Fokus webbplats den 27e januari 2010.

Skjuta myggor med elefantbössa

P-pillerkartor

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Internationell solidaritet

Att arbeta för sexuella rättigheter över nationella gränser är nödvändigt för världens överlevnad. RFSU har jobbat internationellt ända sen 1933.

Hitta rätt