Aktion: 1 kilometer kö för säkra förlossningar

Publicerad 2014-03-04 | Uppdaterad 2014-03-04

På Internationella kvinnodagen den 8 mars anordnar RFSU Stockholm och Barnmorskeupproret aktionen 1 kilometer kö för säkra förlossningar. Aktionen sker på Normalmstorg i Stockholm.

Kommentera | 0 kommentarer

Mellan klockan 12 och 12.30 bildas en kö till en ny, fiktiv förlossningsavdelning på Norrmalmstorg. Till aktionen har RFSU Stockholm och Barnmorskeupproret bjudit in allmänheten att skapa en 1 kilometer lång kö tillsammans.

Alla är välkomna att delta. Kön kommer att bestå av gravida så väl som av personer med låtsasmage, kvinnor som män. Aktionen blir en blandning av flash mob, manifestation och amatörteater.

- Vi vill på ett kreativt sätt visualisera hur Stockholms förlossningsvård ser ut idag. Stödet för barnmorskornas uppror är starkt, och vi räknar med en stor uppslutning, säger Hanna Navier, ordförande för RFSU Stockholm.

Aktionen uppmanas att delas i sociala medier med hashtaggen #jagköar. Arrangörerna ser gärna att anvariga politiker uppmärksammas på aktionen med hjälp av hashtaggen.

RFSU Stockholm stöder barnmorskornas kamp för bättre villkor och kräver en mer jämställd resursfördelning i landstinget. Läget är nu så pressat att en säker förlossning inte längre kan garanteras.

Aktionen vill visa på den orimliga situation förlossningsvården befinner sig i idag och det hårda arbete som det innebär i dagsläget. Barnmorskorna i Stockholm går på knäna och tvingas arbeta långt över vad som är rimligt.

- Rätten till trygga och säkra förlossningar och aborter är en av RFSU:s viktigaste frågor, både globalt och lokalt, säger Hanna Navier.

RFSU Stockholm och Barnmorskeupproret anser att en säker förlossning bör vara en sexualpolitisk självklarhet. Forskning visar på vikten av att professionellt stöd under för att undvika akuta kejsarsnitt och komplikationer. En närvarande barnmorska är avgörande för en lugn och trygg förlossning.

Vad: Den 8 mars kommer en förlossningsavdelning spontant öppna unikt för dagen på grund av det stora trycket på förlossningsvården. I sociala medier kommer aktionen delas med hashtaggen #jagköar.
Var:
Norrmalmstorg i Stockholm
När:
Klockan 12-12.30.

För intervjuer kontakta ordförande Hanna Navier, 0735-395298.

För att närvara vid aktionen, kontakta pressekreterare Johan Nilsson, 0704-051883

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Bli medlem

 

Medlemmar håller om varandra

RFSU Stockholm kämpar för allas rätt till sin egen kropp och sexualitet. Bli medlem - stöd vårt arbete!

RFSU Stockholms kalendarium

Kontakta RFSU Stockholm

RFSU Stockholm arbetar inte med rådgivning och testning,  kontakta istället RFSU-kliniken på Medborgarplatsen: 08-692 07 84.

 

Öppettider RFSU Stockholm
Vardagar, måndag till fredag 9 – 17.

 

E-post
stockholm@rfsu.se eller fornamn.efternamn@rfsu.se

 

Facebook
facebook.com/RFSUSthlm

 

Telefon

Kansli: 08-692 07 07
Bokning och frågor om vår skolinformation:  08-692 07 60
Programansvarig för skolinformationsverksamheten:
08-692 07 56

Medlemsfrågor: 072-307 46 37
Colour of Love: 08-692 07 09

Verksamhetschef: 08-692 07 08


 

Adress
RFSU Stockholm
Alsnögatan 7
116 41 Stockholm

 

Press
För pressfrågor kring RFSU Stockholms arbete kontakta vår ordförande Balder Navier Sarmentero på mail: balder.sarmentero@rfsu.se

Kansliet
Läs om vilka som jobbar på kansliet.

 

Vår styrelse
E-post: stockholm@rfsu.se
Läs om styrelsen.

Hitta rätt