Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Fittfakta (62 st frågor)

Var kan en flicka få en ny mödomshinna och vad kostar det?

Jag undrar hur man kan göra om man skulle vilja operera sig så att man kan få tillbaka sin mödomhinna. Jag undrar också om ni vet hur mycket det kostar.

Eftersom vecken i slidkransen (mödomshinnan) alltid finns kvar behövs ingen ny slidkrans. Det är ingenting som försvinner vid ett första samlag. Det kan däremot spricka lite i något av slemhinnevecken. Men eftersom slidkransen är töjbar så sker detta vanligtvis ej.

I vissa speciella fall kan en kvinna får hjälp att via plastikkirurgi sy ihop vecken för att på så sätt åstadkomma en blödning. Det erbjuds i sällsynta fall om kvinnans liv är i direkt fara. Man får i så fall kontakta en kvinnoklinik för att prata med en gynekolog och kurator. Görs operationen inom landstinget så kostar det som ett vanligt läkarbesök.

Det kan finnas olika privata plastikkirurger som erbjuder detsamma, men eftersom det inte är något RFSU kan förmedla så får den som är intresserad själv söka informatiom. Om man är under 23 år kan säkert ungdomsmottagningen hjälpa. Du kan läsa mer om slidkransen i vår skrift Slidkransen - frågor och svar om myter kring mödom och oskuld. Skriften hittar du på RFSU:s hemsida.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mödomshinnan gör så ont att jag inte kan ha samlag

Jag har ett problem. Jag har försökt att ha sex två gånger och båda gångerna har det gjort jätteont. Sist så blödde jag i två dagar efteråt. Så nu undrar jag vad jag kan göra. Jag har inte varit spänd och jag har varit blöt så det är inte det det beror på. Jag har hört att man kan operera bort mödomshinnan. Stämmer det? Jag behöver hjälp.

Du kan vända dig till en ungdomsmottagning eller sex- och samlevnadsmottagning och be om samtal och en undersökning. Du har frågor kring din slida som det är svårt att ge dig svar på här i frågelådan, men en specialist kan ge dig den hjälp du behöver.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför sväller min klitoris?

När jag blir kåt så sväller min klitoris och blir stor som en kikärta. Varför?

Anledningen att din klitoris blir större när du blir kåt är för att den har svällkroppar som fylls med blod.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har fått mycket flytningar

I förrgår började jag att få väldigt stora flytningar. Det känns nästan som om jag läcker. Det rinner och det har en jobbig doft. Vad kan det vara?

Rikliga missfärgade och/eller illaluktande flytningar kan vara tecken på infektion. Om du inte känner igen dina flytningar kan du vända dig till ungdomsmottagningen eller en gynekologisk mottagning för en undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan min mödomshinna ha spruckit av en massagestav?

Jag har tidigare onanerat med hjälp av en massagestav. Jag undrar om min mödomshinna kan ha spruckit av det på samma sätt som om jag skulle ha haft samlag. Jag är oskuld.

Om du fört in en massagestav i slidan så har din slidkrans (mödomshinna) vidgats av den. Många har en såpass tänjbar slidkrans så den inte får några bristningar när man för in något. Slidkransen kan beskrivas som en krans av slemhinneveck runt slidväggen en bit in i slidan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad heter tjejers upphetsning?

Själva upphetsningen (kåtheten) heter inget speciellt för tjejer. Upphetsningen kan röra hela kroppen, även ens tankar och känslor. Du menar kanske ordet lubrikation. En sak som händer när en tjej blir upphetsad är att slidan svullnar och blir större. Slidan blir också våt. Detta kallas lubrikation. Man kan säga att tjejen lubricerar när hon är upphetsad.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag operera mina blygdläppar?

Mina inre blygdläpparna är större än de yttre och jag har problem med att de är i vägen. Kan jag operera dem mindre? Klassas denna typ av operation som en skönhetsoperation eller kan man göra det inom den vanliga sjukvården? Kostar det i så fall något; det är ju ändrat nu till att sjukvården är gratis upp till 19 år? Angående operationen, är det värt att göra det? Hur länge efteråt kommer det att göra ont?

