Frågor & svar om underlivshälsa

Här följer vanliga frågor och svar om underlivshälsa och RFSUs produkter

Fråga:Hur fungerar ett hälsosamt och balanserat underliv?
Svar: Grunden till ett friskt underliv är en balanserad bakterieflora som har rikligt med mjölksyrebakterier (laktobaciller) och ett lågt pH-värde på 3,5-4,5.

Fråga: Varför får man obalans i underlivet?
Svar: Orsaken till bakteriell obalans är en rubbning i bakteriefloran där den normala floran med laktobaciller är minskad och bakteriemängden är ökad. Obalans i underlivet kan i sin tur leda till ytterligare vaginala infektioner såsom svamp eller bakteriell vaginos.

Fråga: Varför får man en rubbning i bakteriefloran?

Svar: Faktorer som kan rubba den normala bakteriefloran är:
- Skiftande hormonnivåer under menstruationscykel, vid graviditet, och klimakteriet.
- Antibiotikakurer
- Stress
- Samlag
- Spiral

Fråga: Hur stort är behovet av produkter mot svamp och obalans?
Svar: 75% av svenska kvinnor mellan 20-45 år har någon gång upplevt underlivsproblem i form av klåda, sveda och besvärande och illaluktande flytningar. Idag finns syntetiska produkter på marknaden, som om de används för mycket kan bidra till utökade problem i form av uttorkade slemhinnor. Svaren i undersökningen pekar på att dessa problem är något som starkt sänker livskvaliteten bland annat genom att man inte bör eller vill ha sex när man har dessa besvär. Vi erbjuder ett naturligt och mildare alternativ till dessa kvinnor med denna nya produktserie som de kan använda både förebyggande och behandlande utan att riskera förtunnade slemhinnor eller utökade besvär.

Fråga: Vilken produkt är mot svampinfektioner i underlivet?
Svar: Active Balance (probiotisk vaginaltablett)

Fråga:Vilken produkt används mot bakteriell obalans?
Svar: Natural Balance (mjölksyregel)

Fråga: Hur fungerar Active Balance?
Svar: Active Balance är en dubbelverkande unik, patenterad probiotisk vaginaltablett som på ett helt naturligt sätt behandlar och förebygger svampinfektion. Den innehåller frystorkade mjölksyrebakterier som frigörs av fukt och värme när den förs upp i slidan. De producerar i sin tur mjölksyra (som finns naturligt i kroppen) och väteperoxid som ger en skyddande barriär mot fel typ av bakterier. Laktobacillerna sänker pH värdet och bildar en barriär mot potentiella sjukdomsalstrande mikroorganismer, speciellt mot jästsvampar.
Koldioxid produceras även vilket gör att svampen dör. Probiotikan i detta fall är alltså goda bakterier i form av mjölksyrebakterier. Eftersom mjölksyra redan finns i magtarmkanalen och i slidan är det man tillför något som redan finns naturligt i kroppen. Probiotika (goda bakterier) är något som länge används i mat (framförallt youghurt) och finns nu även i denna typ av produkt vilket är helt unikt. Produkten är bevisat effektiv i kliniska studier.

Fråga: Hur fungerar Natural Balance?
Det är helt naturligt att ha flytningar i underlivet. När man har bakteriell obalans i underlivet är dock inte flytningarna normala utan bidrar till obehag, kli, svid och ibland en brännande känsla. Symptom vid bakteriell obalans i underlivet är illaluktande vita eller grå flytningar och klåda. Grunden till ett friskt underliv är en balanserad bakterieflora som har rikligt med mjölksyrebakterier (laktobaciller) och ett lågt pH-värde på 3,5-4,5. Orsaken till bakteriell obalans är en rubbning i bakteriefloran där den normala floran med laktobaciller är minskad och bakteriemängden är ökad. Detta ger ett förhöjt pH-värde där skadliga bakterier trivs.
Natural Balance innehåller laktobaciller som finns naturligt i kroppens immunförsvar och ger ett lågt pH-värde i underlivet. Ett lågt pH-värde gynnar hälsosamma bakterier som i sin tur förhindrar skadliga bakterier och infektioner. Det innebär att du på ett helt naturligt sätt behandlar och förebygger obalans i underlivet och att laktobacillerna verkar för en balanserad, normal bakterieflora som skyddar ditt underliv mot bakteriella infektioner. Kan användas både som behandlande kur (1 tub i 7 dagar) och i förebyggande syfte (1 tub var tredje dag).

