Liv, skolinformatör: "Sex behöver inte vara pinsamt och privat, det är ett kunskapsämne"

Publicerad 2012-10-10 | Uppdaterad 2012-10-11

Kommentera | 1 kommentar
Bild på Liv Andersson och Tobias Hedlin, skolinformatörer

Klockan är kvart över ett på eftermiddagen och det är första lektionen efter lunch. I klassrummet finns bara tjejer, alla går de i åttan på en skola strax utanför Stockholm. Liv Andersson, en av RFSU Stockholms skolinformatörer, har 90 minuter på sig att lära ut och samtala om de saker hon tycker är viktigast i världen.

Liv inleder med en uppvärmingsövning som kallas "Oavslutade meningar". Hon säger början på en mening och eleverna får fylla i, en och en.

- Jag är stolt över...
- Att jag lyckats sätta i mina linser, fyller en tjej i.
- Jag tycker inte om... att hitta svamp i skolans lasagne.
- Det här tycker jag luktar gott... Sofie!

”Sex kan vara så mycket, det är verkligen inte bara in och ut.”Tobias Hedlin, juridikstuderande och skolinformatör

Redan här märks att några är blyga medan andra svarar snabbt och högt. Lite fniss och trams blir det också inledningsvis.

- Säg det där du brukar säga. Hon kommer att tycka om det! pressar kompisarna en av tjejerna.

- Fittor är fina, var stolt över din vagina! utropar tjejen varpå ett stort skratt utbryter.

I ett klassrum längre bort håller killarna till. Det är samma upplägg, men frågorna och samtalen blir ofta lite annorlunda. En del av killarna knuffar på varandra och ger varandra pikar. Passet hålls av Tobias Hedlin, vanligtvis juridikstuderande, sedan i våras färdig skolinformatör.

- Jag känner att jag har fått en möjlighet att göra skillnad. Som skolinformatör kan jag bemöta fördomar, få eleverna att tänka kritiskt och diskutera. Sex kan vara så mycket, det är verkligen inte bara in och ut, säger Tobias.

Han blev skolinformatör efter att ha sett en lapp på campus, sökte och blev antagen. Utbildningen var över förväntan.

- Jag har lärt mig så mycket, både vad gäller fakta och undervisningsmetoder. Inte visste jag till exempel att klitoris var så stor!

Den vanligaste frågan Tobias får från killarna är hur hiv smittar. Under dagens pass får han också frågan om man blir ansvarig för ett barn om man råkar göra en tjej gravid.

I tjejgruppen fortsätter Liv med övningen "Heta stolen" som går ut på att man reser sig och byter plats med någon annan om man håller med om det påstående som sägs. Det handlar om allt från ifall snippa är ett bra ord på tjejens kön till om det är okej att bli kär i vem man vill.

- I vår ålder är det svårt att vara kär i någon av samma kön. Man får nog blickar och skällsord då. När man blir äldre är det lättare, säger någon ärligt.
- Fitta är det första skällsord man hör när en kille blir arg. Det vill jag inte associera mitt kön med, säger en annan.

Slutet av passet är mer faktabetonat. Liv visar hur en kondom träs på och hur man kan göra sin egen kondomplan. Därefter ritar hon upp en kvinnas underliv på tavlan. Underifrån, såsom man själv skulle se det i en spegel, inte i genomskärning.

- Hur ens inre, reproduktiva organ ser ut kan omöjligtvis vara lika intressant som hur könet reagerar på lust och njutning, säger hon efteråt.

”I vår ålder är det svårt att vara kär i någon av samma kön. Man får nog blickar och skällsord då. När man blir äldre är det lättare.”Tjej i klassen

När tjejerna fått lära sig allt om klitoris ollon och skänklar samt att det inte finns någon mödomshinna utan en slidkrans, tar de fram sina mobiler och fotograferar av bilden på tavlan.

- Det skulle ha varit pinsamt om någon av lärarna höll i det här. Nu när RFSU kommer hit blir det bara roligt, säger en av eleverna.

Tobias och Liv är nöjda med sin dag. De har hållit tre pass var och haft ett avslutande samtal med några av lärarna. I väntan på bussen tillbaka till Slussen får de chans att prata lite med varandra.

- Jag brinner för detta. Det är så oerhört viktigt att jag aldrig kommer att tröttna. Sex behöver inte vara pinsamt och privat, det är ett kunskapsämne. säger Liv.

Text och foto: Ulrika Hammar

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Skolinformatörer
Sååå himla bra att ni finns!! Det är så många som har så många funderingar och inte vågar fråga någon vuxen i deras närhet. Då är det toppen att ni kommer till skolorna och informerar och hjälper dessa ungdomar som är så nyfinna. Tro mig, dom bär med sig er information hela livet! Tack för att ni gör ett så bra jobb!

Sagt av: Lina 2012-10-12 10:41:09

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från RFSU nära dig

Bli medlem!

Vill du stödja vårt arbete för sexuella rättigher i Sverige och världen? Då tycker vi att du ska bli medlem i RFSU.

Skolinformatör - hur går det till?

Liv och Tobias, skolinformatörer

Följ med Liv och Tobias en vanlig dag i klassrummet.

Vad håller RFSU på med?

Vi kämpar på din ort - och i hela världen. Se filmen om oss, det tar en minut.

Visste du att...

... varje gång du använder en av RFSU:s kondomer stödjer du vårt internationella arbete. RFSU äger ett företag (RFSU AB) som säljer kondomer, sexleksaker och annat skoj. Delar av vinsten går till sexualupplysning i Sverige och internationellt. Bra va?

Starta en lokalförening

Vi hjälper dig gärna att starta upp en ny lokalförening eller lokalgrupp. Vi erbjuder stöd och resurser och kommer gärna och träffar er och hjälper er att komma igång!

Banner för tidningen Ottar Global
 

Hitta rätt