Postorder

Publicerad 2009-12-25 | Uppdaterad 2010-09-13

Postorder har alltid varit en populär beställningsform, framförallt i landsorten.

RFSU bildades 1933 och nästan samtidigt skapades en försäljningsorganisation, Sexualhygien u.p.a. Syftet var att skaffa de bästa möjliga preventivmedel till lägsta möjliga priser. Verksamheten gick med avsevärd vinst trots att priserna låg under den allmänna handelns, och överskottet användes till att finansiera RFSUs övriga verksamhet.

1938 startade en blygsam postorder- och butiksförsäljning. Under benämningen ”Hygieniska artiklar” såldes kondomer och spermiedödande medel med E. Olsson som diskret avsändare.

Men redan före 1938 sålde RFSU kondomer. Genom fackets representanter på arbetsplatser lyckades RFSUs grundare, Elise Ottesen-Jensen få kontakt med män som var villiga att sälja kondomer till sina arbetskamrater. Kommersen skedde från lådor som hängde på magen och företogs vanligen på avlöningsdagarna.

Postorder har alltid varit en populär beställningsform, framförallt i landsorten. Sedan 1997 har RFSUs postorderförsäljning utvecklats via Internet och idag sker den största delen av postorderförsäljningen via RFSUs hemsida. Sortimentet har också utvecklats, vilket innebär att man idag även kan beställa glidmedel, tamponger, hemtester, och sexleksaker via RFSUs hemsida.

"Det är stake i RFSU"

Bild på en födelsedagstårta

2008 fyllde RFSU 75 år, läs reportage och se bilder från födelsedagskalaset.

RFSU-profilen Vera har lämnat oss

Läkaren och sexualupplysaren Vera Starck Romanus har gått bort, 98 år gammal. I mitten på 1940-talet började Vera föreläsa på RFSU:s sommarkurser vilket ledde till ett långt engagemang inom RFSU, både i Göteborg och Stockholm, skriver RFSU:s förbundsordförande Lena Lennerhed i en runa på tidningen Fokus webbplats den 27e januari 2010.

Skjuta myggor med elefantbössa

P-pillerkartor

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Internationell solidaritet

Att arbeta för sexuella rättigheter över nationella gränser är nödvändigt för världens överlevnad. RFSU har jobbat internationellt ända sen 1933.

Hitta rätt