Verksamhetberättelse 2016

Publicerad 2017-05-23 | Uppdaterad 2017-05-23

Kommentera | 0 kommentarer

År 2016 slutade med att Sverige och världen försökte förstå vad det skulle innebära att presidenten i världens enda supermakt heter Donald Trump. Hans valseger ger abortmotståndarna ny luft under vingarna och USA:s kvinnor bunkrar preventivmedel inför kommande kostnadshöjningar. Ett av de allra första beslut Donald Trump fattade som president var också att återinföra den globala munkavleregeln – vilket innebär indragna biståndsmedel till alla som på något sätt befattar sig med abortfrågan. Den här gången är förbudet dessutom betydligt mer långtgående än tidigare, och omfattar alla satsningar på global hälsa. Det är illa.
Men det här betyder också att RFSU och våra systerorganisationer behövs ännu mer – och det märks. Kampviljan är stor, strategier utarbetas och nya allianser formas. På RFSU har vi tillsammans med internationella organisationer, forskare och politiker från era länder samlats för att diskutera just abortfrågan de kommande åren. Ett arbete som bara sett sin början.

2016 var tyvärr också ett år som kom att präglas av krig i världen och yktingströmmar i Europa och Sverige. Tillsammans med många andra organisationer i civilsamhället engagerade vi oss i mottagandet. Flera av våra lokalföreningar erbjuder sexualundervisning för unga med migrationsbakgrund, ett arbete som kommer att utökas under kommande år.

Och tillsammans kan vi göra skillnad. Omfattande protester resulterade under hösten i att förslaget om totalförbud mot abort i Polen stoppades – och miljontals kvinnor drog en suck av lättnad. I Sverige har en domstol än en gång slagit fast att barnmorskor inte har rätt till vårdvägran. Vill du inte delta i abortvård ska du helt enkelt inte utbilda dig till barnmorska, är det tydliga budskapet.

Utdrag ur förordet av Maria Andersson, generalsekreterare och kristina Ljungros, ordförande.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Verksamhetsberättelser

Verksamhetsberättelse 2014

Gnugga, pulla, gnosa eller klittra – ja, vad ska det egentligen heta? Vi blev onekligen tagna på sängen över det stora intresset för vår...

Läs mer
 

Vårt ansvar – att förändra liv

Att förändra och förbättra människors liv har varit RFSU:s drivkraft sedan starten och är det fortfarande.

 

Genom sexualupplysning, utbildning och opinionsbildning vill vi slå hål på fördomar, bota kunskapsbrist och öka den sexuella hälsan, i Sverige såväl som internationellt. Säkra preventivmedel, lagliga aborter och sex på ens egna villkor är fortfarande inte självklart överallt.

 

När du köper våra produkter, blir medlem, samarbetspartner eller på annat sätt stödjer RFSU:s arbete är du med och bidrar till fortsatt förändring av människors liv.

 

Hitta rätt