Kondomautomater

Publicerad 2009-12-25 | Uppdaterad 2010-09-13

RFSU AB började att i liten skala sälja kondomer via automater i början på 60-talet.

Först 1959 blev det tillåtet att sätta upp kondomautomater. Tidigare hade de så kallade hygienbutikerna och frisörer med särskilt tillstånd fått sälja kondomer. Kondomautomaterna kom därmed att få en mycket viktig roll i Sverige.

RFSU AB började att i liten skala sälja kondomer via automater i början på 60-talet och då främst  på militärförläggningar. 1964 började RFSU bearbeta fastighetsägare för att få tillstånd att sätta upp automater på husväggar gärna i närheten av tobaksaffärer. Men det räckte inte med detta, det krävdes även tillstånd från kommunen, barnavårdsnämnden, fjärdingsmannen och slutligen även byggnadslov. De fick inte sättas upp i närheten av skola eller på en plats där det kunde väcka anstöt, och de fick inte sitta för lågt så att minderåriga kunde nå upp.

Fram till 1970 var automathandeln en betydande del av distributionen, det var dock stor skadegörelse på automaterna och den första juli 1970, när det blev fritt fram att sälja kondomer utan specialtillstånd från polisen minskade handeln med automater betydligt. Numera finns kondomer att köpa i dagligvarubutiker, bensinstationer, apotek, kiosker samt via postorder och Internet.

"Det är stake i RFSU"

Bild på en födelsedagstårta

2008 fyllde RFSU 75 år, läs reportage och se bilder från födelsedagskalaset.

RFSU-profilen Vera har lämnat oss

Läkaren och sexualupplysaren Vera Starck Romanus har gått bort, 98 år gammal. I mitten på 1940-talet började Vera föreläsa på RFSU:s sommarkurser vilket ledde till ett långt engagemang inom RFSU, både i Göteborg och Stockholm, skriver RFSU:s förbundsordförande Lena Lennerhed i en runa på tidningen Fokus webbplats den 27e januari 2010.

Skjuta myggor med elefantbössa

P-pillerkartor

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Internationell solidaritet

Att arbeta för sexuella rättigheter över nationella gränser är nödvändigt för världens överlevnad. RFSU har jobbat internationellt ända sen 1933.

Hitta rätt