Från skitliv till ett schysst ligg

Publicerad 2013-05-30 | Uppdaterad 2013-11-29

När Stockholmsbandet Stormakten fick frågan om de ville skriva en hyllningslåt till RFSU:s 80-årsjubileum, tvekade de inte. – Vi vill att det vi gör ska handla om musik, inte politik. Men man kan inte vara nog politisk när det nu finns vindar i det här landet som ifrågasätter flera av de självklarheter RFSU står för. Därför är det här ett sammanhang vi gärna vill synas i, säger Patrik Lange.

Kommentera | 0 kommentarer

Förutom Patrik består Stormakten av Jack Wallsten samt bröderna Gustav och Olle Forneus. Deras första album, som kom för drygt ett år sedan, hade titeln Skitliv. Den var, som Patrik säger, ”sprungen ur död och misär spetsad med olycklig kärlek”. Att den dessutom spelades in på ett nedlagt mentalsjukhus gjorde inte det hela muntrare. 

 

Singeln bandet nu vill hylla RFSU med är på ett helt annat tema. Låten heter ”Du har smittat mig” och anspelar på kärlek och åtrå, inte på könssjukdomar.

– Jag tycker att den hamnar någonstans mellan Eddie Medusa och Ansiktet, säger Patrik, som skrivit texten.

– Det finns någonting i sättet vi levererar den på som gör att den känns snuskig, fyller Jack i med.

Både Olle och Gustav säger att de fått positiva reaktioner på låten hittills. Att folk säger sig ha gått runt och sjungit ”Du har smittat mig” högt på stan helt omedvetet, får dem båda att fnissa.

– Musik som görs sent på kvällen i en källare kan lätt bli deppig. Vi vill göra nästa platta ljusare, även om det aldrig kommer bli några superdurlåtar, säger Olle.

 

Bandet säger sig vara tacksamma över att få ta in ämnet sex i marknadsföringen av singeln. I pressreleasen skriver de bland annat att ”Alla våra låtar går i liggtempo” och att ”Stormakten gillar att ligga”. Hur mycket får man då ligga i bandet egentligen?

– Vi får inte ligga mer tack vare Stormakten, säger Jack. Eller jo, förresten, Gustav får.

– Det är trevligt med lite kärlek., ler Gustav hemlighetsfullt.

–Vi får återkomma om liggfrekvensen i bandet ökar med nya låten, tillägger Jack.


”Du har smittat mig” finns på iTunes och Spotify. Bandets nästa album släpps i höst. Har du tur kan du få se Stormakten spela på någon mindre festival i sommar, även om inget är inbokat ännu.


 

Hur står det till med Stormaktens sexualkunskaper? Vi har testat! 

Läs resultatet på RFSU:s intranät Klick. (Är du medlem, men utan inloggningsuppgifter, mejla konto@rfsu.se så fixar vi det på studs!)

 

Text: Ulrika Hammar

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Om RFSU

rfsu logor
 

Förbundskansliet

På Medborgarplatsen 3 i Stockholm finns förbundskansliet. Här jobbar sexualupplysare, sakkunniga, jurister och kommunikatörer centralt med våra...

Kondomer
 

RFSU AB

RFSU:s hela affärsidé är unik i världen och är ett mycket bra exempel på hur CSR verkligen kan och ska fungera i verkligheten.

 

Påverka världen

Vi tycker det är självklart att preventivmedel ska finnas för alla. Vi tycker att kvinnor i andra länder ska kunna få abort i Sverige om det är...

 

Kontakt

För frågor kring vårt ideella och sexualpolitiska arbete i Sverige och internationellt kontakta RFSU-förbundet. För pressfrågor om våra produkter, försäljning och kampanjer kontakta RFSU AB.

banner för att bli medlem
 

"Det är stake i RFSU"

Bild på en födelsedagstårta

2008 fyllde RFSU 75 år, läs reportage och se bilder från födelsedagskalaset.

RFSU-profilen Vera har lämnat oss

Läkaren och sexualupplysaren Vera Starck Romanus har gått bort, 98 år gammal. I mitten på 1940-talet började Vera föreläsa på RFSU:s sommarkurser vilket ledde till ett långt engagemang inom RFSU, både i Göteborg och Stockholm, skriver RFSU:s förbundsordförande Lena Lennerhed i en runa på tidningen Fokus webbplats den 27e januari 2010.

Skjuta myggor med elefantbössa

P-pillerkartor

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Internationell solidaritet

Att arbeta för sexuella rättigheter över nationella gränser är nödvändigt för världens överlevnad. RFSU har jobbat internationellt ända sen 1933.

Hitta rätt