”Sex är lika läskigt och härligt - oavsett vilken ålder man är i”

Publicerad 2013-02-06 | Uppdaterad 2015-02-16

Kommentera | 7 kommentarer

En 78-årig man chattar med RFSU:s klinikpersonal. Han har problem med erektionen och undrar om det kan bero på hans ålder, eller kanske att han precis träffat en ny kvinna.

- När jag onanerar är det inga problem, berättar han och får ett lugnande svar.

”Frågorna är desamma oavsett ålder, det är bara olika tyngdpunkt på dem.”Suzanna Boman, psykoterapeut

Det verkar som att problemet har att göra med prestationsångest, precis som för de flesta andra killar och män som vänder sig till kliniken med samma oro.

En kvinna i 60-årsåldern knackar på i RFSU-klinikens reception. Hon har en fråga om dildos. När hon får veta att det snart ska öppna en mottagning som specifikt riktar sig till folk i åldern 50+ blir hon glad.

- Ni kommer att bli nedringda, lovar hon.

Unga har ungdomsmottagningar att vända sig till men vart vänder sig den som är äldre? RFSU-kliniken vänder sig till personer i alla åldrar och nu görs en särskild satsning för att få fler äldre att hitta hit. Två telefontider i veckan är vikta åt 50-plussare och vid behov bokas en tid för fortsatta samtal och undersökningar. Satsningen går under namnet "Låt Lusten Leva Länge".

- Lust och sexualitet har med hela livet att göra. Frågorna är desamma oavsett ålder, det är bara olika tyngdpunkt på dem. De handlar om kroppen, lust, fantasier, relationer och att närma sig någon, berättar Suzanna Boman som är psykoterapeut.

Till henne ringer något fler män än kvinnor under telefontiden. Flera är mellan 80 och 85 år gamla och den äldsta som hört av sig är 94.

Barnmorskan Eva Lidman betonar att det är viktigt att det finns ett ställe där man kan prata om sexualitet, oavsett ålder.

- De senaste fem åren har fler och fler kvinnor i åldrarna 50-70 hört av sig eftersom de börjat förstå att det finns sjukdomar som är viktiga att testa sig för. De kanske är nyskilda och inser att läget ser annorlunda ut nu jämfört med när de var yngre. En del vill inte gå till sin vanliga gynekolog med de här frågorna, säger hon.

Kommentarer

Visar 1-3 av 7.  Per sida 

Sex efter 70+
Hej!

Vi är ett par mellan 71 (jag) 77 (maken) år, jag har alltid i 40 år fått föra dialog om att jag vill ha sex men maken svarar mej inte det är faktiskt tråkigt att inte kunna tala med varandra saknar även närhet som kramar och en puss på kinden. Jag orkar inte längre ha honom i samma sovrum, har bara ett.

Vad har du/ni för tips till mej.

Sagt av: Mari 2017-08-20 19:02:10

sex efter 60.
nu är jag snart 61år , i sommar. jag har inte sex med partner längre, varken tillfällig eller fast. senast var på gran canaria i öknen förra året. jag blev avrunkad av en dam och hennes man såg på, han var så glad så. jag ser numera gärna på när andra har sex. mest på gran canaria utomhus. bakom playan. onani passar bra när jag blivit äldre då kan jag ju njuta i egen takt. älskar visa upp mig ochså, vara o vandra naken i naturen. ensamsexär ochså sex.

Sagt av: joakim 2016-02-26 10:57:26

Svar från RFSU-kliniken till kommentaren "Kränkande och inskränkt"
Med satsningen på målgruppen 50+ vill RFSU-kliniken betona sexualiteten och lusten genom hela livet. Många som söker vår sexualmedicinska mottagning och sexualrådgivning är unga vuxna och vi vill tydliggöra att vi välkomnar en spridd åldergrupp. Vi är måna om att möta dem som söker oss utifrån de specifika frågor, förutsättningar och behov som var och en har. Vi undviker därför att kategorisera och försöker i stället "öppna upp". Vi har uppfattat att det finns ett stort behov av råd och stöd i sexuella frågor även under livets senare hälft men att vägen till hjälp inte alltid är så lätt att finna. Det är något RFSU försöker ändra på, både på individnivå och i vårt sexualpolitiska påverkansarbete.

Sagt av: Eva Marie Sundberg 2013-12-02 17:20:12

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från "Låt Lusten Leva Länge" - telefonmottagning för Dig som är 50+

”Sex är lika läskigt och härligt - oavsett vilken ålder man är i”

RFSU-kliniken vill få fler äldre att hitta dit. Två telefontider i veckan är vikta åt 50-plussare. Den äldsta som hört av sig hittills är 94 år gammal.

Läs mer
 

Hitta till RFSU-kliniken

Söderhallarna på Medborgarplatsen

RFSU-kliniken hittar du på plan 7 i Söderhallarna, vid Medborgarplatsen i Stockholm.

T-bana: Medborgarplatsen

Pendel: Södra station

Buss: Medborgarplatsen

Telefon: 08-692 07 84.

Mail: kliniken@rfsu.se

Verksamhetschef: Eva Marie Sundberg

Info
RFSU kliniken skickar ALDRIG SMS när det gäller partnerspårning och självklart inte från anonyma telefonnummer. (Det har kommit till vår kännedom att personer fått SMS kring partnerspårning av klamydia där avsändaren säger sig vara RFSU.)

Vi är hbtq-certifierade!

HBT-certifierade

 

Hitta rätt