Svamp i underlivet


Symptom vid svampinfektion i underlivet är klåda, sveda, irritation, torrhetskänsla och rodnande slemhinnor och svullna blygdläppar. Luktfri, vit och grynig flytning kan förekomma.

Candida/svamp är en jästsvamp och den vanligaste formen heter Candida Albicans. Denna svamp finns vanligtvis i kroppen i små mängder i bakteriefloran i mag-tarmkanalen och slidan och ger då inga besvär. Den vanligaste orsaken till att svampen ger besvär är en obalans i slidans bakterieflora där svampen tar över från de ”goda” bakterierna och ger besvär i form av klåda, sveda, irritation, torrhetskänsla och rodnande slemhinnor och svullna blygdläppar.

Hur vanligt är det att kvinnor drabbas av svamp i underlivet?
Det är en av de vanligaste underlivsinfektionerna. Nästan 80 % av alla kvinnor drabbas av svamp minst en gång under sin livstid.

Det finns perioder i livet då man löper större risk att få svamp. Det är 2-10 gånger vanligare att råka ut för en svampinfektion då man är gravid. Orsaken är ett förändrat immunförsvar och skiftande hormonnivåer. En annan riskfaktor är då man äter en antibiotikakur. Då slås de goda bakterierna ut och svampen kan ta över.

Kvinnors röster om svamp
”Det känns som det brinner därnere”

”Jag blir tokig – det kliar som f –n kan inte vistas bland folk, vad ska jag göra?”

”Så fort mensen äntligen är över så kommer svampen som ett brev på posten, hur kul är det?”

”När jag har sex blir det som sandpapper efter svampkuren”

Informationsfilm om svampinfektion