RFSU fick gymnasieministern att känna sig som 17 igen

Publicerad 2017-05-26 | Uppdaterad 2017-05-26

En tisdag i maj fick språkintroduktionseleverna på Globala gymnasiet i Stockholm inte bara besök av RFSU:s sexualupplysare Linus Lundby och Kerstin Isaxon utan även av gymnasieminister Anna Ekström. Ministern satt med under en lektion i sex- och samlevnad där det bland annat pratades om kondomanvändning och om ifall det går att bestämma vem en ska vara kär i. – Det var jättespännande att få vara med under lektionen. Det kändes som att jag var 17 år igen och jag fick anstränga mig för att inte själv räcka upp handen, sa ministern i efterhand.

Kommentera | 0 kommentarer

Lektionen inleddes med att eleverna utifrån två påhittade karaktärer fick beskriva argument för att använda respektive inte använda kondom. Att vi befann oss på Södermalm i Stockholm, och att eleverna fått besök av RFSU vid ett tidigare tillfälle, blev ganska snart tydligt. 
– Jag säger hen nu, eftersom jag inte vet om det är en han eller en hon. 
– Vet alla vad hen är? frågade Kerstin. 
– Ja, svarade klassen unisont.

Kristina Ljungos och Anna Ekström längst bak i klassrummet.
Kristina Ljungos och Anna Ekström längst bak i klassrummet.

Biologiläraren Sara Plantin-Bergloo är den som vanligtvis håller i skolans sexualundervisning. För många elever i språkintroduktionsklasserna har den varit otroligt viktigt. 
– De har frågat vad mens är och hur man blir gravid. I många länder pratar man inte om det här. RFSU är en jättetillgång i sammanhanget. Ni når eleverna. Men ni har också ett bra lärarmaterial som stöd till oss lärare.

Efter att ha gått genom hur argument mot att använda kondom kan bemötas av någon som vill använda kondom, var det dags för nästa övning. Nu skulle eleverna ställa sig på olika platser i klassrummet beroende på hur väl de höll med om olika påstående. 
– Ska kondomer vara gratis? 
Nästan alla ställde sig på ja-sidan, med argumenten att om det är dyrt med kondomer så kommer inte alla ha råd att ha säkert sex. De fåtal personer som stod på nej-sidan menade att företagen som tillverkar kondomer måste ha betalt. 
– Kan man bestämma vem man ska bli kär i? löd nästa fråga. 
Här blev svaren lite mer varierande. Nej-sidan menade att "det bara händer" medan ja-sidan sa att det går att gifta sig och så kommer kärleken så småningom. Kerstin passade på att understryka att ingen annan har rätt att bestämma om man ska gifta sig eller inte.
– Är det viktigt att prata om sex i skolan? var sista frågan i ja- och nejleken. 
Ett fåtal valde nej med förklaringen att det kan man prata om på andra ställen, eller gå till biblioteket och låna en bok. 
– Men sex är en del av livet, det behöver vi prata om. Det är inte bara om sjukdomar. Det handlar också om lagar och regler. Dessutom kan vi i skolan diskutera och höra vad andra tycker, sa en av eleverna. 
– I mitt hemland får man inte prata om sex. På sexualundervisningen har vi förstått att det finns frihet här, frihet att få bestämma själva.

Kerstin och Linus i full fart
Kerstin och Linus i full fart

Efter lektionen fick gymnasieministern några minuter att prata inför klassen. Hon underströk vikten av sexualundervisning för alla elever i svenska skolor. 
– Det står i lagen att alla ska ha sex- och samlevnadsundervisning. Det här är viktiga frågor. Det kan handla om sjukdomar och graviditet. Men det kan också handla om hur vi kan leva våra liv, oavsett varifrån vi kommer.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Nyhetsbrev 3/2017

 

Medlemskväll 13 juni: Porr med Suzann Larsdotter

Kan porr vara feministisk? Blir porren "värre och värre"? Kan en bli porrskadad? Och vad tycker egentligen RFSU? Vi bjuder in Suzann Larsdotter för...

 

RFSU fick gymnasieministern att känna sig som 17 igen

En tisdag i maj fick språkintroduktionseleverna på Globala gymnasiet i Stockholm inte bara besök av RFSU:s sexualupplysare Linus Lundby och Kerstin...

 

Ordförande har ordet

Vår nya ordförande Balder skriver sin första nyhetsbrevskrönika!

 

Kongress 2017

Helgen den 2-4 juni hålls RFSU:s kongress. I år innehåller den bland annat ett spännande ordförandeval då nuvarande ordförande Kristina Ljungros...

 

Tips och tricks för att prata sex och relationer med unga

Hjälp oss att nå ut till ännu fler med sexualupplysning!

 

Debattartikel om förlossningsvård i ETC

Vår ordförande Balder Sarmentero skrev i maj en debattartikel om att förlossningsvården i Stockholm måste bli tryggare. Artikeln publicerades i ETC...

 

Ny kull med skolinformatörer utbildad

Möt våra nyaste hjältar: skolinformatörerna class of '17! Peppade och redo att göra sexualupplysiga stordåd i Stockholms skolor.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Fyll i din e-postadress och du får RFSU Stockholms nyhetsbrev direkt i din inbox. Prenumerationen är kostnadsfri och du kan när som helst välja att avsluta den.

 

Hitta rätt