Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Fittfakta (62 st frågor)

Tre olika typer av orgasm för kvinnor?

Såg en rubrik i en tidning där det stod att kvinnor har tre olika typer av orgasm. Är det så? Vet om den "vanliga" och "fontänorgasmen", men finns det en tredje? Får själv ofta fontänorgasmer, ofta flera i rad och tycker att det nästan är lite pinsamt för det blir väldigt blött.

Orgasmen kan upplevas på olika sätt och kvinnor beskriver olika typer av orgasm. Det talas om orgasm efter klitorisstimulering som en typ av orgasm och efter stimulering i slidan (G-punkten) som en annan typ. Man kan också få orgasm utan fysisk stimulering med tankens och fantasins hjälp. Det talas också om multipla orgasmer, att man får fler orgasmer i rad om man fortsätter att stimulera sig. Fontänorgasm är egentligen ingen orgasm utan en utlösning av vätska via urinröret som kan komma i samband med orgasm men som också kan komma utan orgasm. Runt urinröret finns en mängd vätskeproducerande körtlar (samma typ av körtlar som mannens prostata består av). Körtlarna producerar mer eller mindre mycket vätska (inte urin, utan en vitaktig söt vätska) som en del kvinnor kan få större eller mindre uttömning från. Alla kvinnor har körtlarna, men det är inte alla kvinnor som upplever "fontänorgasmen". Det är synd att kvinnor ska uppleva denna naturliga del av sexualiteten som pinsam, men det kan bero på att kunskapen kring kvinnans sexualitet är så ofullständig. Om du vill ha mer att läsa så har RFSU en skrift som heter "Fittfakta" som man kan beställa på RFSU:s materialbutik. Den kan inte köpas ute i handeln. Där står det mesta om kvinnans kön och sexuella reaktioner.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Skönt men vad händer?

När jag har sex med min man och speciellt när han smeker mej, då kommer han åt ett ställe ganska långt upp i slidan där det är jätte skönt för mig. Jag "sprutar" och jag vill nu veta vad detta är? Är detta normalt?

Det du beskriver låter helt normalt. Många kvinnor upplever det som ibland kallas för "sprutorgasm" eller "fontänorgasm" men som mer korrekt heter Kvinnlig uretral ejakulation och är en utlösning ur urinröret. Det produceras en speciell vätska i körtlar runt urinröret som är mer skummjölklik och söt i smaken. Din man kommer nog åt det som kallas för "G-punkten". Det finns en amerikansk hemsida med bra text och illustrationer som du kan läsa mer på: www.the-clitoris.com.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min kille kommer inte in i mig

Jag undrar bara en sak. När jag pch min pojkvän ska ha sex så uppstår det problem - han kommer liksom inte in helt i mig och det gör lite ont, varför?

Detta beror troligen på att du och din kropp i samspel inte är riktigt beredda på att ha samlag ännu. Kanske kan du och din pojkvän ha sex på andra sätt, genom att ni smeker varandra eller gör sådant som du och han båda tycker är skönt, mysigt, upphetsande och roligt. Det är klokt och viktigt att lyssna på kroppens signaler och vänta tills det känns som att du i dina känslor, din lust och i hur din kropp reagerar, vill ha samlag.

En förutsättning för att det överhuvud taget ska vara skönt för en tjej att ta emot en penis i slidan, är att det blir en lubrikation eller våthet från slidan. Men ibland räcker inte detta, eftersom det ibland kan uppstå en känsla av att det är trångt vid slidmynningen på grund av att tjejen egentligen inte är helt beredd att ha samlag. Kanke har det känts lite ont och då reagerar kroppen med en spänning nästa gång det kommer till samma situation. Att vänta och göra annat spännande hjälper....Det är viktigt att se till att inte komma in i en ond cirkel av att det som egenligen ska vara skönt och härligt förknippas med något ont och obehagligt. Du kan vända dig till ungdomsmottagningen och där göra en gynekologisk undersökning för att utesluta att det inte finns något hinder för dig att ha penetrerande sex. Ibland kan det finnas ett slemhinneveck som är lite tjockare än de andra och som i sällsynta fall kan behövas tas bort.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det kliar kring slidöppningen. Vad kan det vara?

