RFSU Halland stödjer Musikhjälpen 2013

Publicerad 2013-12-10 | Uppdaterad 2013-12-20

Pressmeddelande 2013-12-05

Kommentera | 0 kommentarer

Temat för Musikhjälpen den 9-15 december är ”Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet”. RFSU Halland vill bland annat genom att virka livmödrar samla in pengar till förmån för Musikhjälpen. Kampanjen är RFSU:s aborträttsnätverks initiativ. Tanken är att genom traditionellt kvinnligt hantverk skapa debatt om flickors och kvinnors rättigheter.

- Det finns en mörk underton i kampanjen eftersom virknålar traditionellt använts som verktyg av kvinnor som desperat försökt avbryta en oönskad graviditet, säger Charlotte Drugge, barnmorska och ordförande i RFSU Halland.

Mödradödlighet är ett globalt hälsoproblem. Varje år dör 287000 kvinnor, 47000 av dem till följd av osäkra aborter. Det motsvarar 800 kvinnor om dagen.

- Majoriteten är unga och friska flickor och kvinnor. Komplikationer  till följd av osäkra aborter tar livet av 130 kvinnor varje dag. Över 90% av dödsfallen sker i Afrika,  Syd- och Centralasien, säger Jenny Ryttergard, barnmorska och sekreterare i RFSU Halland.

Kvinnors rätt till säkra aborter och minskad mödradödlighet är ett av RFSU:s fokus i det internationella arbetet för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). RFSU samarbetar med organisationer i Asien, Afrika, Sydamerika och Europa genom utbildning och projektstöd för SRHR på plats.

13 personer samlades i Halmstad den 2 december och pratade om mödradödlighet, fikade och virkade livmödrar i flera olika kulörer.

- Vi är alla peppade att virka klart hemma tills lördagen den 14 december då vi kommer att sälja våra verk till högsbjudande till förmån för Musikhjälpen, säger Tina Gottschalk, kassör i RFSU Halland.

- Min livmoder ser inte ut som alla andra, nu följer jag inga beskrivningar längre. Det känns väldigt bra att få göra precis som man vill med sin egen livmoder, konstaterar Fatima Svanå, nybliven medlem i RFSU Halland.

RFSU Halland kommer att finnas i korsningen Köpmansgatan-Brogatan mellan kl 12-16 lördagen den 14 december och sprida budskapet om alla tjejers rätt att överleva sin graviditet.  Förutom de virkade livmödrarna kommer vi sälja kondomer för valfri summa, pengarna går oavkortat till Musikhjälpen dessutom skänker vi 20 kr av medlemsavgiften (150kr/år) från alla nya medlemmar som registreras 2-14 december.  Den elektroniska insamlingen via sociala medier startar den 9 december.

- Frågan om kvinnors och flickors rätt till sina kroppar är ständigt lika aktuell. Som stödjande eller aktiv medlem i RFSU bidrar du till att kampen för allas rätt att själva bestämma över sin egna kroppar fortsätter även efter Musikhjälpen, säger Charlotte Drugge, RFSU Halland:s ordförande. 

För information och kontakt: 
Charlotte Drugge, ordförande RFSU Halland
E-post: charlotte.drugge@rfsu.se 
Tel: 0768-991465

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Över 3000 kr till Musikhjälpen!

RFSU Halland fick in 3150 kr till Musikhjälpen genom vår elektroniska insamling och vi var delaktiga i att över 20000 kr samlades in genom den nationella Virka för Liv-kampanjen.

Läs mer
 

Hitta rätt