För dig med slida – så går en undersökning till

Publicerad 2009-12-27 | Uppdaterad 2016-08-26

Vi gör alltid en individuell bedömning av dina behov.

Kommentera | 4 kommentarer
Klinikens reception

 

Besök på RFSU kliniken

Ditt besök inleds med ett samtal om anledningen till besöket, utifrån det bestäms om en undersökning ska utföras eller inte. En undersökning är inte alltid ett måste men det är ett viktigt hjälpmedel för att kunna upptäcka gynekologiska infektioner eller andra förändringar.

Bild på personer som hälsarEn gynekologisk undersökning innebär för en del en känsla av utsatthet. Extra känsligt kan det vara om det gäller ens första gynekologundersökning eller om man uttrycker eller signalerar speciellt stark rädsla, som kan förekomma om man varit utsatt för någon form av övergrepp. Den som undersöker, alltså personalen på mottagningen, är mycket lyhörd för detta.

Undersökningen

Innan undersökningen måste kläderna på underkroppen tas av och eventuell tampong tas ut. Kjol och strumpor kan behållas på.

Undersökningen sker i en speciell stol. Stolen har benstöd så att en ligger med benen isär och den som undersöker kommer åt att se och känna.

Om det är första undersökningen informeras du före själva undersökningen om hur allt går till och du får se de instrument som ska användas. Instrumenten, spekulum och depressor, ser stora ut men endast några par cm förs in i slidan.

Den som undersöker säger till när undersökningen startar och vad hen gör och när eventuella prov tas.

Person som sitter i en gynstol.

Vid undersökningen inspekteras först de yttre könsdelarna. Den som undersöker tittar efter förändringar i slemhinnan, till exempel utslag, sår eller vårtor som kan vara tecken på infektion eller annan förändring.

Därefter förs instrumenten in i slidan och slidans slemhinnor bedöms. Den som undersöker studerar slemhinnornas färg, flytningar i slidan och livmodertappen. Eventuell provtagning görs och därefter tas instrumenten ut.

Sist görs en så kallad manuell palpation, vilket innebar att den som undersöker för in två fingrar i slidan samtidigt som hen håller en hand utanpå magen och känner på livmodern mellan händerna. Här undersöks hur livmodern ligger och dess storlek. Dessutom kan ömhet/smärta och annat avvikande upptäckas. Äggledare och äggstockar undersöks också på detta sätt.

Ingen del av undersökningen gör ont.

Hur går provtagning till för dig med slida?

Vanligaste orsaken till provtagning är misstanke om könssjukdomar, eller att man vill försäkra sig om att man inte har någon könssjukdom.

Klamydiaprov

Detta prov tas av patienten själv. Du får med dig ett rör och en bomullspinne in på toaletten. Pinnen för du upp några cm i slidan och så snurrar du den utefter slidväggen i 30 sekunder. Sen tar du ut pinnen och stoppar ner den i röret. Bryt av pinnen och sätt på locket. Därefter tar du med sig röret in till barnmorskan/läkaren. För att provresultatet ska vara helt säkert är det viktigt att det har gått 7-10 dagar från eventuellt smittotillfälle (sexuell kontakt). Det går att ta klamydiaprov även när du har mens men då görs det med ett urinprov. Då är det viktigt att du inte kissat på minst en timme.

Har du haft oskyddat munsex eller analt samlag kan det vara viktigt att även ta prov från halsen och ändtarm.

Gonorréprov

Tas på samma sätt som klamydia. Om du testar dig efter något speciellt tillfälle (sexuell kontakt) ska det ha gått 7-10 dagar efter detta tillfälle för att provresultatet ska vara helt säkert.

Har du haft oskyddat munsex eller analt samlag kan det vara viktigt att även ta prov från halsen och ändtarm.

Hiv

Hiv-testet är ett blodprov som tas från ett blodkärl i armvecket. För att provresultatet ska vara säkert är det viktigt att det har gått sex veckor från eventuellt smittotillfälle. Vill du göra ett hiv-test med snabbsvar måste det ha gått åtta veckor sedan eventuellt smittotillfälle.

