Sexdagarna i Linköping

Publicerad 2011-03-02 | Uppdaterad 2012-03-22

Sexdagarna genomfördes för första gången under våren 2004 av RFSU Stockholm och Stockholms universitets studentkår. Detta projekt var ett pilotprojekt för att på ett bra sätt upplysa studenter om sex och samlevnad. Projektet blev en sådan succé att det raskt uppföljdes av sexdagar i Malmö, Uppsala och för första gången på Linköpings Universitet 4-5 november 2009!

Ett utställningsbord under Sexdagarna.

Föreläsningarna under Sexdagarna 22-24/2 2012:

Onsdagen

 • RFSU-kliniken och dess metoder
  Håkan berättar om RFSU-klinikens arbete kring bemötande samt samarbete mellan kropp och själ. Fokus ligger på STI och bemötande samt positiv provtagning!
  Håkan Nevall: Sjuksköterska, har sedan 15 år arbetat på RFSU, RFSU kliniken och på flera ungdomsmottagningar samt mansmottagning.
 • Oskuldsmyter
  Varför har RFSU valt att byta ut ordet mödomshinna mot slidkrans?
  Vad innebär egentligen "första gången" och hur kommer det sig att myterna kring oskuld och sexdebut är så seglivade? Fakta blandad med diskussion.
  Tove Solbeckar & Charles Åkerblom Roskvist: Tove, lärare och vice ordförande och informatör i RFSU Linköping. Charles, danslärare, kassör och informatör i RFSU Linköping samt ledamot i RFSU:s förbundsstyrelse.
 • När sex och förälskelser är en drog
  När vet man att man har ett missbruk och/eller beroende? Gunilla berättar om sex och kärleksberoende utifrån egen erfarenhet. Vad det innebär att ha ett sex och kärleksberoende - grundorsaker, utagerande och tillfrisknande.
  Gunilla Höög: Addiktolog/beroendeterapeut och författare till boken Brustna Illusioner – när sex och förälskelser är ett missbruk och beroende.

Torsdagen

 • Sexuella rättigheter i världen
  Sexuella rättigheter handlar om att få bestämma över sin egen kropp och sexualitet. Under denna föreläsning berättar Kristina Ljungros om RFSU:s internationella arbete och sina egna erfarenheter från arbete från östra och södra Afrika.
  Kristina Ljungros: RFSU:s förbundsordförande som tidigare arbetat på riksdagen, Forum Syd och Svenska Kyrkan.
 • Sex är politik
  Är sex verkligen politik? Vad har riksdag och regering med sex att göra? Mycket mer än en kan tro. Under denna föreläsning får du en bild av vilka sexualpolitiska frågor som diskuteras just nu inom svensk politik och vad RFSU tycker om dessa.
  Kristina Ljungros: RFSU:s förbundsordförande som tidigare arbetat på riksdagen, Forum Syd och Svenska Kyrkan.
 • Hiv räddade mitt liv
  Inger berättar om hur hiv kom att leda hennes liv i en ”posithiv” rikting. Engagerad som offentlig hivpositiv person kämpar hon för att fördomar och okunskap ska kunna diskuteras på rätt sätt och motverka stigmatisering av hivpositiva.
  Inger Forsgren: F.d. ordförande, nu vice ordförande för Hiv-sverige, ledamot i RFHL - Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende.

Fredagen

 • BDSM och fetischism
  Sexdagarna besöks av Stockholms BDSM-grupp som pratar om BDSM och fetischism, utgående från broschyren och sina egna erfarenheter. Det finns möjlighet att ställa alla möjliga frågor om det man undrar över.
  Stockholms BDSM-grupp: RFSU Stockholms sexualpolitiska BDSM- och fetischismgrupp bildades hösten 2006 av medlemmar som sedan tidigare var engagerade i frågor som rör BDSM- och fetischutövares rättigheter.
 • All you need to know about sex - in english
  A workshop where you get to know how we work with sexuality education in secondary school (14–17 years old) in Sweden and maybe also try the same methods as the pupils we meet. We will reflect on sexuality and discuss different issues.
  Pelle Ullholm
 • Flygande kurden och andra sexställningar
  Hur vi tänker på sex påverkar i allra högsta grad hur vi har sex och det på väldigt många olika plan. Den här föreläsningen handlar om hur olika praktiker värderas och vilka oväntade och väntade konsekvenser det får. Vad som händer när man inte följer förväntningarna?
  Pelle Ullholm
 • Hon, han, hen - Vad händer sen?
  Kivi och Monsterhund (OLIKA förlag) är den första barnbok som använder hen, istället för hon eller han. Kivi är en figur som alla barn kan identifiera sig med. Men tilltaget har väckt intresse och känslor. Handlar det om att ta bort kön?! Ja, varför skriver en egentligen en bok om en hen? Och vad betyder det för den kreativa processen och framförallt hur tar den lilla läsaren emot det? Författaren Jesper Lundqvist, som bland annat skrivit för Sveriges Radio, berättar om bakgrund, reaktioner och möjligheter!
  Jesper Lundqvist

Sexmässans utställare:

RFSU Linköping, Liquid, Noaks Ark, Studenthälsan, Lustjakt, Tema Genus, föreningen Norrköping Pride, Unite for Women-utställningen samt RFSU Linköpings berömda muff- och kukverkstad!