Fråga: Daily Balance bevarar ju en optimal intimflora, vad är det för ingredienser som gör att det är så och hur fungerar det?
Svar: pH-värdet är otroligt viktigt för intimfloran, och då vanliga tvålar har ett pH som inte är anpassat för intimhygien, så störs balansen i underlivet när man tvättar sig med en sådan. Den här tvålen har ett anpassat pH, som gör att man inte stör intimfloran vid användning.

Fråga: Daily Balance har ju något ni kallar för Odor block formulan som tar bort och förebygger besvärande lukt – kan ni beskriva vilka ingredienser som ligger bakom detta?
Svar: Det är framförallt en ingrediens som gör detta. Man kallar det för en enzymatisk inhibitor, vilket är ett väldigt skonsamt sätt att förhindra lukt. Genom att tillföra en noga utvald ingrediens i formuleringen i Daily Balance som bakterierna föredrar att långsamt bryta ned, så undviker man att illaluktande ämnen uppstår. På så sätt slipper man besvärande doft och en långvarig Odor Block-effekt uppnås.
En riktigt bra sidoeffekt är att den här ingrediensen även är otroligt snäll mot huden, den härstammar från mjölksyra som ju är en otroligt kraftfull mjukgörare. Tilläggas ska att denna tvätt är till för att bibehålla en naturlig doft i underlivet och förebygga och ta bort den doft som blir av bakterier.

Fråga: Daily Balance är väldigt lätt att skölja av, - vilka ingredienser gör detta?
Svar: Det är en blandning av tensider och emulgatorer som är speciellt valda för att de inte ska lämna klibbiga rester. Det är också alltid en balans för att få en bra viskositet utan att för den sakens skull bli svår att skölja bort. Man vill inte riskera att få tapetklister-effekten!

Fråga: Daily Balance känns väldigt len och behaglig mot huden, hur kommer det sig?
Svar: Vi har valt att tillsätta ämnen som just ska ge en bra känsla, tillsammans med att de även ska vara vårdande och skonsamma. När man formulerar så är det hela tiden en fråga om att hitta den perfekta balansen mellan alla ämnen, så man får funktion, direkt upplevelse och sen en långvarig effekt.

Fråga: Vad är det som skiljer Daily Balance från andra intimtvättar och varför ska man använda just denna?
Svar: Förutom odor block-formulan, så ska man välja den här för att den är modernare och skonsammare än många andra tvålar. Den är också utvecklad för att ge användaren en positiv känsla – det behöver inte vara tråkiga produkter bara för att det handlar om intimtvål. Man ska kunna känna att det är en bra produkt man använder. Ingredienser och funktioner är valda med omsorg.

Fråga: Vad är det som gör miljön otrevlig för ”fel” bakterier i Daily Balance?
Svar: Vi kommer återigen tillbaka till pH-frågan. Rätt pH i underlivet resulterar i en otrevlig miljö för bakterier som inte ska vara där.

Fråga: Varför är bra att ha parfymfria produkter för underlivet?
Svar: Parfymer kan innehålla otroligt många starka ämnen och ämnen som flera kan vara allergiska mot, och då den här produkten vänder sig till en grupp personer som vill ha den där lite extra vårdande tvålen så är det lika bra att göra den parfymfri. Hemligheten då är att hitta en formulering som luktar gott ändå – utan att man tillsätter parfym eller parfymämnen!