Jag har haft oskyddade samlag och även provat på analsex. Nu kliar det kring själva slidöppningen. Kan det vara bakterier från analen som orsakar det eller kan det vara en könssjukdom? Det enda som syns är lite vitt kladd, typ vid sidan om blygläpparna, som skulle kunna vara orsaken till att det kliar. Jag är rädd för att jag kan ha fått en sjukdom.

Det är svårt att ge dig ett korrekt besked utan att göra en undersökning. Det du beskriver kan vara en tillfällighet men det kan vara en svampinfektion, klamydia eller gonorré även om det senare är ovanligt. Du säger inte om du fått någon flytningsförändring förutom "vitt kladd". Alla kvinnor har en flytning, som ibland är ofärgad och vid ägglossning kan bli mera vitfärgad och trådaktig. Vid infektioner brukar flytningen bli rikligare, missfärgad och lukta illa.

Du kan testa att tvätta dig med enbart ljummet vatten (tvål kan skapa klåda/besvär), sova naken några nätter, inte använda trosskydd eller tighta kläder och se om det blir någon förbättring.


För att du ska få ett säkert besked kan du vända dig till ungdomsmottagningen eller en barnmorska så kan de titta på dig och ta prover för sexuellt överförbara sjukdomar.

När du har analsex bör du tänka på att det inte är bra att penetrera din vagina med ett föremål som du haft i analen. Det finns bakterier där som kan orsaka en infektion i vaginan. Om du använder kondom (vare sig du blir penetrerad av en penis eller en dildo eller liknande) i analen och tar av den, eller byter ut den mot en ny, och sen penetrerar vaginan undviker du detta.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur djup är en slida?

Jag undrar hur djup en kvinna är? Min fritidslärare säger att en kvinna bara är 8 cm djup, stämmer det? Jag har läst att en mans snopp är 17 cm vid stånd hur kommer då den in?

Din fritidslärare har rätt på sätt och vis. En slida är mellan 8 - 10 centimeter i icke sexuellt upphetsat tillstånd. Men när en tjej blir kåt och ordentilgt upphetsat och stimulerad så både fördjupas och vidgas slidan, förutom att den blir våt (lubrikation). En genomsnittspenis är 15 centimeter vid stånd och även om den är längre så brukar slidan kunna omsluta en penis om tjejen är ordentligt upphetsad och allt annat fungerar. Om hon inte vill eller är rädd så har kroppen en förmåga att säga nej genom att slidan känns alltför trång.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur känns en "sprutorgasm"?

Jag undrar hur det känns om man får en "sprutorgasm". Jag vet inte om jag hade det eller om jag kissade på mig för det kom mycket vätska.

"Sprutorgasm" är en utlösning ur urinröret och vätskan kommer från körtlar som tömmer sig i urinröret. På "sexologispråk" heter det Kvinnlig uretral ejakulation och kan komma i samband med orgasm eller utan orgasm. Känslan kan variera mycket så det är svårt att ge en typisk beskrivning om hur det känns men en del kvinnor beskriver att det kan kännas som om urinröret klämms ihop och det pulserar ut en vätska. Man kan veta att det inte är urin eftersom det luktar och smakar sött och inte lämnar några fläckar på tyg. Du kan gå in på www.p-guiden.nu och läsa mer om kvinnors lust.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är det för slem som kommer på toapappret?

Jag har ett litet problem. När jag torkar mig när jag varit på toa så kommer det ofta en genomskinlig, hal, lite slemaktig flytning eller något liknande. Jag vet att man kan få sådant i samband med ägglossning, men jag har haft detta i ett halvår nu, oftast varje dag. Det började i samband med att jag slutade med minipiller och jag trodde att det hade något samband, men det har inte slutat. Jag har varit hos gynekolog och kollat så att jag inte har någon könssjukdom. Vad kan det vara för något? Är det någon rubbning i kroppen eller kan det vara nåt farligt?

