Uppskattad och normvidgande temadag på Karolinska Institutet

Publicerad 2012-10-25 | Uppdaterad 2014-09-30

Kommentera | 0 kommentarer

I början av september gick den första temadagen om icke-normativa sexualiteter och relationer av stapeln på Karolinska Institutet (KI). Under några intensiva eftermiddagstimmar samlades nyfikna studenter från både KI och andra lärosäten tillsammans med andra intresserade för att lära sig mer om fetischism, BDSM, polyrelationer och genusuttryck. Fokus låg på att ifrågasätta föreställningar, syna normer och fundera på hur vi överbrygger kunskapsklyftor på läkarmottagningar och i terapirummen. Temadagen, med rubriken ”Annat sex?- en eftermiddag om icke-normativa sexualiteter, relationer och genusuttryck” var ett samarbete mellan RFSU Stockholm och studentkåren Mediciniska föreningen på KI.

Bland föreläsarna fanns flera från RFSU. Gustav Nilsonne, tidigare ordförande i RFSU Stockholm och dessutom själv utbildad läkare på KI, inledde dagen. Han talade om vikten av att tillägna sig kunskap om praktiker och identiteter man kan möta hos patienter och klienter, och att inte luras till fel diagnos när patienten avviker från mönstret. Lena Lennerhed, professor i idéhistoria och tidigare ordförande i RFSU, gav ett idéhistoriskt perspektiv på sexualitet och normalitet. Pelle Ullholm, sexualupplysare på förbundskansliet, berättade om maskulinitet och höll en workshop där åhörarna tilläts undersöka sina egna föreställningar om manlighet.

Rebecca Wilcox, aktiv i RFSU Stockholms BDSM- och fetischismgrupp och med en psykoterabiutbildning i bagaget, höll temadagens enda föreläsning på engelska, till glädje för KI’s många internationella studenter. Hon berättade om fetischism ur ett normaliserande perspektiv med fokus på hur en kan förstå sina patienters sthlm_annatfetischistiska uttryck. Dagen avslutades med en workshop om polyrelationer, som hölls av Tanja Suhinina, psykolog och debattör. Tanja lyfte fram ”do’s and don’ts” för läkare och psykologer som vill undvika fallgropar och bemöta sina patienter på ett inkluderande och vidsynt sätt.

Under dagen fanns även personer som lever icke-normativt på plats för att svara på studenternas egna frågor på ett mer informellt sätt, kanske över en kopp kaffe. Frågorna kunde vara av både professionell och mer privat natur; från erfarenheter av kontakter med vården, till hur en tar reda på om en blivande partner är intresserad av BDSM utan att skrämma bort vederbörande.

Trots att evenemanget dragits ihop under kort tid var evenemanget välbesökt, och många uttryckte sin uppskattning över att det arrangerades. Vissa trodde dock att informationerna kanske inte nått ut till alla studenter och undrade om evenemanget kommer hållas igen – och förhoppningsvis ser vi del två av ”Annat sex?” nästa höst!

/Alma, RFSU Stockholms sexualpolitiska BDSM- och fetischismgrupp

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Nyhetsbrev 8/2012

Kulturgruppen tipsar: "Pojktanten"

Foto: Minka Jakersson från filmen Pojktanten Ester Martin Bergsmark har gjort en dokumentär om könsidentitet, transfrågor och sexualitet som...

Läs mer
 
 

Sista chansen: Vill du informera och samtala om sexualitet på skolor?

Sök då RFSU Stockholms skolinformatörsutbildning senast 1 november!

 

Made in India - Notes from a babyfarm: erbjudande för våra medlemmar

Riksteatern erbjuder: Gå två - betala för en på föreställningen om surrogatmödraskap 30 oktober kl 19!

 

Temakväll om queer- och feministisk porr med Ingrid Ryberg

Kulturgruppen bjuder in alla medlemmar till en tema kväll med filmvetaren Ingrid Ryberg

 

Årets sista medlemsutbildning 24-25 nov

Har du funderat på att engagera dig i RFSU, men vet inte hur? Då är vår medlemsutbildning något för dig!

 

Uppskattad och normvidgande temadag på Karolinska Institutet

I början av september gick den första temadagen om icke-normativa sexualiteter och relationer av stapeln på Karolinska Institutet

 

Anmäl dig till studiecirkeln Sex och samlevnad för vuxna

Nu har studiecirkelsuccén SEX OCH SAMLEVNAD FÖR VUXNA kört igång igen och du är välkommen att delta! Det finns fortfarande några platser kvar!

 

Vi slutar aldrig kämpa

”Det var som ett krig som utkämpades i fredstid, i en stad där de flesta fortsatte att leva sina liv som om inget hänt”. Tre måndagar följde jag Gardells hyllade tv-serie.

 

Internationella gruppen på studiebesök i Krakow

För 2 veckor sedan åkte åtta medlemmar från Internationella gruppen till Krakow i Polen på en sexualpolitisk studieresa

 

Se och sprid filmen om varför en ska bli medlem i RFSU

RFSU har kört igång en medlemsvärvningskampanj! Fem ex. av Jonas Gardells senaste bok kommer att lottas ut bland de som blir nya medlemmar.

 

"Det är viktigt att RFSU är en aktiv röst i lokalpolitiken"

Hallå där Disa Kammars Larsson och Susanna Stavling, nytillträdda ideella politiska sekreterare som dragit igång en aktivitetsgrupp kring politisk påverkan!

Hitta rätt