Fråga: Vad är det som gör att Soft Balance lindrar torrhet och irritation?
Svar: Det här är en creme där varje råvara är specifikt utvald för att vara extra snäll och vårdande. Vi har tillsatt både mjukgörare och fuktgivare, tillsammans med ämnen som återfettar och hjälper till att bevara fukten i huden. I produkten finns även ett ämne som heter allantoin som är en anti-irritant, samt bisabolol som är vårdande och verkar lugnande. Vi har letat efter dubbeleffekter - om vi har behövt en ingrediens för att tex skapa en bra konsistens, så har vi försökt välja konsistensgivare som även har vårdande egenskaper.

Fråga:Vad är det som gör att Soft Balance bevarar en optimal intimflora?
Svar: Precis som resonemanget för Daily Balance tidigare så arbetar vi med ett bra pH här. Dessutom, med en lindrande mild creme så försöker man återställa balansen och få en så bra intimmiljö som möjligt – vilket då hjälper till att bevara den optimala intimfloran.

Fråga: Ni skriver att Soft Balance gör miljön otrevlig för ”fel” bakterier, hur fungerar det?
Svar: Ja svaret är det samma som tidigare – genom att göra miljön gynnsam för rätt bakterier så blir den dålig för fel bakterier. En bra balans och ett bra pH gör att bara rätt bakterier trivs.

Fråga: Hur kommer det sig att Soft Balance absorberas så snabbt i huden?
Svar: Det är ju otroligt viktigt när man använder en sådan här kräm, att man inte ska känna sig kladdig efteråt. Hemligheten här ligger i hur man bygger upp basen i produkten – den ska kännas lätt och vara konstruerad så att det inte känns som att man smörjer sig med en fotcreme. Man väljer att arbeta med fetter och emulgatorer som har en sådan kemi att de inte blir stabbiga. Vi ha även valt att ha en blandning av ämnen som går in olika fort – de som går in sist ligger kvar och skyddar huden.

Fråga: Vad är det i Soft Balance som gör att man får en naturligt mjuk efterkänsla?
Svar: Dels återfuktas huden väldigt bra av den här krämen, så rent funktionsmässigt så kommer ämnen absorberas som kommer ge en mjuk känsla inifrån huden. Den innehåller även ämnen som ligger kvar längre på utsidan av huden och skyddar, vilket också ger ytterligare känsla av mjukhet.

Fråga: Vad gör Soft Balance bättre än andra intimkrämer?
Svar: Vi har arbetat enligt samma koncept som med tvålen, och försökt hitta råvaror med flera egenskaper. Det går att göra en ”salv-bas” som är otroligt tråkig men som fortfarande gör en ok konsistens på kräm, men vi har valt att noggrant välja ut de råvaror som kan skapa en bra bas, men som också ger otroligt bra funktion i slutändan – då med avseende på just återfuktning, mjukörande och lugnande.

Fråga: Vad har ni fått för resultat i era konsumenttester?
Svar: Vi har fått mycket bra resultat där man framförallt uppskattar mer naturliga alternativ på marknaden. Man gillar konsistensen och tycker att produkterna gör det de lovar och många mer därtill.

Fråga: Vad är grundtanken med hela produktserien?
Svar: Genom att lösa problemen, för de som har sådana, hjälper vi folk att njuta ännu mer. Vi har sett att detta är ett återkommande problem för de flesta svenska kvinnor och att det drar ner livskvalitén. Med denna serie vill vi erbjuda möjligheten att både förebygga och behandla dessa besvär för att bidra till en bättre livskvalitet och möjligheten att njuta mer av livet. De som lider av dessa problem använder sig idag i hög grad av syntetiska receptfria produkter, som vid kontinuerligt användande kan utöka besvären. Därför bidrar vi nu med ett säkert och milt alternativ som inte påverkar slemhinnorna negativt (utan tvärtom positivt).