Kvinnor har olika flytningar under olika perioder av menscykeln, men också under olika perioder i livet.

Det är riktigt som du skriver att just genomskinlig flytning kommer i samband med ägglossning. Men flera kvinnor beskriver att de kan ha det så även annars. Ibland ändras flytningarna i samband med byte från ett hormonellt preventivmedel. Flytningarna kan också ändras utan att det så lätt går att helt förstå orsaken. Det du beskriver låter inte som något farligt, men det är jättebra att du har varit och kontrollerat könssjukdomar i alla fall.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag blev blöt när vi hade sex. Är det ett tecken på en könssjukdom?

Jag undrar om jag och min pojkvän fått någon könssjukdom. När vi älskade kom det ut som vitt slem ur mig det var väldigt mycket. Efter det blev hans penis konstig och den kliade och fick konstiga prickar som sen blev vitaktiga. Vi har bara varit med varandra och båda testade sig när vi slutade använda kondom. Kan vi ändå blivit smittade eller är han "allergisk" mot mig? Jag har haft lite flytningar och så men inget som känts konstigt tidigare.

Utan undersökning går det inte helt säkert att veta vad detta beror på.

Rikliga flytningar kan delvis bero på den våthet som kommer från slidan vid sexuell upphetsning. Ifall du känner av de annorlunda flytningarna även under annan tid, kan det eventuellt handla om en svampinfektion eller någon annan infektion. Som ni säkert redan känner till är det bra att undvika alltför flitig tvättning med tvål. Vatten eller oparfymerad olja räcker bra. Kontakta ungdomsmottagningen/gynmottagning ifall besvären fortsätter eller om du fortsätter undra vad det är.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har fått mer flytningar

Mina flytningar har blivit mer. Till och med så att de kommer igenom trosorna och lite på byxorna. Förut luktade de ingenting men nu luktar de konstigt tycker jag. Annars så är flytningarna normala. Jag menar att de har normal färg och det varken kliar eller svider. Vad kan detta vara? Är det någon sjukdom? En svampinfektion, en obalans eller något annnat? Eller är det helt normalt?

Att flytningarna varierar i mängden är alldeles normalt och det kan också finnas perioder då flytningarna blir ganska rikliga utan någon tydlig orsak precis som du beskriver. Flytningarna har också i sig självt en lite syrlig doft när allt är i balans. Nu vet jag ju inte riktigt vad du menar med ”konstigt” men om jag tolkar dig så att du menar annorlunda kan doften bero på en tillfällig obalans. Kanske detta har hänt för att du tvättat dig på ett annat sätt än vanligt eller att du använt någon ny tvål till underlivet? Som du säkert redan vet är det bäst att inte tvätta med tvål alls i underlivet - vatten eller oparfymerad olja räcker bra.

Om flytningarna blir besvärande eller det börjar svida, ska du så klart kontakta en ungdomsmottagning eller gynekologisk mottagning för en undersökning. Om du har haft oskyddad sex och vill testa dig för klamydia, kan du boka tid för ett test på ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan tjejer "spruta"?

Jag har hört att tjejer också kan få en utlösning med utströmmande vätska (ungefär som killar). Är detta sant? Vad är det i så fall som kommer ut?

Kvinnlig utlösning förekommer och är en vätska som sprutas ut ur urinröret. Mängden kan variera och många kvinnor tänker inte på att vätskan finns. Runt kvinnans urinrör finns både körtlar och svällkroppsvävnad och det är i samband med sexuell upphetsning som vissa kvinnor upplever utlösning. Kvinnor som upplever utlösning berättar att de kan få det via klitorisstimulering, fantasier eller genom att stimulera slidans framvägg. Vätskan som kommer ut liknar skummjölk och smakar sött och det är inte urin.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt