För dig med penis – så går en undersökning till

Publicerad 2009-12-27 | Uppdaterad 2017-08-25

Vi gör alltid en individuell bedömning av dina behov.

Kommentera | 42 kommentarer
En kille kollar öppettiderna

Besök på RFSU kliniken

  1. När du som har penis söker för provtagning är det inte säkert att du blir undersökt. Om det handlar om ett klamydiaprov eller gonorréprov kan ett urinprov vara fullt tillräckligt.
  2. Vill du få svar på andra saker eller om du undrar över något om utslag, sår, storlekar, irritationer, klåda med mera kan det vara bra med en undersökning. Då tittar man även på hur penis, pung och underliv ser ut och kan svara på eventuella frågor. Kanske behöver man även ta prover, t.ex. för gonorré, herpes eller direktprov från urinrörsmynningen.
  3. Själva undersökningen är inte ett måste utan ett erbjudande och gör inte ont.

Undersökning av dig som har penis

Bild på en kille som ligger på en britsFör en del innebär undersökning av underlivet en känsla av utsatthet. Extra känsligt kan det vara om det är första gången en undersökning görs eller om man varit utsatt för någon form av övergrepp. Den som undersöker, alltså personalen på mottagningen, är mycket lyhörd för detta.

När du ska genomgå en undersökning behöver du inte ta av dig alla kläder utan det räcker med att dra ned byxor och kalsonger i knähöjd. För att underlätta för den som undersöker får du sen ligga ner på en undersökningsbrits. Ibland kan du behöva ställa dig upp för att underlätta undersökning av testiklarna. För att se bättre använder undersökaren en stark lampa och ibland även en lampa med förstoringsglas, en lupplampa.

Vid undersökningen känner den som undersöker på lymfkörtlarna i ljumskarna för att kontrollera om de är svullna, det kan vara tecken på infektion i underlivet. Pungen känns igenom efter förändringar och för att konstatera att testiklarna känns friska. Huden på penisskaftet och förhuden, om du har någon, inspekteras. Sedan dras förhuden tillbaka och förhudens insida samt ollonet studeras. Slutligen särar undersökaren, med hjälp av fingrarna, läpparna på urinrörsmynningen för att se så att urinrörets yttersta del ser frisk ut.

De flesta har olika detaljer på penis, fläckar och knottror som man undrat över och kanske även oroat sig för. Ibland kommenterar undersökaren även normala variationer men om hen inte säger någonting om just det du undrar över så passa på att fråga. Slutligen tas det prover, om ni kommit överens om att göra det. Undersökningen tar någon minut och är som sagt smärtfri.

Blodprovstagning

Hur går provtagning till för en person med penis?

Vanligaste orsaken till provtagning är misstanke om könssjukdomar, eller att man vill försäkra sig om att man inte har någon könssjukdom.

Klamydiaprov

Detta prov tas idag med urinprov. För att provet ska vara säkert bör du inte ha kissat på minst en timme före provtagningen. För att provresultatet ska vara helt säkert är det viktigt att det har gått 7-10 dagar från eventuellt smittotillfälle (sexuell kontakt).

Har du haft oskyddat munsex eller analt samlag är det viktigt att även ta prov från halsen och ändtarmen.

Gonorréprov

Liksom provtagning för klamydia tas även tester för gonorré med urin. För att provet ska vara säkert bör du inte ha kissat på minst en timme före provtagningen. Om du testa dig efter något speciellt tillfälle (sexuell kontakt) är det viktigt att det har gått 7-10 dagar för att provresultatet ska vara helt säkert.

Har du haft oskyddat munsex eller  analt samlag är det viktigt att även ta prov från halsen och ändtarmen.

Många oroar sig helt i onödan för hur gonorréprovtagningen går till. För testet räcker det med att du lämnar ett urinprov.

Men om du har typiska gonorrébesvär, om du kontaktats efter en partnerspårning eller om infektionen redan är konstaterad behövs en odling. Provet tar man genom att en liten tunn bomullspinne förs in i urinrörets mynning.

Hiv

Hiv-testet är ett blodprov som tas från ett blodkärl i armvecket. För att provresultatet ska vara säkert är det viktigt att det har gått sex veckor från eventuellt smittotillfälle. Vill du göra ett hiv-test med snabbsvar måste det ha gått åtta veckor sedan eventuellt smittotillfälle för ett säkert provresultat.

Hepatit B

Hepatit B-test är ett blodprov och tas på samma sätt som hiv-test. För ett säkert provresultat ska det ha gått 3 månader från eventuellt smittotillfälle.

Syfilis

Syfilisprovet är ett blodprov och tas på samma sätt som ett hiv-test. Om du söker med sår som misstänks vara orsakade av syfilis kan man ibland även ta prov direkt från såret. För att provresultatet ska vara säkert är det viktigt att det har gått 3 månader från eventuellt smittotillfälle.

Herpes

Prov tas med hjälp av en bomullspinne från blåsa eller sår som misstänks vara orsakad av herpes. Provet kan göra lite ont när man rullar pinnen över/i misstänkt herpessår.

Kondylom/Könsvårtor

För kondylom finns det idag inget allmänt prov. Eventuell förekomst av könsvårtor konstateras genom undersökning.

 

Bild: Håkan Nevall/Eva Fallström

Kommentarer

Visar 1-3 av 42.  Per sida 

test
kan man testa sig för alla könssjukdomar på samma gång? undrar då jag har flickvän och vi skulle vela ha sex utan kondom men vi vill inte ingå några som helst risker.

Sagt av: jack 2017-07-30 23:24:29

Könssjukdom
Hej tar ni som rutin mycoplasma test på killar? Även om inga symtom finns?

Sagt av: Cata 2015-08-29 17:40:47

Svar till S G
Hej S G,

när en testat sig för en könssjukdom som omfattas av smittskyddslagen, till exempel klamydia, så är en skyldig att medverka vid så kallad smittspårning. Det innebär att en till ansvarig smittsäkrare ska uppge de personer som kan ha smittat en, eller som en kan ha smittat.

Passa på att prata med den du möter på mottagningen där du testar dig. Så att du får veta hur det kan gå till.

Med vänlig hälsning,
Åsa, barnmorska på RFSU-kliniken.

Sagt av: Åsa Enervik 2015-06-08 10:38:11

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Så går det till när du besöker oss

En kille kollar öppettiderna
 

För dig med penis – så går en undersökning till

Kortfattad information för dig som är kille/man och som undrar hur det går till vid ett besök och/eller en undersökning.

Klinikens reception
 

För dig med slida – så går en undersökning till

Kortfattad information för dig som är tjej/kvinna och som undrar hur det går till vid ett besök och/eller en undersökning.

Hitta till RFSU-kliniken

Söderhallarna på Medborgarplatsen

RFSU-kliniken hittar du på plan 7 i Söderhallarna, vid Medborgarplatsen i Stockholm.

T-bana: Medborgarplatsen

Pendel: Södra station

Buss: Medborgarplatsen

Telefon: 08-692 07 84.

Mail: kliniken@rfsu.se

Verksamhetschef: Eva Marie Sundberg

Info
RFSU kliniken skickar ALDRIG SMS när det gäller partnerspårning och självklart inte från anonyma telefonnummer. (Det har kommit till vår kännedom att personer fått SMS kring partnerspårning av klamydia där avsändaren säger sig vara RFSU.)

Vi är hbtq-certifierade!

HBT-certifierade

 

Hitta rätt