Torra Slemhinnor – vanligare än man kan tro

Publicerad 2016-10-13 | Uppdaterad 2016-12-07

Det är inte bara kvinnor i klimakteriet som drabbas av torra och sköra slemhinnor, du kan till exempel få hormonförändringar i samband med en graviditet och amning vilket också kan påverka dina slemhinnor. Även stress och vissa läkemedel kan ge liknande symptom och besvär. I dessa fall är problemen ofta övergående, men under tiden kan det vara jobbigt nog. När anledningen till torra slemhinnor inte är östrogenbrist, vilket är vanligt för kvinnor i klimateriet, kan hormonfria produkter vara ett bra alternativ.

Symptom
Alla som någon gång haft torra och sköra slemhinnor vittnar om att det är jobbigt. Både fysiskt men också psykiskt eftersom det är en av de där frågorna som allmänt anses som lite ”pinsamt”. Symptom varierar från person till person och beroende på orsak. Det finns symptom som man kan förknippa med torra och sköra slemhinnor, många av dem beror på att slemhinnans elasticitet blir sämre. Detta beror på en nedsatt naturlig fuktighet i slidan. Symptomen är bl a samlagssmärtor, irritation och obehag.

En boostande fuktighetskur  Produktbild Klick
RFSU Klick Remoist Gel är en vaginal gel som innehåller mycket fukt med rätt pH och som fäster på slidväggen.
Gelen ger slemhinnecellerna en långvarig fuktighet vilket ger cellerna möjlighet att läka och återfå sin elasticitet samt att döda celler rensas bort. Gelen tas var tredje dag under
1 månads kur.

Extra skydd och lindrar irritation
RFSU Klick Intim Cream är en dubbelverkande intimkräm som återfuktar och lindrar irritation på yttre hud och slemhinnor. Med pH 5,5 och mjölksyra stärks kroppens naturliga skyddsfunktioner, vilket gör att skadliga bakterier får svårare att orsaka lukt, irritation och obalans.
Stryks på vid behov.