Lättare svenska

Publicerad 2014-09-11 | Uppdaterad 2017-08-22

Som ett komplement till skolornas egen sexualundervisning erbjuder RFSU Stockholm kostnadsfria lektionspass på lättare svenska i gymnasiets språkintroduktionsklasser. Erbjudandet gäller skolor i Stockholms län.

Två specialutbildade informatörer träffar språkintroduktionsklasser för att genom samtal och övningar beröra frågor om sexualitet.

Undervisningens teman är desamma som i vår övriga skolinformation på gymnasiet men som alltid läggs fokus olika beroende på gruppens förkunskaper och frågor.

Vi lägger även tid på att förklara och diskutera ord kring kropp och sexualitet. Vi använder oss av interaktiva övningar med mycket bilder från metodmaterialet Sexualundervisning på lättare svenska (ta gärna del av det här).

Vi träffar varje grupp, om max 15 elever, i sammanlagt minst 8 timmar (exempelvis 3 x 3 eller 4 x 2 timmar). Vår sexualundervisning i språkintroduktionsklasser i Stockholms län är kostnadsfri för skolorna tack vare ekonomiskt stöd från statsanlaget, Insatser mot hiv/aids och andra smittsamma sjukdomar, som syftar till att nå målen i den nationella strategin mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar (Prop 2005/06:60).

Beställ ett informationspass

Fyll i formuläret för bokningsförfrågan så kontaktar vi dig så fort som möjligt.

Vi måste ha din bokning minst tre veckor i förväg. Under vissa perioder blir vi fullbokade, så det kan vara bra att vara ute i god tid.

Vi hjälper gärna till med schemaläggning och vi anpassar antalet informatörer och skolpass efter skolans behov.

Klassrum och utrustning

I klassrummet behövs en tavla, whiteboard eller ett blädderblock samt pennor eller kritor att skriva med och en projektor. Eleverna behöver också pennor.

Det är bra om klassrummet har flyttbara stolar och bänkar eftersom vi ofta bedriver vår undervisning sittandes i halvcirkel.

För frågor eller bokning kontakta: linus.lundby@rfsu.se.

 

Här kan du ladda ner vår folder "Sexualundervisning på lättare svenska" som pdf-fil.

Du kan läsa en extern utvärdering om vår undervisning på lättare svenska här.


Sexualundervisning på lättare svenska - metodmaterial

Sedan 2009 har RFSU arbetat med att utveckla metoder för sexualundervisning i grupper med unga och vuxna som håller på att lära sig svenska,...

Läs mer
 

Hitta rätt