Hepatit B

Hepatit B-test är ett blodprov och tas på samma sätt som hiv-test. För ett säkert provresultat ska det ha gått 3 månader från eventuellt smittotillfälle.

Syfilis

Syfilisprovet är ett blodprov och tas på samma sätt som ett hiv-test. Om du söker med sår som misstänks vara orsakade av syfilis kan man ibland även ta prov direkt från såret. För att provresultatet ska vara säkert är det viktigt att det har gått 3 månader från eventuellt smittotillfälle.

Kondylom/könsvårtor

För kondylom finns det idag inget allmänt prov. Eventuell förekomst av könsvårtor konstateras genom undersökning.

Cellprov (smear)

Från det att du är 23 år blir du med slida/livmodertapp kallad för cellprov vart tredje år. Denna provtagning är organiserad och ligger utanför vår verksamhet. Förutom den organiserade provtagningen kan cellprov behöva tas vid en gynekologisk undersökning, för att undersöka oklara blödningar eller förändringar på livmodertappen. Om vi gör bedömningen att prov behöver tas, görs en gynundersökning och prov tas från livmodertappen och skickas till laboratorium för analys.

Provtagningen kan ibland upplevas obehaglig, men i de allra flesta fall är den inte smärtsam.

Kommentarer

Visar 1-3 av 4.  Per sida 

Klamydia och ospecifik uretrit
När klamydia testet görs,tittar ni även efter ospecifik uretrit också?

Sagt av: Sofie 2016-11-01 09:25:20

Hepatit
Hej!
Brukar man inte kontrollera Hepatit B och C också?
I vilka fall gjors prover för dessa sjukdomar?

Sagt av: Eva 2016-07-27 22:00:32


Hej!
Tack för din kommentar och input. Vi håller på att se över vår hemsida och bla beskrivningen av hur en undersökning hos oss går till. Skälet till detta är att vi ser det som viktigt att erbjuda bra information för alla kön och texten skulle, såsom du skriver, kunna göras tydligare. Personer med intersexualism är självklart välkomna till oss och de flesta i vår personal har erfarenhet och kompetens att undersöka och behandla patienter av alla kön. Val av undersökningsmetod skiljer sig åt från patient till patient, vilka könsdelar man har och vad man behöver undersökas för. Det gäller alla patienter och innebär tex att en person med slida kan behöva undersökas i en gynstol till skillnad från någon som inte har slida. Därför kan det vara bra att ange vid tidsbokningen om man har intersexualism och vilket tillstånd det handlar om (intersexualism är ju ett samlingsbegrepp) så att vi kan möta dina vårdbehov så bra som möjligt. Du är varmt välkommen att boka tid hos oss.

Sagt av: Eva Marie Sundberg, verksamhetschef 2013-02-25 11:19:55

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Så går det till när du besöker oss

En kille kollar öppettiderna
 

För dig med penis – så går en undersökning till

Kortfattad information för dig som är kille/man och som undrar hur det går till vid ett besök och/eller en undersökning.

Klinikens reception
 

För dig med slida – så går en undersökning till

Kortfattad information för dig som är tjej/kvinna och som undrar hur det går till vid ett besök och/eller en undersökning.

Hitta till RFSU-kliniken

Söderhallarna på Medborgarplatsen

RFSU-kliniken hittar du på plan 7 i Söderhallarna, vid Medborgarplatsen i Stockholm.

T-bana: Medborgarplatsen

Pendel: Södra station

Buss: Medborgarplatsen

Telefon: 08-692 07 84.

Mail: kliniken@rfsu.se

Verksamhetschef: Eva Marie Sundberg

Info
RFSU kliniken skickar ALDRIG SMS när det gäller partnerspårning och självklart inte från anonyma telefonnummer. (Det har kommit till vår kännedom att personer fått SMS kring partnerspårning av klamydia där avsändaren säger sig vara RFSU.)

Vi är hbtq-certifierade!

HBT-certifierade

 

Hitta rätt