Eldsjälspokalen

Publicerad 2009-12-13 | Uppdaterad 2017-03-07

Eldsjälspokalen är RFSU Stockholms utmärkelse för sexualpolitiska pionjärer. Eldsjälspokalen uppmärksammar människor som arbetar för att riva upp begränsande normer och skapa en friare och roligare inställning till sexualitet.

Kommentera | 0 kommentarer

2016 - Kriminalvården (Ungdomsavdelningen plan 8 på häktet i Sollentuna)
Bild på mottagarna av 2016 års Eldsjälspokal

Personalen på avdelningen har tagit frågor om sexualitet och normer på allvar och har under året gjort ett beaktansvärt arbete med att introducera samtal om detta i de intagnas vardag. Bland annat har sexualupplysare från RFSU bjudits in och pratat med de intagna om sex, relationer, normer och maskulinitet.

Från motiveringen går att läsa att Ungdomsavdelningen plan 8 under år 2016 har tagit sexualitetsrelaterade frågor på allvar. Genom att till exempel gå vidareutbildningar och anordna bokcirklar tillsammans med klienterna etablerar de sexualupplysningens plats på Häktet Sollentuna, en arena som traditionellt inte har arbetat med sexualupplysning. Med nytänkande och kreativa tillvägagångssätt utvecklar de arbetssätt för att beröra teman som maskulinitetsnormer och ömsesidighet.

2015 - AIK Fotboll

AIK fotboll eldsjälspokalen

Motivering: 
Med Fotboll för alla utmanar AIK Fotboll de normer som gör att makt och inflytande fördelas orättvist. Forskning visar att HBTQ-personer ofta inte känner sig välkomna inom fotbollen. Normer för manlighet begränsar unga killar och män både på och utanför planen. AIK Fotbolll har med projektet tagit sin historia på allvar och visat att det går att göra något åt den machokultur som ofta präglar en stor del av idrottsrörelsen.

Klubben har dessutom tagit i en fråga som absolut inte är självklar i idrottsvärlden. Projektet har inte bara fått ske i periferin, utan har fått genomsyra den ordinarie verksamheten och den högsta ledningen har stått upp för projektet. AIK Fotboll har därmed visat på stort mod, nytänkande och en vilja att på riktigt skapa ett tryggt lag för alla.

2014 - Barnmorskeupproret

Ia Jeppsson och Eva Nordlund tar emot eldsjälspokalen på RFSU Stockholms årsmöte 2013.

 

RFSU Stockholms eldsjälspokal 2014 gick till Barnmorskeupproret och deras kamp för trygga och säkra förlossningar. 

Motivering:
”Genom sitt outtröttliga arbete och med kreativa metoder har de riktat ljuset mot en av de viktigaste sexualpolitiska frågorna i Stockholm idag. I över ett års tid har barnmorskorna genom manifestationer, utomhusteater, sociala medier, debattartiklar och insändare öppnat våra ögon för att se hur Stockholms barnmorskor går på knäna för att göra sina dagliga hjälteinsatser i en förlossningsvård som inte längre kan garantera säkra och trygga förlossningar. Barnmorskornas arbetsmiljö och allas rätt till en trygg förlossning är en fråga om jämställd resursfördelning i landstinget. ”

2013 - Edvard Summanen och Lina Kurttila

RFSU Stockholms eldsjälspokal gick 2013 till Edward Summanen och Lina Kurttila för deras förtjänstfulla insatser för att förbättra tillgängligheten på idrottsföreningen Friskis & Svettis Stockholms anläggningar för transpersoner, och andra som av olika skäl inte vill eller kan byta om och duscha tillsammans med andra.

Motivering: “Genom lokalt påverkansarbete har de bidragit till ökad synlighet samt större möjlighet till ett aktivt liv och en bättre hälsa för transpersoner i Stockholm. Edward Summanen och Lina Kurttila har vågat ta debatten och försvarat ståndpunkten att möjligheten att ta hand om sin egen kropp är en rättighet för alla. De har genom detta visat prov på stort civilkurage och tagit ett beundransvärt ansvar i kampen för allas rätt att vara, välja och njuta!”

 

2012 Cecilia Dhejne

Överläkaren Cecilia Dhejne fick RFSU Stockholms eldsjälspokal 2013, för sitt arbete med att förbättra vården för transpersoner samt för att ta debatten kring dessa frågor.


2010 – Högkvarteret

Vinnarna 2010Lotta Björkman (RFSU Stockholms styrelse) till vänster delar ut pris till Ebba Hemberg (Högkvarteret).

 

Den 27 febuari delades 2010-års Eldsjälspokal ut. De lyckliga mottagarna var Högkvarteret. Högkvarteret är en queerfeministisk bar, scen, plats, utrymme på Närkesgatan i Stockholm som arbetar för att riva normer och skapa en friare inställning till sexualitet och livet.

Vinnarna 2009Bitte Andersson och Ina Wood.

 

 

2009 – Hallongrottan

Lördagen den 7 februari 2009 delades RFSU Stockholms allra första Eldsjälspokal ut . Vid årsmötet offentliggjordes att föreningen Hallongrottans vänner får den allra första Eldsjälspokalen. Hallongrottans vänner arrangerar seminarier och diskussioner kring sexualpolitiska frågor.

Motiveringen löd: "Föreningen Hallongrottans vänner har uppvisat ett oförtröttligt brinnande sexualpolitiskt engagemang. Under året har de anordnat arrangemang som varit intressanta, sexpositiva, roliga, inkluderande och aktuella.”

Motivering: Ungdomsavdelningen plan 8 under år 2016 har tagit sexualitetsrelaterade frågor på allvar. Genom att till exempel gå vidareutbildningar och anordna bokcirklar tillsammans med klienterna etablerar de sexualupplysningens plats på Häktet Sollentuna, en arena som traditionellt inte har arbetat med sexualupplysning. Med nytänkande och kreativa tillvägagångssätt utvecklar de arbetssätt för att beröra teman som maskulinitetsnormer och ömsesidighet.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Bli medlem

 

Medlemmar håller om varandra

RFSU Stockholm kämpar för allas rätt till sin egen kropp och sexualitet. Bli medlem - stöd vårt arbete!

RFSU Stockholms kalendarium

  • 2019-04-11
    tom

Kontakta RFSU Stockholm

RFSU Stockholm arbetar inte med rådgivning och testning,  kontakta istället RFSU-kliniken på Medborgarplatsen: 08-692 07 84.

 

Öppettider RFSU Stockholm
Vardagar, måndag till fredag 9 – 17.

 

E-post
stockholm@rfsu.se eller fornamn.efternamn@rfsu.se

 

Facebook
facebook.com/RFSUSthlm

 

Telefon

Kansli: 08-692 07 07
Bokning och frågor om vår skolinformation:  08-692 07 60
Programansvarig för skolinformationsverksamheten:
08-692 07 56

Medlemsfrågor: 072-307 46 37
Colour of Love: 08-692 07 09

Verksamhetschef: 08-692 07 08


 

Adress
RFSU Stockholm
Alsnögatan 7
116 41 Stockholm

 

Press
För pressfrågor kring RFSU Stockholms arbete kontakta vår ordförande Balder Navier Sarmentero på mail: balder.sarmentero@rfsu.se

Kansliet
Läs om vilka som jobbar på kansliet.

 

Vår styrelse
E-post: stockholm@rfsu.se
Läs om styrelsen.

Hitta rätt