Om p-piller och risken för blodpropp

Publicerad 2014-01-28 | Uppdaterad 2015-09-01

Som preventivmedelsrådgivare har vi ett ansvar att informera om de metoder som finns och ge säkra rekommendationer som stämmer överens med kvinnans önskemål och behov.

Kommentera | 0 kommentarer

Preventivmedelsrådgivning är komplext, det finns många aspekter som skall tas med i beräkningarna när man väljer metod.

Vår rådgivning utgår alltid från vad patienten har för familjehistoria vad gäller förekomst av blodproppar. Har patienten själv haft blodpropp, om syskon eller föräldrar drabbats av blodproppar skriver vi som barnmorskor inte ut så kallad kombinerad metod, dvs piller, plåster eller ringar som innehåller både östrogen och gulkroppshormon, utan väljer preparat med enbart gulkroppshormon eller ger råd kring hormonfria preparat/metoder. Andra faktorer som påverkar risken för blodpropp är övervikt, fetma, ålder och rökning. Det finns även annat som påverkar val av preventivmedel, till exempel viss typ av migrän och andra kroniska sjukdomar hos kvinnan.

Kvinnans eget deltagande i beslutet om vilken metod hon skall använda är avgörande för hur hon lyckas med och accepterar den metod hon kommer att använda. Har patienten specifika önskemål som går emot de kunskaper vi har hänvisar vi till specialistläkare, till exempel gynekolog, för bedömning.

Larm kring ökat antal blodproppar vid användning av p-plåster och p-ring har inte ännu föranlett några nya riktlinjer för oss barnmorskor i val av preventivmedel för våra patienter. P-ring och p-plåster är andrahandsval och förskrivs till kvinnor som av olika orsaker inte kan använda p-piller. Vår erfarenhet är att de flesta patienter som använder p-ring har använt minst ett annat kombinerat p-piller tidigare. Förskrivningen av kombinerade preventivmetoder kommer att ändras om vi får nya riktlinjer. Till dess fortsätter vi att använda våra kunskaper och arbeta med individuell preventivmedelsrådgivning för att uppnå det som för oss barnmorskor är huvudsyftet - att skydda mot oplanerad graviditet och att möjliggöra för kvinnan säkra val.

Hälsningar,
Barnmorskorna på RFSU-kliniken

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Så går det till när du besöker oss

En kille kollar öppettiderna
 

För dig med penis – så går en undersökning till

Kortfattad information för dig som är kille/man och som undrar hur det går till vid ett besök och/eller en undersökning.

Klinikens reception
 

För dig med slida – så går en undersökning till

Kortfattad information för dig som är tjej/kvinna och som undrar hur det går till vid ett besök och/eller en undersökning.

Hitta till RFSU-kliniken

Söderhallarna på Medborgarplatsen

RFSU-kliniken hittar du på plan 7 i Söderhallarna, vid Medborgarplatsen i Stockholm.

T-bana: Medborgarplatsen

Pendel: Södra station

Buss: Medborgarplatsen

Telefon: 08-692 07 84.

Mail: kliniken@rfsu.se

Verksamhetschef: Eva Marie Sundberg

Info
RFSU kliniken skickar ALDRIG SMS när det gäller partnerspårning och självklart inte från anonyma telefonnummer. (Det har kommit till vår kännedom att personer fått SMS kring partnerspårning av klamydia där avsändaren säger sig vara RFSU.)

Vi är hbtq-certifierade!

HBT-certifierade

 

Hitta rätt