Sexualundervisning på lättare svenska för HVB-verksamheter

Publicerad 2017-01-03 | Uppdaterad 2017-01-03

Som en del i verksamheten Sexualundervisning på lättare svenska pågår ett metodutvecklingsprojekt, där RFSU Göteborg utvecklar metoder för HVB-personal att hålla samtal om sexualitet med unga ensamkommande flyktingar som bor på HVB-hem.

Kommentera | 0 kommentarer

Information och intresseanmälan

Undervisningens teman är desamma som i vår övriga skolinformationsverksamhet och som alltid läggs fokus olika beroende på gruppens förkunskaper och frågor. Vi arbetar samtidigt med att anpassa metodernas upplägg då miljön skiljer sig från en skolmiljö i form av bland annat gruppstorlek och att vi ses på kvällstid i en hemmamiljö.

Två informatörer träffar ungdomarna på boendet vid tre tillfällen, två timmar per pass. Vi använder oss av interaktiva metoder och mycket bilder och utgår mestadels från metoder från materialen “Sexualundervisning på lättare svenska” samt “När ska vi snacka sex och relationer?” (ett material som används på fritidsgårdar).

Vi håller all undervisning på lättare svenska och arbetar både med och utan tolk. Om tolk behövs ser vi gärna att ni bokar tolkar som är specialutbildade i sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). SRHR-tolkar bokas via Tolkförmedling Väst.

Vi har fått väldigt många förfrågningar från HVB-hem och är fullbokade just nu. Om ni har frågor eller vill komma i kontakt med projektledare Johanna Staxäng är ni självklart alltid välkomna att höra av er och då till johanna.staxang@rfsu.se tel: 0730-613430

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexualundervisning

 

Sexualundervisning för högstadie- eller gymnasieklass

Som ett komplement till skolornas egen sexualundervisning erbjuder RFSU Göteborg lektionspass  till högstadie- och gymnasieklasser.

 

Sexualundervisning med särskilt fokus på hiv och säkrare sex

Två specialutbildade informatörer träffar ungdomar på skolor för att leda samtal och övningar om sexualitet med fokus på hiv ur både ett socialt och...

 

Sexualundervisning på lättare svenska för språkintroduktionsklass

Som ett komplement till skolornas egen sexualundervisning erbjuder RFSU Göteborg lektionspass på lättare svenska i gymnasiets...

 

Sexualundervisning på lättare svenska för HVB-verksamheter

Som en del i verksamheten Sexualundervisning på lättare svenska pågår ett metodutvecklingsprojekt, där RFSU Göteborg utvecklar metoder för...

 

Sexualundervisning för fritidsgård

RFSU Göteborg utgår från materialet När ska vi snacka sex och relationer när vi möter ungdomar för samtal och sexualupplysning på fritidsgårdar...

 

Vill du bli skolinformatör?

Anmälan till vårens utbildning är nu stängd. Håll utkik efter nästa utbildning som hålls våren 2018.

Planera din undervisning

Ett stöd för lärare och andra som arbetar med sex och samlevnad. Här hittar du metoder, tips på material och kan läsa om hur andra skolor och lärare gör. Här får du hjälp med att planera undervisningen, hitta elevfrågor, ladda ner rapporter och ta del av forskning på området.

Sex och samlevnad i skolan
 

Kontakta oss

 

För bokning av sexualundervisning

Fyll onlineformuläret här!

 

För frågor om bokning: 

E-post: undervisning.gbg@rfsu.se

Tel: 031-708 79 98

 

För andra frågor  

Kontakta IdaSofia Bogren, samordnare för sexualundervisningen

Tel: 076-171 42 50
idasofia.bogren@rfsu.se


Information på lättare svenska inför besök från RFSU 


 

Sex utgångspunkter för vår sexualundervisning

Vi grundar vår sexualundervisning på RFSU:s tre friheter: friheten att vara, friheten att välja och friheten att njuta. Ingens frihet får bli en annans ofrihet. 

Vi utgår ifrån ett positivt, bejakande och lustfyllt perspektiv på sexualitet. 

Vi arbetar utifrån ett normkritiskt förhållningssätt. 

Vi pratar om sex på en allmän nivå och tar inte upp egna erfarenheter under passet, varken skolinformatörernas eller elevernas. 

Vi utformar våra pass utifrån elevernas delaktighet och vi ger konkreta svar på deras frågor. 

Vi har alltid fokus på respekt, ömsesidighet och samtycke. 
 

Hitta rätt