Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Fittfakta (62 st frågor)

Kan man få finnar i underlivet?

Jag undrar kort och gott om man kan få finnar i underlivet?

Ja, det kan man.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är det för flikar i slidöppningen?

Jag har något som ser ut som flikar i slidöppningen. Först trodde jag att det var små vårtor eller någon könssjukdom men det känns bara som att det är flikigt. Jag undrar om ni vet varför det är så eller om det är farligt?

Det är vanligt att det känns mer eller mindre flikigt i slemhinnan runt slidöppningen. Det finns dock ett virus som överförs sexuellt, kondylom, som också kan ge flikar. Ibland liknar dessa kroppens egna. Utan en undersökning är det därför inte möjligt att veta exakt varför det är så som du beskriver. Om du vill veta säkert kan du få hjälp med en undersökning på närmaste ungdomsmottagning eller en gynekolog.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är det för flik som sitter i slidväggen?

Jag har upptäckt att jag har en liten köttslamsa som sitter fast i slidan. Jag kan ta den mellan tummen och pekfingret och dra den så den kommer ut en bit utanför slidan. Vad kan det vara för något och är det något farligt?

Det du känner är en liten slemhinneflik som sitter i slidväggen. Slemhinnan är mycket tunn i slidan och kan ibland ha små extra utbuktningar. Det går att likna vid det som hos vissa människor kan finnas som små hudflikar på olika ställen utanpå kroppen, t.ex under armarna eller på halsen. Det är inte något farligt och är det så som det verkar, att du inte har besvär, behöver du inte göra något åt den. Om du gör en gynekologisk undersökning vid något tillfälle framöver, kan du be att barnmorskan eller läkaren tittar efter. Det är inte säkert att de ens märker den annars.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag föll och fick hack i blygdläppen

För två dagar sen ramlade jag på en skidbindning. Jag fick ett hack i blygdläppen och det blödde. Idag ser det bättre ut, men det gör ont när jag rör vid det. Är det svårt att läka? Borde jag uppsöka ungdomsmottagningen? Gör det något om jag har ett hack där om jag ska ha sex igen? Kan det gå upp mer och bli större och djupare om jag har sex eller om någon rör vid det?

Om du tvättar med ljummet vatten eller alsollösning som hindrar en eventuell infektion så bör det läka utan några större problem. Skulle du fortfarande efter ytterligare några dagar ha besvär så kan du vända dig till ungdomsmottagningen och be att barnmorskan tittar på dig. Att du skulle få problem vid sex är inte troligt, utan detta kommer sannolikt att läka utan framtida besvär.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan mina p-piller göra mig torr?

Jag har ätit p-piller (Desolett) i 5 år och jag undrar om slemhinnan kan påverkas av vissa mediciner. Vissa gånger är slidan kruttorr hur upphetsad jag än är. Kan det bero på mina p-piller?

Slidans slemhinna kan reagera på olika mediciner och ofta kan man samtidigt känna muntorrhet. Om man har perioder av torrhet i slidan så kan man prova att föra in ett inoljat (oparfymerad olja) i slidan morgon och kväll för att stärka slemhinnan i slidans väggar. Olja kan inta användas tillsammans med kondom eftersom kondomen kan gå sönder av olja.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det vanligt att man får cancer eller cellförändringar när man är ung?

Är det vanligt att få livmodercancer eller cellförändringar när man bara är i 20-årsåldern? Hur behandlas cellförändringar? Skyddar p-piller även om man skulle gå med cellförändringar eller en infektion utan att veta det? Är det farligt att äta p-piller om man skulle ha cellförändringar?

Nej, det är inte vanligt att få livmodercancer eller livmoderhalscancer när man är så ung. Det man kan ha är cellförändringar orsakade av t ex kondylom virus infektion och det brukar läka av sig själv. Därför börjar man inte kalla till gynekologisk hälsokontroll förrän kvinnor är i 23 - 25 års-åldern. P-piller skyddar mot graviditet oavsett om man har en infektion eller cellförändringar. Om man äter vissa läkemedel kan de påverka p-pillrets säkerhet och det kan man fråga sin läkare om. Det är inte farligt att äta p-piller om man har cellförändningar.
Det är viktigt att man går på de gynekologiska hälsokontroller där cellprov tas när man blir kallad. Cellproven tas för att man i tid ska hinna upptäcka förändringar som skulle kunna leda till cancer på livmoderhalsen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har "lös hud" i underlivet

Jag har lite lös hud/hudflikar i underlivet. Det ser ut som ett russin ungefär. Kan jag operera bort den lösa huden?

I underlivet finns många hudflikar som t.ex. blygdläppar, klitorishuvan och slemhinnevecken runt slidöppningen (den så kallade slidkransen eller mödomshinnan). De inre- och yttre blygdläpparna är också mer eller mindre skrynkliga och kan likna ytan på ett russin. I puberteten sker förändringar med könet som bland annat gör det både skrynkligare och mörkare. Det är med andra ord svårt att veta vad det är för "lös hud" du menar. Genom en gynundersökning kan du få ett mer exakt svar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Känner man något om man har äggledarinflammation?

Känns det om man har äggledarinflammation?

Man behöver inte känna något om man har äggledarinflammation, men man kan få feber och ont i magen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är cellförändringar?

Igår fick jag reda på att jag har cellförändringar på livmoderhalsen och att jag har blivit smittad av HPV-viruset. Vad innebär det? Har det någon koppling till kondylom? Kan jag i så fall smitta min pojkvän och vilka faror finns det då eventuellt för honom? Är HPV-viruset farligt på något sätt? Den gynekolog som undersökte mig berättade inte så mycket så jag har så många frågor som är obesvarade.

I Sverige kontrolleras kvinnor från 23 års ålder för cellförändringar på livmoderhalsen. Cellförändringar kan i vissa fall leda till livmoderhalscancer. Ungefär 40 000 kvinnor har cellförändringar och cirka 500 av dem får livmoderhalscancer.


Det är alltså väldigt många som har cellförändringar som inte får livmoderhalscancer. Många cellförändringar beror på HPV-virus. Förr trodde man att alla HPV-virus var samma. Idag vet man att det finns olika sorter och att några ger kondylom medan andra ger risk för cellförändringar.


Har du HPV-virus så har troligen din partner det också. Vem som har smittat vem är svårt att säga. Många kan ha det utan att få några symtom. Har man cellförändringar kontrolleras man av gynekolog tills förändringarna är borta.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan kvinnor ha talgkörtlar?

Jag har hört att bara killar kan ha talgkörtlar. Jag undrar om kvinnor också kan ha det?

Ja, alla människor har talgkörtlar på olika delar av kroppen. Talgkörtlarna utsöndrar ett ämne som gör att huden blir smidig. På vissa ställen, bland annat i underlivet och många gånger hos tjejer i ljumskarna, syns talgkörtlarna ganska tydligt, men detta varierar från person till person.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt