RFSU Halland uppmärksammar Världsaidsdagen 2013

Publicerad 2013-11-26 | Uppdaterad 2013-12-20

Pressmeddelande 2013-11-26

Kommentera | 0 kommentarer

Noll nya hiv-infektioner, noll diskriminering och noll aidsrelaterade dödsfall – det är temat för Världsaidsdagen som årligen uppmärksammas den 1 december världen över. I Sverige jobbar RFSU och andra organisationer för att minska stigmatiseringen av personer som lever med hiv.

RFSU Halland kommer att ha ett informationstält på Köpmansgatan-Brogatan mellan klockan 14-20 söndagen den 1 december. Vi vill nå ut med budskapet om säkrare sex, om hiv och hur viruset överförs (och hur det inte överförs)samt om dess behandling. Vårt mål är att stigmat kring hiv ska minska och att människor ska våga testa sig.

Vi vet idag mycket mer om hiv-viruset och behandlingen därav än på åttiotalet när hiv först uppmärksammades. Idag vet vi att en person som lever med hiv och har en effektiv behandling, vilket i stort sett alla som har kännedom om sin infektion i Sverige har, får omätbara virusmängder. Detta minskar smittsamheten till det minimala.

- Hiv är idag inte längre en dödlig sjukdom tack vare bra bromsmediciner. Antalet som lever med hiv kommer därmed att öka. Den bästa investeringen är att arbeta förebyggande för att inga fler ska smittas. För att uppnå det måste vi fortsätta med det som fungerar bra, men vi måste också göra mer för att nå alla. Det handlar om goda testmöjligheter och bra bemötande i sjukvården, allmänhetens kunskap kring och attityder till en trygg sexualitet och säkrare sex samt att motverka den stigma och diskriminering som fortfarande, år 2013, omger hiv-smittade och deras anhöriga, säger Birgitta Jönsson, smittskyddssjuksköterska och aktiv medlem i RFSU Halland.

- Vi har cirka 50 patienter med hiv som går hos oss på Infektionskliniken. Fysiskt mår de flesta bra med dagens framgångsrika behandling. Alla har sin unika historia. Alla har sina unika upplevelser. Men gemensamt för dem alla är att de inte vågar tala öppet om sin sjukdom av rädsla för diskriminering och utanförskap, säger Gunilla Henriksson, sjuksköterska på Infektionsmottagningen i Halmstad.

- Stigmatisering leder till lägre testfrekvens. Det är inte bra. Om man känner till sitt tillstånd och får rätt behandling går det att leva ett bra liv med hiv idag. När befolkningen uppdelas i friska och sjuka, eller ofarliga och farliga leder det till att personer med hiv blir symbol för något ont och hotande. Fördomar och rädslor leder till att man lägger över  ansvaret på den som lever med hiv för något vi alla bär ansvar för: att skydda oss. Alla som är sexuellt aktiva har ett eget ansvar för att undvika infektioner. Det ansvaret kan vi aldrig lägga över på någon annan, säger Charlotte Drugge, ordförande i RFSU Halland.

För information och kontakt:
Charlotte Drugge, ordförande RFSU Halland
E-post: charlotte.drugge@rfsu.se
Tel: 0768-991465

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från RFSU Halland

Aktivera dig!

Manifestation på World Aids Day, Studiecirkel om mödradödlighet? Insamling i samband med musikhjälpen? Har du idéer eller vill hjälpa till vid våra aktiviteter?

Läs mer
 

Kontakta oss!

För att komma i kontakt med RFSU Halland maila:

halland@rfsu.se


Ordförande: Charlotte Drugge

Vice ordförande: Carina Edhager

Sekreterare: Susanne Sela

Kassör: Linda Bjerman

Ledamot: Amanda Johansson

Ledamot: Lisa Perby

Ledamot: Isabelle Svensson

Suppleant: Emil Bris

 

Valberedning: Nejla Arica

 

För att komma i kontakt med personerna i styrelsen använd mallen förnamn.efternamn@rfsu.se

 

Följ oss på Facebook!

Hitta rätt