 


 
Föreläsningarna under Sexdagarna 4-5/11 2009:

Onsdagen

 • Onanist? Javisst! - onani i praktiken
  (Jack Lukkerz, socionom och aukt. sexolog RFSU Malmö samt författare till RFSU:s "Onanipraktika", ledde workshopen om att rulla bär, spela skinnflöjt eller reta påven.)
 • Slidkransen och myten om mödomshinnan
  (Christina Rogala, barnmorska och klinikchef på RFSU-kliniken, slog hål på myterna och spred kunskap om hur det verkligen förhåller sig.)
 • Vad alla borde veta om kuken
  (Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU, föreläste om kuken pratade om trendiga frågor, intressant kuriosa och praktisk kukkunskap.)
 • "Pappa, vad är knulla?"
  (Maria Bergström, socionom från RFSU och projektledare för RFSU:s frågelåda informerade om hur man som vuxen kan möta barns frågor om sexualitet? Vilken nivå är rätt?)

Torsdagen

 • Vad är BDSM och fetischism?
  (Helena Österlund från RFSU Stockholms Sexualpolitiska BDSM- och fetischismgrupp berättade vad bokstäverna i BDSM betyder, hur man kan göra, vad som händer i kroppen och själen och hur man hittar rätt i begreppsdjungeln.)
 • Fittfascination – fakta, kuriosa och goda råd om fittan
  (Suzann Larsdotter, aukt. socionom med vidareutbildning i sexologi pratade om ”Fittfascination” – fakta om fittan, kuriosa, goda råd och om leksaker för njutning.)
 • Är du queer lilla vän?
  (Suzann Larsdotter, aukt. socionom samt hiv- och hälsohandläggare på RFSL talade om heteronormativ barnuppfostran och sina egna erfarenheter av att vara queer förälder med uppdrag att förändra.)
 • Sex – om förspel, slampan och bögsex
  (Olle Waller, sexualupplysare på Lafa och även känd från ”Fråga Olle”, diskuterade hur föreställningar och frågor om sexualitet, sexuella handlingar och partners alltid har varit föremål för samhällets normer och värderingar.)

Sexmässans utställare:

RFSU Linköping, Projekt6 Linköping/Norrköping, StuFF, LinTek, Consensus, Noaks Ark, Studenthälsan, Lustjakt, Regnbågen och utställning med Disa Kohlströms garnfittor samt RFSU Linköpings berömda muff- och kukverkstad!

Mer från Projekt och aktiviteter

Bild på Anja Persson och Emma Nilsson på Liquid.
 

Liquid

RFSU Linköping öppnar dörrarna för Liquid, stadens första fritidshäng för hbtq-ungdomar. "Jag tror att det är viktigt med representation och att kunna vara en egen norm någonstans. Dessutom vet vi att det finns ett högt ohälsotal bland hbtq-ungdomar", säger projektledaren Anja Persson.

Unite For Women - Barnvagnsmarschen i Linköping
 

Barnvagnsmarschen Linköping

1000 kvinnor dör varje dag runt om i världen på grund av osäkra aborter och bristande mödravård. Detta tillåts pågå så länge politikerna prioriterar annat.

Lustens Hjältar
 

Lustens Hjältar

Lustens Hjältar snackar sex och samlevnad i East FM:s morgonprogram Sunrise måndagar ojämna veckor. Varje program har ett visst tema med allt från relationer till hur du bäst tar hand om ditt kön.

Ett utställningsbord under Sexdagarna.
 

Sexdagarna i Linköping

Sexdagarna genomfördes för första gången under våren 2004 i Stockholm och för första gången i Linköping på Linköpings Universitet 4-5 november 2009.

Papperslapp som dirigerar till Muff- och Kukverkstaden.

Tidigare aktiviteter

Genom årens lopp har vi i RFSU Linköping hunnit delta på många evenemang, föreläst, utbildat och anordnat spännande händelser.

Här hittar du några av dem!
 

Kontakt & Nyhetsbrev

E-post
Allmänna frågor: ostergotland@rfsu.se

Du kan även maila direkt till någon i styrelsen.

Meddela oss din e-postadress om du vill ta del av vårt lustfyllda nyhetsbrev!


Besöksadress

(Endast bemannat vid aktiviteter)

Järnvägsgatan 10

582 22 Linköping


Post- och fakturaadress

RFSU Östergötland
c/o NBV Östergötland

Järnvägsgatan 10

582 22 Linköping

 

Östergötlands Kalendarium

  Bli medlem

  Sex är politik och du kan göra skillnad!
  Bli medlem i RFSU Östergötland!

   

  Du kan vara aktiv och hjälpa oss informera Östergötland eller så kan du välja att endast stödja vår verksamhet genom ett medlemskap i RFSU Östergötland.

  Hitta rätt