Med allt som har med kroppen att göra behövs en individuell bedömning av hur handikappande och störande det kan vara både psykiskt och fysiskt. Om det klassas som skönhetsoperation eller om operationen kan bli inom den vanliga sjukvården bedöms av specialister. Bara du kan avgöra om det är värt att göra eller ej. Du kan få den första hjälpen och eventuell specialistremiss från en ungdomsmottagning. Hur man mår efter en operation och hur ont det kan göra är väldigt olika och helt individuellt.

De inre blygdläpparna är oftast större än de yttre och syns utanför. Blygdläppar består till stor del av svällkroppar som blodfylls vid sexuell upphetsning och annars har de funktionen att skydda den tunna förgården där slidan och urinröret mynnar. Operation innebär att man tar bort en del av svällkroppsvävnaden och eventuell ärrbildning kan ge obehag vid t.ex. sexuell upphetsning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Ljusa prickar i underlivet.

Jag har ljusa prickar i mitt underliv och när jag klämmer på dem kommer det ut någonting vitt som luktar äckligt. Vad är det? Har jag någon sjukdom?

Det låter snarare som att du trycker på dina talgkörtlar (vilket det normalt finns i underlivet) och att de blir irriterade och kanske inflammerade. Om du haft oskyddat samlag och misstänker någon könssjukdom så bör du vända dig till ungdomsmottagningen eller gynmottagningen så de kan titta på dig.

Talgkörtlar finns över hela kroppen och de är mer eller mindre synliga. Talgkörtlarna producerar ett ämne som gör huden smidig och är därför något bra. Om huden känns irriterad så kan du prova att tvätta med ljummet vatten, sov utan trosor. Du ska heller inte trycka på talgkörtlarna.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min slida blev större efter förlossningen

Efter att jag fått barn så har min slida blivit större och det känns inte som vanligt när vi har samlag. Om jag exempelvis ligger på rygg när min kille tränger in i mig så känner min kille inte så mycket av mig. Jag har också svårt att känna honom i mig. Är det bara knipövningar som hjälper att få slidan smalare?

Att kroppen förändras en del efter barnafödande är vanligt. Det kan ta lite tid innan det känns som att kroppen är tillbaka till hur den var före förlossning och graviditet eller att det känns okej för en själv. Knipövningar är ett bra sätt att träna sina bäckenbottenmuskler att hålla sig spänstiga och starka. Ibland kan det ta tid efter en förlossning innan dessa övningar ger kännbart resultat, det gäller att vara ihärdig och göra övningarna kontinuerligt.


När det inte känns som vanligt, som det du beskriver i ditt brev, kan detta göra att lusten minskar både för kvinnan och mannen. För hans del kan det göra att hans penis inte blir lika blodfylld som tidigare, vilket kan utgöra en skillnad under samlaget. Kvinnans lubrikation och blodfyllnad runt könet kan också minska, vilket leder till att känsligheten minskar vid olika sorters smekningar och samlag. Att känna lust och vara tillräckligt våt och blodfylld i vävnaderna gör att känsligheten ökar. Kanske kan ni hjälpas åt att fundera över olika sätt att experimentera sexuellt? Här är tips på en hemsida med bra information om sexualitet och lust: www.the-clitoris.com.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det är torrt och sårigt kring slidöppningen

Det känns torrt och sårigt i i mitt sköte och ibland kliar det. Då bildas små sår kring slidöppningen. Fast jag luftar och inte irriterar det mera så kan det ta månader innan det läker. Finns det något man kan göra åt detta?

Vid återkommande sår i underlivet bör du beställa tid hos läkare för att utesluta t ex hudsjukdom och för att få eventuell behandling.

Smörj gärna in dig med någon oparfymerad mjukgörande salva eller kräm så brukar det läka snabbare. Undvik också tvål när du tvättar ditt sköte och om det är riktigt torrt kan du byta ut vatten mot oparfymerad olja som till exempel barnolja vilket har en rengörande effekt. Det är bra att du luftar och har löst åtsittande kläder men det verkar du redan veta.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt