Nyhetsbrev November 2017

Publicerad 2017-11-02 | Uppdaterad 2017-11-02

Hej!

Vilken sexualpolitisk höst det har blivit! #Metoo-kampanjen slog igenom med buller och bång och har fått igång många viktiga samtal om rättigheter och samtycke och det är vi glada för! Vi har arbetat med kampanjens frågor under många år och vi fortsätter arbeta hårt för att det inte bara ska stanna vid ett samtal utan också leda till konkreta förändringar. I november kommer vi bland annat utbilda 600! ungdomar om samtycke och hur en kan visa och uppfatta ja- och nej-signaler. Vi kommer även starta den första studiecirkeln i sex och relationer för nyanlända vuxna i Bergsjön. Med andra ord fortsätter vi arbetet med att stå upp för allas rätt till att vara, välja och njuta!

Vill du också vara med i vårt arbete men inte vet hur eller med vad? Kom på grundutbildningen som vi arrangerar den 2-3 december. Mer info hittar du här nedan.

Trevlig november på er!

Grundutbildning 2-3 december

Vad sägs om en hel helg där du diskuterar och lär dig mer om RFSU, sexualpolitiska frågor och sexualpolitisk historia?

Grundutbildningen riktar sig till dig som är medlem i RFSU Göteborg och är särskilt värdefull för dig som är ny medlem och/eller funderar på att bli aktiv. På vår grundutbildning får du lära dig mer om RFSU:s och Sveriges sexualpolitiska historia, och om hur organisationen verkar, både internationellt och nationellt. Vi diskuterar allt från centrala frågeställningar i RFSU:s arbete till hur du kan engagera dig i lokalföreningen. Vi pratar också om normer och föreställningar i förhållande till exempelvis kön och sexualitet.

Information

Utbildningen hålls i Göteborg helgen 2-3 december. På lördag träffas vi mellan kl 10-18 och på söndag mellan kl 10-16. Sista anmälningsdag är 24 november!

Utbildningen är gratis och vi bjuder på lunch och fika under utbildningsdagarna. Det enda som krävs för att få gå utbildningen är att du är medlem i RFSU. Om du inte är det redan nu blir du det enkelt här.

Anmälan grundutbildning

 

Nyheter

Studiecirkel för nyanlända vuxna

I november startar vi studiecirkeln för nyanlända vuxna tillsammans med Mammaforum i Bergsjön. Under fem tillfällen kommer vi prata om sex och relationer med fokus på samtycke, lagar och rättigheter och hur en kan prata om sexualitet med sina barn.

Normkritisk och anti-diskriminerande Hiv-undervisning

Nu är fortbildningsmaterialet för informatörer gällande hiv klart! Under 2 års tid har vi arbetat med att ta fram ett material som handlar om hiv ur både ett medicinsk och socialt perspektiv samt ur ett säkrare sex perspektiv. I materialet finns det förslag på metoder som du kan göra, inspireras av och vidareutveckla. Även om broschyren vänder sig till RFSUs informatörer i första hand, kan den med fördel användas av lärare eller andra personer som föreläser och undervisar om hiv. Kontakta oss om du vill beställa!

Hänt sen sist

#Metoo-kampanjen

Vi deltog på manifestationen som hölls i Göteborg den 22e oktober. Trots det urusla vädret var det många som kom och visade att de har fått nog och kräver att ansvariga tar sitt ansvar. Vill du arbeta vidare med frågorna inom RFSU Göteborg kontakta oss!

Rio*-träff

I början av oktober deltog samordnare och projektledare för informatörer på en nationell träff i Stockholm för att utbyter erfarenheter om informatörsverksamheten och ta del av nytt material. Under träffen fick vi bland annat ta del av det material och metoder som används för att prata om sex och relationer på häkten. RFSU Göteborg presenterade även vårt kommande material om normkritisk och anti-diskriminerande Hiv-undervisning som vänder sig till informatörer inom RFSU.

*RFSUs informatörsorganisation

Utbildningar och informatörer

Under en heldag fick 12 stycken informatörer från RFSU Göteborg fortbildning i hur de kan prata om sex och relationer för nyanlända ungdomar på HVB-hem.

Vi har utbildat 7 stycken volontärer på KFUM Göteborg i hur de kan prata om sex och relationer i sin verksamhet.

8 stycken informatörer är färdigutbildare i vårt Lättare svenska- material. De kan nu informera om sex och relationer med nyanlända ungdomar.

Följ oss på Instagram!

På vårt konto får du ta del av allt som RFSU Göteborg pysslar med och tycker är viktigt. Så in och följ och lär dig allt om sex och relationer som du inte ens visste att du ville veta 😊

KALENDARIE NOVEMBER

1 november

- Vi deltar med ett infobord på den årliga konferensen ”Sex, unga och skolans roll” för personal som arbetar med unga inom skola och hälso- och sjukvård i hela Västra Götaland.

- Tillsammans med RFSL Göteborg utbildar vi deltagare i projektet RÄTT FRAM. Projektet riktar sig till ensamkommande ungdomar (17-21 år) som bor, eller nyligen har bott, i familjehem och till representanter från arbetsmarknaden, utbildningssektorn, familjehemmen, politiken och det civila samhället.

2 november

RFSU Stockholm utbildar kansliet i att ta fram mediepedagogiska metoder med syfte att fördjupa kunskap om säkrare sex och sexuell hälsa bland unga mellan 13 och 15 år.

7 november

Vi deltar på konferensen " Hiv och SRHR bland unga i Sverige" i Stockholm.

11-12 november

Vi håller fortbildning för informatörer i materialet Lättare svenska för RFSU Malmö.

16- 21 november

Vi utbildar ca 600 elever i Skövde kommun utifrån fritidsgårdsmaterialet "När ska vi snacka sex och relationer?"

17 november

Sista anmälningsdagen till den nationella informatörsträffen i Stockholm 8e december. Träffen är för dig som är aktiv som informatör eller har gått en utbildning eller fortbildning det senaste året. Mer info om utbildningen hittar du här!

24 november

Sista anmälningsdagen till grundutbildningen 2-3 december. Utbildningen är till för dig som är ny i RFSU och vill lära dig mer om vad vi arbetar med och hur du kan engagera dig.

29 november

Vi arrangerar en helkväll på Världskulturmuseet för att uppmärksamma World Aids Day. Det kommer bli spännande föreläsning och samtal, musikunderhållning och mingelmat! Mer info kommer inom kort.

Mer från Nyhetsbrev

 

Nyhetsbrev December 2017

Läs senaste nyhetsbrevet här.

 

Nyhetsbrev November 2017

Läs nyhetsbrevet här.

 

Nyhetsbrev Oktober 2017

Läs nyhetsbrevet här.

 

Nyhetsbrev September 2017

Läs nyhetsbrevet här.

Bli medlem!

För att bli medlem i RFSU Göteborg behöver du bara klicka på länken och fylla i anmälan. Glöm inte att ange  Göteborg som din lokalförening. 

Behöver du testa dig?

Hitta rätt