Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Fittfakta (62 st frågor)

Min tjej får ont i magen när hon rider mig

Jag har en fråga som rör mig och min flickvän. Det är så att när vi har samlag och hon "rider mig" så får vi sluta för att hon får ont i magen. Vår fråga lyder; vad beror detta på?

Det är kanske så att din penis är så lång att den tar mot livmodertappen och detta känns obehagligt. Samtidigt så brukar det vara lättare för tjejen som sitter ovanpå att reglera både hur djupt och hur intensivt samlaget skall bli eftersom hon är den som styr mer. Ni får byta till en ställning som känns bekväm för både henne och dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur blir jag bli av med "skavsår" i slidan snabbare?

Jag och min partner har fått en nytändning och vi har samlag oftare än vanligt och nu har jag fått "skavsår" i slidan. Det är så ömt och irriterat att vi inte kan genomföra ett samlag längre. Jag har fått detta tidigare och det brukar gå över på några dagar men undrar om det finns något vi kan göra för att få det att bli bra snabbare?

Dessvärre så är det troligen så att dina slemhinnor behöver läka för att det ska kännas bra/skönt igen, och det går inte skynda på den läkningsprocessen.


Ni kan prova att använda extra mycket glidmedel för att det inte ska uppstå friktion, men risken finns att det trots allt blir smärtsamt. För att slemhinnorna i din vagina ska få "vila" kan ni vara lite fantasifulla och tillfredsställa varandra utan vaginalsamlag. Smeksex och oralsex kan vara väl så skönt och du kan få orgasm vid stimulering av klitoris.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min tjej är väldigt våt

Min tjej blir väldigt våt och ofta så våt att hon inte känner mig i henne. Detsamma gäller för mig. Det blir inget motstånd alls och detta är ett problem. Vi har pratat om det här och vi undrar om det är något vi kan göra åt detta. Att hon är så våt är ju annars ett bra tecken på att hon uppskattar det vi gör.

Det finns knappast något sätt att minska din flickväns lubrikation (slidvätska). Det ni kan göra är att prova olika ställningar, till exempel bakifrån. Kanske kan det också kännas annorlunda om ni använder kondom när ni har samlag.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det är som en "vägg" i min slida

När mig kille gjorde det skönt för mig en gång med en dildo (inte haft sex än) så upptäckte vi något som kan liknas vid en vägg. Det bara tog stopp och jag fick en tryckande känsla ner mot magen. Vad kan det vara? Ska det möjligen vara som en "vägg"?

Utifrån tolkningen av det du skriver, har du och din kille haft sex med varandra genom att använda en dildo. Du skriver inte det direkt, men gissningen är att du menar att han förde in dildon i din slida. Har du själv känt med ett finger in i slidan eller har du har använt tampong? I så fall vet du att det inte finns något som sitter i vägen. Men i samband med att ni använde dildon, kan det ha varit så att den till exempel kom emot din livmodertapp och att det var det du kände som ett tryck nedåt när livmoder därmed också trycktes uppåt en liten bit. Detta är i så fall inget att oroa sig för, utan beror på i vilken vinkel dildon förs in.

Men det är inte möjligt att svara helt uttömmande på din fråga, eftersom jag inte riktigt vet HUR ni gjorde. Om det är så att dildon var precis vid slidöppningen när det kändes som en "vägg" kan det vara så att du har en kraftigare slidkrans (mödomshinna). Det kan också ha varit så att du fick en spänning i dina muskler runt slidan som gjorde att dildon inte kom längre. En sådan spänning kan bero på att en tjej inte riktigt har lust till mer just då. Men ett bra sätt att undersöka detta är om du själv känner efter. Lättast går detta om du känner sexuell lust så att du får lubrikation eller våthet från slidan, men du kan så klart också använda glidmedel eller till exempel lite oparfymerad olja vid slidöppningen.

Ett annat sätt är att söka upp en ungdomsmottagning, där du kan få hjälp att göra en gynekologisk undersökning. Då kan barnmorskan känna efter in i din slida och också titta hur det ser ut och berätta detta för dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det gör ibland ont på min klitoris när jag har sex

Jag tycker att det är underbart & mysigt med sex, men under den senaste tiden har det gjort ont på klitoris när jag har blivit smekt, vad beror det på??

Klitoris är den känsligaste delen av ditt kön och om din partner smeker/stimulerar för hårt så kan nerverna bli irriterade och då är det inte lika skönt längre. För att förhöja känslan ha blöta fingrar eller använda extra glidmedel som gör det mjukare/varmare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad kan små mellanblödningar bero på?

Vad kan små mellanblödningar mellan mensen bero på? Jag har haft det tidigare och det har nu kommit tillbaka igen. Jag vet att jag inte har klamydia eller någon annan könssjukdom, men jag undrar om det kan vara cancer i äggstockar eller livmoder eller någon typ av infektion? Jag ska snart göra en gynundersökning, men tänkte att jag ville ha svar innan dess för jag är så orolig.

Ibland kan kvinnor ha små blödningar i samband med ägglossning och det är helt som det ska. Eftersom att du snart ska på en undersökning så har du ju en bra möjlighet att få svar av en specialist som undersöker dig. Blödningar mellan mens ska alltid kollas upp och utredas så det är viktigt att du går på den tid du har ordnat.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför har jag bruna flytningar?

Jag är fundersam. Sedan en vecka tillbaka har jag haft bruna flytningar. Jag vet inte vad det beror på och vill veta vad det är. Jag har inga andra problem. Jag har ett fast förhållande sedan ett år tillbaka och har bara haft sex med min pojkvän.

Du skriver inte om du äter p-piller? Ibland kan mensen börja som en brun flytning eller om du äter p-piller kan mensen vara mycket sparsam, enbart som en brunaktig flytning.

Om detta fortsätter kan du gå till din ungdomsmottagning eller gynekologisk mottagning för undersökning. Brunaktiga flytningar kan vara tecken på en infektion eller en obalans i underlivet något som kan behöva behandlas. Om du/ni inte redan testat er för klamydia är detta också något som rekommenderas vid småblödningar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan inte ha samlag längre på grund av smärta

Jag kan inte ha samlag längre för att jag får så ont. Jag är våt, men jag spänner mig. Jag har varit till en läkare, men han sa att det inte var något fysiskt fel på mig. Jag undrar om det kan vara vestibulit? Detta är väldigt psykiskt jobbigt och jag vill gärna ha hjälp snabbt. Vad ska jag göra?

Du behöver få mer hjälp än en läkare som bara säger att det inte är något fysiskt fel på dig. Du har ont och och du har rätt att få hjälp med det. Ge inte upp utan begär hjälp igen. Sök hjälp på en sex- och samlevnadsmottagning (eller ungdomsmottagning), de ska kunna hjälpa dig att ta reda på orsaken till smärtan så att du kan må bra och njuta igen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det fel att spräcka sig själv?

Jag är oskuld och har spräckt mig själv. Är det fel? Vad ska jag säga till killen som jag ligger med första gången?

När du skriver att du spräckt dig själv antar jag att du menar att du tänjt ut slidkransen ("mödomshinnan") i slidan, eller att du fört in något och att det då uppstått en bristning i något av de slemhinneveck som slidkransen består av. Du får känna efter själv vad du tycker är viktigt att berätta för den kille du har samlag med. De flesta tjejer märker inget den första gången hon för in något i slidan, tex ett finger eller en penis. Slidkransen är töjbar och den finns där hela livet. Hos en del tjejer som har stramare mödomshinna kan den brista lite vid till exempel ett samlag och blöda lite, men hos andra märks det inte.

RFSU har en skrift om slidkransen som du kan ladda ner från vår hemsida. Den heter Slidkransen - Frågor och svar om myter kring mödom och oskuld.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Över mitt urinrör sitter det som en "knapp". Vad är det?

Över mitt urinrör sitter det som en "knapp" eller vad man ska kalla det. Jag har alltid trott att det var klitoris, men stämmer det? Sitter klitoris där eller?

Det kan vara svårt att veta hur allt sitter eftersom det sällan finns några bra bilder. Det du kan ha som riktmärke är att om du har handen på magen och för den ned mellan benen så är det först klitoris som dina fingrar möter där skötet delar sig. Klitoris är mycket känslig. Om du fortsätter ned så kommer du åt urinröret mellan dina blygdläppar och därefter kommer slidan. På ungdomsmottagningen finns barnmorskor som kan hjälpa alla som har frågor om sin kropp. Barnmorskan kan ge bättre beskrivning och kan besvara just de frågor du har.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt