RFSU – politisk och personlig under 80 års tid!

Publicerad 2013-03-25 | Uppdaterad 2014-08-20

Kommentera | 1 kommentar

RFSU 80 år sigillI år har RFSU arbetat för en positiv och öppen syn på sexualitet i 80 år.

Vår politiska påverkan har gjort stor skillnad för många människors möjligheter att bestämma över sina kroppar och uttrycka sin sexualitet – i Sverige och i andra länder.

Vi vågar prata om sex på ett positivt och lustfyllt sätt. Vi flyttar fram gränserna och utmanar normerna.

RFSU finns till för alla, oavsett ålder, bakgrund eller sexuell läggning. Medlemskretsen och dess engagemang fortsätter att växa, från Malmö i söder till Luleå i norr. Du är också välkommen!

Du kan engagera dig för minskad mödradödlighet världen över genom att delta i våra barnvagnsmarscher, du kan utbilda dig till sexualupplysare, träffa likasinnade eller påverka dina lokala politiker. Tillsammans har vi kraften och styrkan att fortsätta göra skillnad, i såväl det politiska som det personliga.

OttarOttar sexualupplyser på 40-talet.

Elise Ottesen-Jensen, även kallad Ottar, låg i framkant när hon grundade RFSU år 1933. Redan då kämpade organisationen för rätten till sexualupplysning, preventivmedel och abort och för hbt-personers rättigheter. Dessa frågor är fortfarande lika viktiga idag som de var år 1933, men förutsättningarna och utmaningarna förändras.

Vår strävan för allas rätt att välja, vara och njuta kvarstår. Vårt arbete för bättre sexualundervisning, ökad jämställdhet och förbättrade rättigheter fortsätter.

Rfsu:s historiaEn kondomautomat från 1959 då det blev lagligt med sådana - och en affisch från 1947.

 

Abortdemonstration 94RFSU Stockholm demonstrerar för aborträtten 1994.

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Fel fakta på tidslinjen
Hej!
I tidslinjen på Prezin står det att IPPF bildades 1946 när det egenltigen bildades 1952, tänkte bara så ni vet :)

Sagt av: Anna 2015-01-21 11:42:50

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Om RFSU

rfsu logor
 

Förbundskansliet

På Medborgarplatsen 3 i Stockholm finns förbundskansliet. Här jobbar sexualupplysare, sakkunniga, jurister och kommunikatörer centralt med våra...

Kondomer
 

RFSU AB

RFSU:s hela affärsidé är unik i världen och är ett mycket bra exempel på hur CSR verkligen kan och ska fungera i verkligheten.

 

Påverka världen

Vi tycker det är självklart att preventivmedel ska finnas för alla. Vi tycker att kvinnor i andra länder ska kunna få abort i Sverige om det är...

 

Kontakt

För frågor kring vårt ideella och sexualpolitiska arbete i Sverige och internationellt kontakta RFSU-förbundet. För pressfrågor om våra produkter, försäljning och kampanjer kontakta RFSU AB.

banner för att bli medlem
 

"Det är stake i RFSU"

Bild på en födelsedagstårta

2008 fyllde RFSU 75 år, läs reportage och se bilder från födelsedagskalaset.

RFSU-profilen Vera har lämnat oss

Läkaren och sexualupplysaren Vera Starck Romanus har gått bort, 98 år gammal. I mitten på 1940-talet började Vera föreläsa på RFSU:s sommarkurser vilket ledde till ett långt engagemang inom RFSU, både i Göteborg och Stockholm, skriver RFSU:s förbundsordförande Lena Lennerhed i en runa på tidningen Fokus webbplats den 27e januari 2010.

Skjuta myggor med elefantbössa

P-pillerkartor

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Internationell solidaritet

Att arbeta för sexuella rättigheter över nationella gränser är nödvändigt för världens överlevnad. RFSU har jobbat internationellt ända sen 1933.

Hitta rätt