Förbättring av ungdomsmottagningarnas öppethållande i sommar, men ytterligare resurser behövs för ungdomars hälsa

Publicerad 2013-07-05 | Uppdaterad 2013-07-05

Kommentera | 0 kommentarer

Första delen av RFSU:s årliga Sverigebarometer är nu klar. Här har vi analyserat tillgängligheten för landets unga till ungdomsmottagningarna. Tyvärr sker det enbart små förbättringar jämfört med i fjol. Stockholms län är det enda länet där politikerna har bestämt att alla ungdomsmottagningar ska vara öppna som vanligt i sommar. 

– Vi har under många år arbetat för att ungdomsmottagningarna ska hålla öppet hela sommarn. Vi är glada att vi ligger bättre till än många andra landsting och att politikerna lyssnat på oss. Unga har samma behov av ungdomsmottagningarna under sommaren som under resten av året, säger Hanna Navier, ordförande för RFSU Stockholm.

Trots beslutet visar Sverigebarometerns kartläggning dock att alla ungdomsmottagningar inte håller öppet i Stockholms län. Sex mottagningar håller helt stängt, och ytterligare åtta har begränsade öppettider. Speciellt problematiskt är detta i Nynäshamn, som inte bara ligger långt ifrån närmaste ungdomsmottagning utan också har en stor genomströmning av ungdomar under sommarmånaderna.

Det är en förbättring mot förra året, men fortfarande behöver ungdomar på vissa ställen i Stockholms län resa långt för att komma till sin ungdomsmottagning. Vi hoppas nu att politikerna löper linan ut och också ger resurser för att alla ungdomsmottagningar i Stockholms län ska klara av att hålla öppet, säger Hanna Navier.

 För fjärde året i rad gör RFSU sin Sverigebarometer, en genomgång av hur bra de olika länen är på frågor om sex, hälsa och vård. Skillnaden i ungdomars tillgänglighet till ungdomsmottagningens är stor i landet. Två tredjedelar av ungdomsmottagningarna har begränsat öppethållande eller är helt stängda under sommarmånaderna. 25 procent har stängt minst en månad. De mindre orterna klarar uppdraget sämst och hänvisar till ungdomsmottagningar på annan ort eller barnmorskemottagningar.

Ungdomsmottagningarnas åtagande är större än bara förebygga oönskade graviditeter och könssjukdomar. Behovet av samtal om viktiga saker i livet, problem i relationer och hemma, sexualitet och hälsa, minskar inte under sommaren. Behovet kanske till och med, då skolan och fritidsverksamheter också stänger och många vuxenrelationer därmed saknas, ökar.

Sverigebarometern med öppettiderna i varje län finns bifogad.

För mer information, kontakta:

Hanna Navier, ordförande RFSU Stockholm
0735-39 52 98

Per Pettersson, pressekreterare RFSU Stockholm
0736-34 75 61

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Bli medlem

 

Medlemmar håller om varandra

RFSU Stockholm kämpar för allas rätt till sin egen kropp och sexualitet. Bli medlem - stöd vårt arbete!

RFSU Stockholms kalendarium

Kontakta RFSU Stockholm

RFSU Stockholm arbetar inte med rådgivning och testning,  kontakta istället RFSU-kliniken på Medborgarplatsen: 08-692 07 84.

 

Öppettider RFSU Stockholm
Vardagar, måndag till fredag 9 – 17.

 

E-post
stockholm@rfsu.se eller fornamn.efternamn@rfsu.se

 

Facebook
facebook.com/RFSUSthlm

 

Telefon

Kansli: 08-692 07 07
Bokning och frågor om vår skolinformation:  08-692 07 60
Programansvarig för skolinformationsverksamheten:
08-692 07 56

Medlemsfrågor: 072-307 46 37
Colour of Love: 08-692 07 09

Verksamhetschef: 08-692 07 08


 

Adress
RFSU Stockholm
Alsnögatan 7
116 41 Stockholm

 

Press
För pressfrågor kring RFSU Stockholms arbete kontakta vår ordförande Balder Navier Sarmentero på mail: balder.sarmentero@rfsu.se

Kansliet
Läs om vilka som jobbar på kansliet.

 

Vår styrelse
E-post: stockholm@rfsu.se
Läs om styrelsen.

Hitta rätt