Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Fittfakta (62 st frågor)

Är det farligt att svälja tjejers utlösning vid en fontänorgasm?

Om man slickar en tjej och hon får fontänorgasm, kan det vara farligt på nåt sätt att svälja det eller så?

Det är inte farligt att svälja den kvinnliga utlösningsvätskan som kommer. Den består mestadels av socker.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det farligt att onanera med duschstrålen?

Är det farligt att onanera med duschstrålen och spruta på klitoris?

Nej, det är inte farligt på något sätt att onanera med duschstrålen. Det är också ett vanligt sätt att onanera bland tjejer/kvinnor.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag vara för trång?

Tänk om jag är för trång. Tänk om jag inte kan få in den. Vad ska jag göra då?

Du funderar över hur ditt första samlag kommer att bli. Detta gör de flesta och det kan också vara svårt att föreställa sig hur det skall gå till och kännas.
När du blir upphetsad händer det oiika saker med ditt kön. Blygdläpparna blir blodfyllda och svullna och öppnar upp sig. Du blir våt och slidan blir större både på längden och bredden.

Den del som är känsligast på ditt kön är klitoris. För många känns det bra att smeka klitoris samtidigt eller före ett samlag för att det ska kännas så skönt som möjligt. Din slida är elastisk och anpassar sig efter vad som förs in, så den gång du skall ha samlag och du är upphetsad så kommer det att gå bra.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min flickvän är för trång

Min 15-åriga flickvän är för trång. Vad beror det på? Vad kan vi göra?

Om din flickvän inte har haft samlag tidigare så kanske hon har en tajt slidkrans. Slidkransen, som också kallas mödomshinnan, är en krans av slemhinneveck som sitter en bit in i slidan. De kan vara tjocka, eller ha sammanväxtningar och det kan göra ont när man för in något i slidan de första gångerna. Din flickvän måste själv känna efter hur hon vill göra. Vad som känns bra för henne.

Det kan också bero på andra saker att det känns trångt. När en tjej bli upphetsad så händer det en massa saker med kroppen, till exempel blir hon blöt i slidan och slidan vidgas och blir längre. Om inte det sker så kan det göra ont att ha sex och det kan vara svårt att föra in något i slidan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mina flytningar är vita och gryniga

Jag har en flytning som är liksom vit och grynig, men luktar inte alls illa. Jag testade mig för olika könssjukdomar för 4 månader sedan och jag hade då inga. Vad kan det vara? Kan det vara svamp? Jag har lite klåda ibland.

Om du inte haft svampinfektion tidigare och känner dig osäker på symtomen är det bra att du först gör en gynekologisk undersökning för att utesluta att dina besvär inte beror på något annat.

Ifall du inte har så mycket klåda eller andra besvär kan du avvakta med behandling och se om det blir bra utan behandling. Som du säkert redan känner till bör du helt undvika att tvätta underlivet med tvål och annat parfymerat . Använd istället ljummet vatten eller ännu hellre oparfymerad olja någon gång per dag. Det är också bra att "lufta" underlivet, exempelvis genom att sova utan underkläder.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vita prickar och klåda i underlivet

Jag drabbas från och till av klåda i underlivet. Det har pågått under några år men har mildrats något det senaste året. Närmast klitoris har jag små små vita prickar och vid samlag (friktion) brukar klådan göra sig tillkänna. Jag har varit till gynekolog 2 gånger i början när jag hade problem, men det enda han tog prov på var svamp. Jag är orolig för att det är något annat.

Klåda orsakas ofta av att man är torr. Om du inte smörjer in ditt underliv redan så är det något du kan börja göra för att se om det hjälper. Det är bra att använda oparfymerad salva eller olja morgon och kväll. Extra viktigt är det om man är sexuellt aktiv med samlag eftersom det blir slitage på slidmynning och slidväggar.

Om du använder kondom så måste du dock undvika oljebaserade krämer i samband med samlag eftersom det kan försvaga kondomen. De små vita prickarna låter som het vanliga talgproducerande körtlar, som finns helt naturligt i underlivet. Du slutar med att skriva att du är orolig för att det kan vara något annat. Är du orolig för någon sexuellt överförbar infektion så bör du begära att få testa dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur ska blygdläpparna se ut?

Jag måste få hjälp av er. Jag undrar om fittan ska se ut som min. Jag är jätteorolig att jag inte kan få barn för att mina blygdläppar (inre) är jättestora att dom hänger utanför. Jag tycker det är hemskt att visa mig naken och jag vägrar att gå till gyn.

Storleken på de inre blygdläpparna har inget med förmågan att bli med barn att göra. Det är mycket vanligt att de inre blygdläpparna syns mer eller mindre utanför de yttre blygdläpparna. De är också ofta olika stora. Som barnmorska eller gynekolog undersöker man tusentals kvinnor och vet att det finns mycket stora variationer mellan kvinnor och det är helt som det ska med stora blygdläppar. Det är inget man behöver oroa sig för om man ska göra en gynekologisk undersökning. Många gånger kan en tjej/kvinna bli lugnad när hon gör en gynekologisk undersökning och får reda på att hon ser helt ok ut.

Tyvärr visar de flesta tecknade bilder från till exempel skolans sex- och samlevnadsundervisning små jämna blygdläppar och inom porren är det oftast kvinnor med relativt små blygdläppar som visas och det gör att många kvinnor liksom du oroar sig för att deras fitta set helt fel ut.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min tjej blir inte blöt

Jag är i ett nystartat förhållande, där min tjej är ganska oerfaren inom sex. Vi har bra förspel där båda blir upphetsade, men när det till slut kommer till samlag så går det inte på grund av att hon inte blir blöt och det gör ont. Hon säger att hon är upphetsad och att hon vill, men det går bara inte. Vad ska vi göra?

Många gånger kan omedvetna tankar av osäkerhet och rädsla påverka fukten, även om man säger att man vill.

Ibland behövs ett lite längre förspel.

Det kan också finnas fysiska förklaringar till att hennes lubrikation är sämre. Hur är det vid smek av könet för övrigt, blir hon våt om klitoris stimuleras? Ibland kan man förhöja känslan av värme och fukt med hjälp av extra glidmedel vilket gör att den vanliga lubrikationen blir rikligare. Om din tjej har funderingar om att det skulle kunna vara något fysiskt fel så kan en gynundersökning kanske ge ett lugnande besked.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan en klitoris bli 10 cm lång?

Kan en klitoris bli 10 cm lång, för det stod i en tidning?

Klitoris längd kan beskrivas på olika sätt och om man tar med hela klitoris, det vill säga om man räknar med ollon, skaft och skänklar så blir det cirka 10 cm. Den delen man kan känna (ollon och skaft) från ollonet upp mot blygdbenet kan vara upp mot 6 cm.Själva ollonet är någon centimeter.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Svider sperma?

Jag har precis börjat äta p-piller så min kille ejakulerar i mig när vi har samlag. Det är så att att jag tycker att det bränner och svider av hans sperma. Ska det vara så? Vad kan jag göra för att det ska kännas behagligare?

Det är svårt att veta orsaken till att det bränner och svider i slidan av din partners ejakulation. Ibland kan en obalans i slidan göra den överkänslig, eller att man kan ha fått skavsår av mycket sex. Det kan vara bra att göra en undersökning för att se om du behöver någon behandling. Du kan också prova med oparfymerad barnolja som du för in i slidan med ett finger (eller att din partners penis är inoljad). Oljan kan ge ett skyddande lager som skyddar slidans väggar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt