Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Fittfakta (62 st frågor)

Hur smakar en tjejs kön?

Jag undrar hur "saften" från en slida smakar?

Hur slidsekret smakar finns det nog en mängd olika svar på beroende på vem man frågar. Men slidsekret smakar ofta lite syrligt sött, men även detta kan variera.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Konstiga prickar på de inre blygläpparna

Jag har knoppar/prickar på mina inre blygläppar som ser konstiga ut. Är det något ovanligt eller farligt?

Om det är så att du nyligen börjat titta på ditt kön och därför upptäckt prickarna så behöver dessa inte vara något konstigt. Vi har körtlar naturligt och dessa syns mer eller mindre och många blir då liksom du oroliga för att det är något konstigt.

Om det dock är något nytt så kan det vara tecken på kondylom (könsvårtor) som är en sjukdom som överförs sexuellt. Om du haft oskyddat samlag och därför kan misstänka detta så kan du låta barnmorskan på ungdomsmottagningen titta på dig för att avgöra vad prickarna är.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Blod i musen

Jag har haft samlag ca 1/2 år, allt har gått mycket bra men nu när min pojkvän leker med fingrarna blir det lite torkat blod på fingret. Jag har inte haft mens samtidigt. Vi tänkte att om det skulle ha blivit ett litet sår av naglarna. För det kommer inget blod på penisen. Vad borde vi göra? Är det allvarligt?

Om det inte gör ont och det bara är lite blod så kan det vara en rispa i slidväggen eller ett litet blodkärl som blustit. Det är inte farligt. Du kan avvakta någon vecka men om det fortsätter kan du kontakta ungdomsmottagningen eller gynmottagningen för att få råd.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag blödde efter samlaget

I påskas när jag och min kille var på semester så började jag blöda efter vi hade haft samlag. Jag blödde ganska mycket, men det gjorde inte ont eller så och det gick över ganska fort. Nästa gång vi hade samlag så hände samma sak. Jag tror inte att det vare en mensblödning för blodet var alldeles klart, som från ett sår. Vad kan det vara och bör jag kolla upp det?

Du har haft en blödning i samband med samlag. Det kan bero på flera olika saker och bör därför alltid kollas upp hos barnmorska/gynekolog.

Anledningen kan vara en infektion, ibland också cellförändringar, som gör att livmodertappen blir lättblödande. Det kan också bero på att ett litet blodkärl brustit i samband med samlaget och det är inte farligt men eftersom det inte går att säga varifrån blödningen kom bör du kolla upp det på ungdomsmottagningen eller på en gynekologisk mottagning.

Är det så att du har en hormonell preventivmedelsmetod som t ex p-piller så kan också blödningen höra samman med t ex glömd tablett. Rådet är att alltid ta kontakt med hälso- och sjukvården vid blödningar som man inte vet orsaken till för att kunna få behandling som sådan behövs.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är g-punkten?

Jag har hört att det finns något som heter g-punkten. Vad är det och var sitter den?

G-punkten är ett område i tjejens slida. Den ligger ganska nära slidmynningen (öppningen), några centimeter in på ovansidan av slidväggen. G-punkten är extra känslig för beröring, det känns ofta väldigt skönt att trycka där.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Illaluktande flytningar

Jag har fått illaluktande flytningar som är ljusbruna och gulaktiga. Jag har precis slutat äta p-piller. Kan det bero på det? Jag vet att jag inte har någon könssjukdom för jag har testat mig.

Det går inte att avgöra vad dina flytningar beror på utan att du gör en undersökning.

Gjorde du en gynekologisk undersökning i samband med att du testades? Det du beskriver skulle kunna vara en obalans i slidans bakterieflora vilket kan ge illaluktande flytningar. Kontakta en gynekologisk mottagning eller en ungdomsmottagning för en kontroll om besvären fortsätter.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mina blygdläppar svullnar efter jag har haft samlag

På senare tid när jag har sex med min pojkvän svullnar alltid mina blygläppar upp efteråt och det svider massor. Vad kan vara fel? Vi är inte särskilt mycket för att experimentera så det är ofta mycket lugnt sex.

Kan det vara så att du inte är tillräckligt upphetsad och därför inte så fuktig och blöt som krävs för att dina slemhinnor inte skall reagera på friktionen? Du skriver inte om dina blygdläppar gör ont när ni har samlag. Men om det är så kan ju det också vara svårt att njuta ordentligt.

Använder ni kondom så kan det vara gummit du reagerar på. Du kan testa med extra glidmedel och skulle inte detta hjälpa så bör du kontakta läkare som kan titta på dig. Det kan vara en infektion som orsakar besvären till exempel svamp. Du skall inte ha sveda och ont när du har samlag.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Var det mödomshinnan som gjorde ont?

Första gången jag hade sex med en kille var för ett halvår sedan. Han hade ungefär en 14 cm lång penis. Men andra gången jag skulle ha sex då var det men en annan kille som hade ungefär 18 cm lång. Men han kunde inte få in hela penisen för det tog liksom stopp och det gjorde ont i längst in i slidan. Jag undrar vad det var för fel. Var det mödommshinnan eller? Jag funderar på och gå till en ungdommsmottagning men vågar inte. Jag är så rädd att det ska vara något allvarligt fel på mig.

Det är inte något fel på dig och det är inte slidkransen (mödomshinnan) som stoppar. Slidan på en vuxen kvinna är vanligtvis mellan 8-10 cm djup, så det är med andra ord ovanligt att man kan föra in hela penisen om den är 18 cm lång. Slidan förändras också när man blir sexuellt upphetsad. Den bilr våt, men den vidgas och förlängs. Om man stöter emot livmodertappen som går ner i slidan så kan det kännas obehagligt eller göra direkt ont. Välj då en annan ställning där din kille inte kan föra in penisen så djupt. Det är OK att det tar stopp och att du säger till om det gör ont. Det du beskriver är vanligt. Unna dig gärna ett besök på ungdomsmottagningen så du kan få svar på dina frågor.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag undrar lite om slidkransen (mödomshinnan)

Jag och en tjejkompis undrar lite grejer: 1.Kan man se slidkransen? 2.Kan man veta/känna att man har kvar den? Det kan ju ha hänt att den brustit redan. 3.Varför har man den överhuvudtaget?

1. Man kan se slidkransen med hjälp av spegel och bra belysning. Det är ingen hinna som täcker slidmynningen utan små slemhinneveck som omger slidmynningen.
Man får föra isär blygdläpparna och den yttersta delen av slidans väggar. Någon centimeter in kan man se hur slidväggen har en krans av veck som kan vara delvis sammanväxta. Det är slidkransen. Den kan vara svårt ibland att se eftersom mödomshinnor kan se väldigt olika ut och en del kan finnas lite längre in i slidan.

2. Slidkransen försvinner inte. Den har man kvar hela livet. Slidkransar kan vara mer eller mindre tänjbar och därför brister den vanligtvis inte. Om man brister så sker det i veck som från början ar sammanväxta.

3. Det vet man inte. RFSU har givit ut en liten skrift om slidkransen men svar på vanliga frågor. Skriften heter Slidkransen - Frågor och svar om myter kring mödom och oskuld. Den hittar du på RFSU:s hemsida.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur kan jag få mindre flytningar?

Jag är en tjej som har jättestora problem med mina flytningar. Jag tycker att jag har alldeles för mycket! Det känns äckligt. Vad kan jag göra åt detta? Min pojkvän har heller aldrig varit med om att en tjej har så mycket.

Alla tjejer/kvinnor har flytningar och dessa kan variera i mängd och utseende över tid.

Flytningarnas funktion är att rengöra slidan. Om du tycker att dina flytningar känns jobbiga och kanske därför tvättar dig mycket med tvål kan du rubba balansen i slidan. Din kropp kan då producera ännu mera flytningar för att återskapa balansen.

Vid sexuell upphetsning ökar fukten/våtheten i slidan. Den fukten är inte samma sak som flytningar utan det kallas istället lubrikation och kan se lite annnorlunda ut jämfört med flytningar. Lubrikationen är genomskinlig och luktfri, medan flytningen kan vara allt från genomskinlig till lite krämigare vit eller gulfärgad beroende på var i mensperioden du befinner dig. Det både du och din pojkvän märker är kanske just den ökade våtheten vid sexuell upphetsning? Men om du trots allt fortsätter att känna dig obekväm med flytningarna kan du vända dig till en barnmorskemottagning eller ungdomsmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt