Rättslösa EU-migranter välkomnas till RFSU-kliniken

Publicerad 2015-04-07 | Uppdaterad 2017-09-08

Kommentera | 0 kommentarer

Sedan ett par månader har RFSU-kliniken ett samarbete med organisationen Läkare i världen. Organisationen fungerar som länk till en grupp som RFSU-kliniken sällan når, nämligen oförsäkrade och rättslösa EU-migranter. Sedan januari 2015 är en tid i veckan vikt åt just dem.

Majoriteten av de som kommer till kliniken är romer från Rumänien som är här tillfälligt. Få känner till att RFSU-kliniken finns och att de har rätt att att testa sig och få vård för könssjukdomar. RFSU-kliniken erbjuder också preventivmedelsrådgivning. Idag har det bildats en kort kö till tiden och flera har valt att vända sig till klinikens drop-in. För att komma dit krävs det dock att man kan engelska, eftersom det annars behövs en tolk. 

Personalen på RFSU:s förbundskansli och klinik har också samlat in överbliven medicin till Läkare utan gränser. Framför allt behövs antibiotika.

- Vi såg att det fanns en grupp människor som inte hade tillgång till den vård och rådgivning de behöver. Alla har rätt till sexuell och reproduktiv hälsa, oavsett ekonomisk ställning och vart i världen man lever, säger RFSU:s generalsekreterare Maria Andersson.

Foto: Flickr Creative commons/Chuck coker

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Aktuellt

Rapport: Män utsatta för sexuella övergrepp

RFSU-kliniken har gjort en studie baserad på psykoteraputiska kontakter med totalt 42 män som antingen under barndomen, uppväxten eller i vuxen ålder blivit utsatta för sexuella övergrepp.

Läs mer
 

Rättslösa EU-migranter välkomnas till RFSU-kliniken

Sedan ett par månader har RFSU-kliniken ett samarbete med organisationen Läkare i världen. Organisationen fungerar som länk till en grupp som...

Läs mer
 

Vi erbjuder spiral som akutpreventivmedel

Nu kan du som söker för akut-p-piller istället välja att få en kopparspiral, den mest effektiva akutpreventivmetoden.

Läs mer
 

”Sex är lika läskigt och härligt - oavsett vilken ålder man är i”

RFSU-kliniken vill få fler äldre att hitta dit. Två telefontider i veckan är vikta åt 50-plussare. Den äldsta som hört av sig hittills är 94 år gammal.

Läs mer
 

Hitta till RFSU-kliniken

Söderhallarna på Medborgarplatsen

RFSU-kliniken hittar du på plan 7 i Söderhallarna, vid Medborgarplatsen i Stockholm.

T-bana: Medborgarplatsen

Pendel: Södra station

Buss: Medborgarplatsen

Telefon: 08-692 07 84.

Mail: kliniken@rfsu.se

Verksamhetschef: Eva Marie Sundberg

Info
RFSU kliniken skickar ALDRIG SMS när det gäller partnerspårning och självklart inte från anonyma telefonnummer. (Det har kommit till vår kännedom att personer fått SMS kring partnerspårning av klamydia där avsändaren säger sig vara RFSU.)

Vi är hbtq-certifierade!

HBT-certifierade

 

Hitta rätt