Eldsjälspokalen är RFSU Stockholms utmärkelse för sexualpolitiska pionjärer. Eldsjälspokalen uppmärksammar människor som arbetar för att riva upp begränsande normer och skapa en friare och roligare inställning till sexualitet.
| 0 kommentarer
Tipsa
Fyll i e-postadressen till den person du vill tipsa om denna sida.
2016 - Kriminalvården (Ungdomsavdelningen plan 8 på häktet i Sollentuna)

Personalen på avdelningen har tagit frågor om sexualitet och normer på allvar och har under året gjort ett beaktansvärt arbete med att introducera samtal om detta i de intagnas vardag. Bland annat har sexualupplysare från RFSU bjudits in och pratat med de intagna om sex, relationer, normer och maskulinitet.
Från motiveringen går att läsa att Ungdomsavdelningen plan 8 under år 2016 har tagit sexualitetsrelaterade frågor på allvar. Genom att till exempel gå vidareutbildningar och anordna bokcirklar tillsammans med klienterna etablerar de sexualupplysningens plats på Häktet Sollentuna, en arena som traditionellt inte har arbetat med sexualupplysning. Med nytänkande och kreativa tillvägagångssätt utvecklar de arbetssätt för att beröra teman som maskulinitetsnormer och ömsesidighet.
2015 - AIK Fotboll
Motivering:
Med Fotboll för alla utmanar AIK Fotboll de normer som gör att makt och inflytande fördelas orättvist. Forskning visar att HBTQ-personer ofta inte känner sig välkomna inom fotbollen. Normer för manlighet begränsar unga killar och män både på och utanför planen. AIK Fotbolll har med projektet tagit sin historia på allvar och visat att det går att göra något åt den machokultur som ofta präglar en stor del av idrottsrörelsen.
Klubben har dessutom tagit i en fråga som absolut inte är självklar i idrottsvärlden. Projektet har inte bara fått ske i periferin, utan har fått genomsyra den ordinarie verksamheten och den högsta ledningen har stått upp för projektet. AIK Fotboll har därmed visat på stort mod, nytänkande och en vilja att på riktigt skapa ett tryggt lag för alla.
2014 - Barnmorskeupproret

RFSU Stockholms eldsjälspokal 2014 gick till Barnmorskeupproret och deras kamp för trygga och säkra förlossningar.
Motivering:
”Genom sitt outtröttliga arbete och med kreativa metoder har de riktat ljuset mot en av de viktigaste sexualpolitiska frågorna i Stockholm idag. I över ett års tid har barnmorskorna genom manifestationer, utomhusteater, sociala medier, debattartiklar och insändare öppnat våra ögon för att se hur Stockholms barnmorskor går på knäna för att göra sina dagliga hjälteinsatser i en förlossningsvård som inte längre kan garantera säkra och trygga förlossningar. Barnmorskornas arbetsmiljö och allas rätt till en trygg förlossning är en fråga om jämställd resursfördelning i landstinget. ”
2013 - Edvard Summanen och Lina Kurttila
RFSU Stockholms eldsjälspokal gick 2013 till Edward Summanen och Lina Kurttila för deras förtjänstfulla insatser för att förbättra tillgängligheten på idrottsföreningen Friskis & Svettis Stockholms anläggningar för transpersoner, och andra som av olika skäl inte vill eller kan byta om och duscha tillsammans med andra.
Motivering: “Genom lokalt påverkansarbete har de bidragit till ökad synlighet samt större möjlighet till ett aktivt liv och en bättre hälsa för transpersoner i Stockholm. Edward Summanen och Lina Kurttila har vågat ta debatten och försvarat ståndpunkten att möjligheten att ta hand om sin egen kropp är en rättighet för alla. De har genom detta visat prov på stort civilkurage och tagit ett beundransvärt ansvar i kampen för allas rätt att vara, välja och njuta!”
2012 Cecilia Dhejne
Överläkaren Cecilia Dhejne fick RFSU Stockholms eldsjälspokal 2013, för sitt arbete med att förbättra vården för transpersoner samt för att ta debatten kring dessa frågor.
2010 – Högkvarteret
Lotta Björkman (RFSU Stockholms styrelse) till vänster delar ut pris till Ebba Hemberg (Högkvarteret).
Den 27 febuari delades 2010-års Eldsjälspokal ut. De lyckliga mottagarna var Högkvarteret. Högkvarteret är en queerfeministisk bar, scen, plats, utrymme på Närkesgatan i Stockholm som arbetar för att riva normer och skapa en friare inställning till sexualitet och livet.
Bitte Andersson och Ina Wood.
2009 – Hallongrottan
Lördagen den 7 februari 2009 delades RFSU Stockholms allra första Eldsjälspokal ut . Vid årsmötet offentliggjordes att föreningen Hallongrottans vänner får den allra första Eldsjälspokalen. Hallongrottans vänner arrangerar seminarier och diskussioner kring sexualpolitiska frågor.
Motiveringen löd: "Föreningen Hallongrottans vänner har uppvisat ett oförtröttligt brinnande sexualpolitiskt engagemang. Under året har de anordnat arrangemang som varit intressanta, sexpositiva, roliga, inkluderande och aktuella.”
Motivering: Ungdomsavdelningen plan 8 under år 2016 har tagit sexualitetsrelaterade frågor på allvar. Genom att till exempel gå vidareutbildningar och anordna bokcirklar tillsammans med klienterna etablerar de sexualupplysningens plats på Häktet Sollentuna, en arena som traditionellt inte har arbetat med sexualupplysning. Med nytänkande och kreativa tillvägagångssätt utvecklar de arbetssätt för att beröra teman som maskulinitetsnormer och ömsesidighet.